Kampüs binalarına tasarruf

Güncelleme Tarihi:

Kampüs binalarına tasarruf
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2014 01:05

YAŞAR Üniversitesi akademisyenleri, kampüs binalarında enerji tasarrufu sağlayacak proje geliştirdi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) mali destek almaya hak kazanan projede İzmir’in güneş potansiyelinin daha etkin kullanılması hedeflendi. Projeyle birlikte güneş ışınları pasif ısıtma ve doğal aydınlatmada kullanılabilecek.

Haberin Devamı

Türkiye’de tüketilen toplam enerjinin 3’te 1’inden fazlasının binaların ısıtma ve soğutma işlemleri için kullanıldığına dikkat çeken Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü akademisyenleri, gelecek nesiller için tasarruf tedbirlerinin şart olduğunu ifade etti. Bu nedenle ilk adımı kampüs binalarından başlatmak istediklerini belirten akademisyenler, bin 500 metrekarelik alana sahip Mimarlık Fakültesi stüdyo binasının enerji harcamalarını göz önüne alarak bir proje geliştirdi. TÜBİTAK Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı’ndan 57 bin 350 TL hibe desteği almaya hak kazanan projenin yürütücülüğünü Doç. Dr. Başak Kundakçı Koyunbaba, danışmanlığını Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevil Sarıyıldız, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zerrin Yılmaz ile bursiyerliğini Öğretim Görevlileri Arzu Cilasun ve Ioannis Chatzikonstantinou, Araştırma Görevlisi Berk Ekici ve Mimarlık Fakültesi öğrencisi İdil Kantarcı üstlendi.

Haberin Devamı

GÜNEŞ VE RÜZGAR DEĞERLENDİRİLMELİ

Proje sonunda binanın enerji tüketim değerlerinde yaklaşık yüzde 20 oranında azalma sağlamayı hedeflediklerini belirten Doç. Dr. Başak Kundakçı Koyunbaba, "Avrupa Birliği Konseyi raporlarına göre, Avrupa ülkeleri enerji tüketiminin yüzde 40’ını binalar için harcıyor. Ülkemizde ise toplam enerjinin 3’ten 1’inden fazlası binaların ısıtma ve soğutma işlemleri için harcanıyor. Üstelik şehirleşmenin yoğun olduğu bölgelerdeki binalarda güneşten ve rüzgardan efektif olarak yararlanılmıyor. Ancak binalarda bu her iki kaynakla enerji etkin iyileştirmeler yapmak mümkün" dedi.

ENERJİ KAYIPLARI TESPİT EDİLECEK

Proje kapsamında öncelikle söz konusu binanın enerji kazanç ve kayıplarını tespit edeceklerini belirten Koyunbaba şu bilgileri verdi:

"Projeyle, öncelikle birincil temiz enerji kaynağı olan güneş enerjisinden pasif ısıtma ve doğal aydınlatmada yararlanmayı sağlayacağız. Bina kabuğu dışına tasarlanacak bir kafes sistemi sayesinde de binanın ısıtma, soğutma ve aydınlatma yüklerinin azaltılması sağlanacak."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!