Güncelleme Tarihi:
ÇOCUKKEN sapan taşı gelen gözü kör olan Mehmet Mutlu, palet tamiratı yaparken havalı tabancadan fırlayan 3 santimetrelik paslı çivinin sağ gözüne saplanmasıyla, bu gözü de görme yeteneğini kaybetti. Gittiği hastanedeki doktorlar “Ameliyatla bu göz kurtarılamaz, kör olur” deyince, önce ameliyat olmaktan vazgeçen Mutlu, ailesinin ve patronunun araştırmasıyla ulaştığı başka bir göz doktorunun “Kurtarabiliriz” demesi üzerine ameliyat olmaya ikna edildi. “Mucize” gibi gerçekleşen ameliyat sonrasında gözü yüzde 10-15 oranında görmeye başlayan Mehmet Mutlu, şimdi diğer gözünün de ışığa kavuşmasını ümit ediyor.
Göz oynamıyordu
Ameliyatı gerçekleştiren Opr. Dr. Mehmet Söyler, hastanın kendilerine geldiğinde gözün şişmiş durumda olduğunu söyledi. Dışarıdan çivinin görünmediğini, çünkü gözün üst kapağı, içi, her tarafının şiş olduğunu belirten Dr. Söyler, “Gözün oynayacak hali kalmamıştı. Ciddi ağrısı vardı. Önce kapağı gevşettik. Grafilerde çivinin yeri tam belli değildi. 24 saatten fazla beklediği için göz reaksiyona bağlı olarak şişmişti. Göz kapağını gevşetip açtığımız zaman çiviyi gözle görebilir hale geldik. Çivinin yaklaşık 6’da, 7’de biri dışarıdaydı. Açık olan kısmından çıkardık” diye konuştu. Sol gözün de daha önce yaralanma nedeniyle görmediğini, dolayısıyla tek gözü olan bir hasta olması hasebiyle durumun daha da hassaslaştığını ifade eden Dr. Mehmet Söyler, “Geldiğinde çivinin nerede olduğu da görünmüyordu. Filmlerde gözün üst kısmında 2.5-3 santimetre boyutunda çivi parçasını gördük. Acilen ameliyata almak durumundaydık” dedi. Çivinin gözün ön kısmından girip, içinden geçip, arkasından çıkıp, görme sinirinin hemen üzerinde sonlanacak şekilde boylu boyunca geçmiş durumda bulunduğunu anlatan Dr. Söyler, şöyle devam etti:
“Geldiğinde gözde hiçbir şekilde hareket yoktu. Ameliyat esnasında önce kapağın ödemini giderdik. Göz kapağını açar hale getirdikten sonra çevredeki tüm dokuları ayırıp çiviyi bulunduğu pozisyondan göz sinirine ve göze herhangi bir zarar vermeden çıkardık. Paslı, kötü nitelikli bir çiviydi. Çifte, yani girişli ve çıkışlı bir yaralanma şekli. Gördüğümüz en büyük yaralanmalardan biriydi.”
YÜZDE 20-25’LER CİVARINA ÇIKABİLİR
Dr. Mehmet Söyler, gözde lens yaralanmasının da olduğunu, bu nedenle ameliyat sırasında lensi de aldıklarını, daha sonra gerçekleştirilen ikinci ameliyatta hem gözün arka kısmına silikon yerleştirdiklerini hem de gözün ön kısmına lensi alınan bölüme göz içi merceği koyduklarını söyledi. Şu anda hastanın görme yetisinin yüzde 10-15 civarında bulunduğunu ifade eden Dr. Söyler, “Ancak gözün içerisinde silikon var. Silikonu alındığında bunun yüzde 20-25’ler civarında, belki biraz daha fazla olmasını umut ediyorum. Çünkü gözün arka tarafında görme merkezi olarak tabir ettiğimiz yerde herhangi bir yaralanma yok” şeklinde konuştu.