Kansız kaldık

Güncelleme Tarihi:

Kansız kaldık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2014 01:27

TÜRK Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, şu an stoklarında 1.5 günlük kan olduğunu söyledi, vatandaşlara bağış çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Dr. Gök, bölgede yürüttükleri bağış ve eğitim faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Bölgenin yıllık kan ihtiyacının 170 bin ünite olmasına rağmen geçen sene 115 bin ünite kan sunabildiklerini, 60 bin ünitelik açık nedeniyle Sağlık Bakanlığı’nın, Ege ve Dokuz Eylül üniversite hastanelerinden kan temini için kendilerine yetki vermediğini belirten Dr. Gökay Gök,
İzmir’deki ihtiyacın bölge müdürlüğündeki diğer illerden yapılan bağışlarla karşılanmaya çalışıldığını kaydetti. Dr. Gök, “Şu an stoklarımızda 1.5 günlük kan var. Günlük ortalama bin 400 ünite eritrosit, 800-1000 arası plazma, 500 ünite random trombosit ve 40-50 ünite aferez trombosit bulunuyor. Her gün kan toplanmadığı zaman sıkıntı ortaya çıkıyor” dedi.

Haberin Devamı

Kadın bağışçı sayısı artmalı
Düzenli kan bağışını artırmak için toplumun farklı kesimlerine eğitim verdiklerini, bölgeyi köy köy, mahalle mahalle dolaştıklarını anlatan Gök, bağışlarda ihtiyacın altında kalmalarının en önemli nedeninin kadınların bağıştan uzak kalması olduğunu savundu. Türkiye genelinde 2013’te kan bağışı yapan 1 milyon 343 bin 149 kişiden sadece 151 bin 792’sinin kadın olduğunu, bunun yüzde 11’e tekabül ettiğini dile getiren Dr. Gök, şu bilgileri verdi:
“Ege’de de kadın bağışçı oranı yüzde 13’te kalıyor. Kadınların desteğini alamayan hiçbir kampanya başarılı olamaz. Gelişmiş ülkelerde bağışların yüzde 25’ini kadınlar yapar. Kadınlarımız kan bağışı konusunda yanlış ön yargılara sahipler, bağış yaparak sağlıklarını tehlikeye attıklarını düşünüyorlar. Burada aile hekimlerine büyük görev düşüyor.”

Dünyanın çevresinde 1.5 tur
Kızılay’ın kan bağışı işini kazanç için yaptığına ilişkin dedikodular ortaya atıldığını, bu sözlerin kendilerini çok üzdüğünü ifade
eden Dr. Gökay Gök, Ege’de kan bağışı ve hastalara kan temini için her ay 120 bin lira yakıt masrafı yaptıklarını, bunun dünya çevresini 1.5 kez dolaşma anlamına geldiğini dile getirdi.
Gök, kan bağışını artırmak için Karşıyaka’da pilot bir uygulamaya geçeceklerini, kan bağışı yapan memurların o gün idari izinli sayılması konusunda kaymakamlıkla çalışma yürüttüklerini, yerel yönetimlerin de kan bağışı yapanlara ücretsiz ulaşım imkanı tanıyabileceğini paylaştı. Dr. Gök, “Örneğin, İzmir’de 10 ve üzeri kan bağışı yapanlara 65 yaş üstüne olduğu gibi ücretsiz ulaşım imkanı tanınabilir. Bu konuda yerel yönetimlerin desteğine ihtiyacımız var” dedi.
Dr. Gökay Gök, kan yoluyla bulaşan hastalıklara karşı en hızlı sonucu veren ve dünyada çok az sayıda kullanılan Nükleik Asit Testi’nin (NAT) ağustostan itibaren Türkiye’de de yapılacağı bilgisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!