Karaosmanoğlu'na 4 yıl 2 ay hapis

Güncelleme Tarihi:

Karaosmanoğluna 4 yıl 2 ay hapis
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2012 15:44

Urla'da ‘yolsuzluk', ‘ihaleye fesat karıştırmak', ‘suç işlemek için örgüt kurmak' suçlamalarıyla beş yıldır yargılanan CHP’li Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, son duruşmada diğer suçlamalardan beraat ederken, Çok Amaçlı İş Merkezi (ÇİM) projesi ihalesine fesat karıştırmak suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Urla’da beş yıl önce, İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan operasyonda, aralarında o dönemde Anavatan Partisi'nde olan Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu'nun da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Özden, ihalesine fesat karıştırıldığı ileri sürülen Urla Meydan Projesi'ni alan üç firmanın yönetim kurulu başkanları ve sahipleri ile birlikte 13 kişi tutuklandı. İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 37 sanık hakkında dava açıldı. Selçuk Karaosmanoğlu 8 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilirken, diğer tutuklu sanıklarda değişik zamanlarda serbest kaldı.


Son duruşmada savcı, Urla Belediye Başkanı Mehmet Selçuk Karaosmanoğlu ve eski belediye başkan yardımcısı Hasan Hüseyin Özden’in “ihaleye fesat karıştırmak” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlarından 6 yıldan 15’er yıla, Ali Okur, Hasan Ege Tütüncüoğlu ve Doğan Şendil’in “ihaleye fesat karıştırmak”tan 5 yıldan 12’şer yıla, Mustafa Kemal Kesekoğlu, Seyhan (İlem) Tosun, Kemal Sağdıç ve Rengin Öz’ün “görevi kötüye kullanmak” suçlarından 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını istedi. Savcı, Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu ile aralarında eski başkan vekili Bülent Nart, Bornova eski Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan ve firma sahiplerinin de bulunduğu sanıkların “suç örgütü kurmak”, “zimmet” ve “Urla Meydan Projesi ihalesine fesat karıştırmak” suçlarından ayrı ayrı beraatlarını talep etti.

Haberin Devamı


Bugün yapılan son duruşmaya tutuksuz yargılanan 37 sanıktan Selçuk Karaosmanoğlu, Hasan Hüseyin Özden, Kemal Kesikoğlu, Kemal Sağdıç ve Rengin Öz ile tarafların avukatları katıldı. Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, suçlamaları kabul etmedi. 13 yıldır ilçede belediye başkanlığı yaptığını ve küçük olan ilçede herkesin birbirini tanıdığını söyleyen Karaosmanoğlu, “Bu olaydan dolayı cezaevinde sekiz ay tutuklu kaldım. Daha sonra yapılan seçimlerde yüzde 58 oy ile seçimi kazandım. Kimse suçlu bulduğu ve suçlanan bir kişiye destek olmaz. Suçlamalara konu olanlardan pazaryeri arsasını Belediye'nin ortak olduğu Urit şirketine 700 bin TL’ye sattık. Bu satış Devlet İhale Kanunu’na göre yapıldı. Pazaryeri projesi için ihale yaptık. Burayı ETAŞ firması aldı. Tezgah karşılığı sözleşme yaptık. Urla esnafı bedelleri yüksek bulunca almakta zorlandı. Biz de kendilerine başka şartlar önerdik. Buranın yüzde 39’u yapan firmaya, yüzde 61’i ise Urit’e aitti. Urit, buradan 4.5 milyon TL kar etti” dedi.

Haberin Devamı


Diğer suçlama konusu Urla Çok Amaçlı İş Merkezi projesi ve Urla Meydan Projesi’nin ihalesinin ise encümen üyelerinin olduğu yeterlilik komisyonunca gerçekleştirildiğini anlatan Karaosmanoğlu, şöyle devam etti:
“Her şey yasalara uygun yapılmıştı. Bu proje ile ilgili yürütmenin durdurulması için dava açıldı. Karar önce bizim lehimize verildi. Bu projede kamu zararı oluşmamıştır. Projede yapılanların yüzde 21’i müteahhit firmaya, yüzde 79’u ise belediyeye kalıyordu. Nasıl zarara uğrattık anlamadım. Bilirkişi ve müfettişler bize suç yüklemeye çalıştılar. Bana isnat edilen suçlamaları reddediyorum. Beraatımı istiyorum.”
Sanıklardan Hasan Ege Tütüncüoğlu da “Bu dava benim hayatımı kararttı. 40 yıldır yaptığım işi değiştirdim. Yanımda 50 kişi çalışıyordu. Cezaevine girince ekonomik kriz şirketimi vurdu. Bu kişiler işsiz kaldı. Yemin ettim, bir daha devlet dairesine girmemeye. Bu yüzden reklam sektörüne atıldım. Beraatımı istiyorum” dedi. Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmeyip, beraatlarını istedi.

Haberin Devamı


Mahkeme heyeti yaklaşık 1.5 saat süren yargılama sonunda, Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, Ali Okur, Hasan Ege Tütüncüoğlu, Doğan Şendil ve Hasan Hüseyin Özden’i Çok Amaçlı İş Merkezi projesi (ÇİM) İhalesi’ne fesat karıştırmaktan 5’er yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme ardından duruşmalardaki iyi hallerinden cezaları 4 yıl 2’şer ay hapse indirdi. Başkan Karaosmanoğlu ve Hasan Hüseyin Özden’i zimmet suçundan değil, görevi kötüye kullanmak suçundan önce 2 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı, daha sonra cezalarını 1 yıl 10 ay 15 güne çevirip, erteledi. Kemal Kesikoğlu, Kemal Sağdıç, Rengin Öz ve Seyhan Sel’i (Tosun) görevi kötüye kullanmak suçundan 1 yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırıldı, daha sonra cezalarını sabıkaları olmadığından erteledi. Mahkeme, Selçuk Karaosmanoğlu, Ali Okur ve Hasan Ege Tütüncüoğlu’nun meydan ihalesine fesat karıştırmak, örgüt kurmak ve üye olmak suçlarından beraatlarına karar verdi. Mahkeme eski belediye başkan vekili Bülent Nart, Bornova eski Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan ve işadamı Nafiz Gönen’in de aralarında bulunduğu diğer 28 sanığın tüm suçlardan beraatına karar verip, davayı bitirdi. Ceza alan sanıkların avukatları kararı temyiz edeceklerini söyledi. Böylece yıllardır tartışılan Urla Meydanı'na yapılan içinde işyerleri, sinema, otopark olan Urla Meydan Projesi'yle ilgili suçlamalardan kimse ceza almadı. Başkan ve diğer sanıklar önce kapalı pazaryeri yapılmak istenen, pazarcılar tepki gösterince Çok Amaçlı İş Merkezi'ne (ÇİM) çevrilen proje yüzünden cezalandırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!