Karaosmanoğlu’na 4 yıl hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Karaosmanoğlu’na 4 yıl hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2012 00:00

Urla’da, ‘yolsuzluk’, ‘ihaleye fesat karıştırmak’, ‘suç işlemek için örgüt kurmak’ iddialarıyla beş yıldır yargılanan Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu için karar çıktı.

Haberin Devamı

URLA’da beş yıl önce, İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce yapılan operasyonda, aralarında o dönemde Anavatan Partisi’nde olan Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu’nun da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Karaosmanoğlu, yardımcısı Hasan Hüseyin Özden, ihalesine fesat karıştırıldığı ileri sürülen Urla Meydan Projesi’ni alan üç firmanın yönetim kurulu başkanları ve sahipleri ile 13 kişi tutuklandı. İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 37 sanık hakkında dava açıldı. Karaosmanoğlu 8 ay tutuklu kaldıktan sonra, diğer tutuklular da değişik zamanlarda serbest kaldı.

Suçluya destek olunmaz

Son duruşmada savcı, Karaosmanoğlu ve Özden’in “ihaleye fesat karıştırmak” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlarından 6 yıldan 15’er, Ali Okur, Hasan Ege Tütüncüoğlu ve Doğan Şendil’in “ihaleye fesat karıştırmak”tan 5 yıldan 12’şer, Mustafa Kemal Kesekoğlu, Seyhan (İlem) Tosun, Kemal Sağdıç ve Rengin Öz’ün “görevi kötüye kullanmak” suçlarından 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi.
13 yıldır belediye başkanlığı yaptığını söyleyen Karaosmanoğlu, “Bu olaydan dolayı cezaevinde sekiz ay tutuklu kaldım. Daha sonraki seçimlerde yüzde 58 oyla kazandım. Kimse suçlu bulduğu ve suçlanan bir kişiye destek olmaz. Suçlamalara konu olanlardan pazaryeri arsasını belediyenin ortak olduğu Urit’e 700 bin TL’ye sattık. Pazaryeri projesi için ihale yaptık, ETAŞ firması aldı. Tezgah karşılığı sözleşme yaptık. Urla esnafı bedelleri yüksek bulunca almakta zorlandı. Biz de kendilerine başka şartlar önerdik. Urit, buradan 4.5 milyon TL kar etti” dedi.
Urla Çok Amaçlı İş Merkezi ve Urla Meydan projeleri ihalesinin ise encümen üyelerinin bulunduğu yeterlilik komisyonunca gerçekleştirildiğini anlatan Karaosmanoğlu, şöyle devam etti:

Yüklemeye çalıştılar

Haberin Devamı

“Bu proje ile ilgili yürütmenin durdurulması için dava açıldı. Karar önce bizim lehimize verildi. Projede kamu zararı oluşmamıştır. Yapılanların yüzde 21’i müteahhit firmaya, yüzde 79’u ise belediyeye kalıyordu. Nasıl zarara uğrattık anlamadım. Bana isnat edilen suçlamaları reddediyorum.”
Tütüncüoğlu da, “Bu dava benim hayatımı kararttı. Yanımda 50 kişi çalışıyordu. Cezaevine girince ekonomik kriz şirketimi vurdu. Bu kişiler işsiz kaldı. ” dedi. Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmeyip, beraatlerini istedi.


Meydandan ceza yok

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti Karaosmanoğlu, Okur, Tütüncüoğlu, Şendil ve Özden’i Çok Amaçlı İş Merkezi’nin ihalezine fesat karıştırmaktan 5’er yıl 3’er ay hapisle cezalandırdı. Cezalar, iyi halden 4 yıl 2’şer aya indirildi. Mahkeme, Karaosmanoğlu, Okur ve Tütüncüoğlu’nun meydan ihalesine fesat karıştırmak, örgüt kurmak ve üye olmak suçlarından beraatlerine karar verdi. Mahkeme eski belediye başkan vekili Bülent Nart, Bornova eski Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan ve işadamı Nafiz Gönen’in de aralarında bulunduğu diğer 28 sanığın tüm suçlardan beraatine karar verip, davayı bitirdi. Urla Meydanı’na yapılan içinde işyerleri, sinema, otopark olan Urla Meydan Projesi’yle ilgili suçlamalardan kimse ceza almadı. Başkan ve diğer sanıklar önce kapalı pazaryeri yapılmak istenen, pazarcılar tepki gösterince Çok Amaçlı İş Merkezi’ne (ÇİM) çevrilen proje yüzünden cezalandırıldı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!