Güncelleme Tarihi:
Osmanlı İmparatorluğu zamanında II. Ahmet’in annesi Mihrişah Valide Sultan’a çeyiz hediyesi olarak verilen yaklaşık 10 bin 600 dönüm arazi Mihrişah Valide Sultan Vakfı tarafından kadastro çalışmaları yapılarak Hazine’ye devredildi. Yıllardan beri kullandıkları, ekip biçtikleri tarlalarının, oturdukları evlerinin tapusunu alamayan binlerce kişi yıllarca mağdur oldu. Geçen yıl Beyağaç’ın Cumhuriyet ve Çamlık mahalleleri ile Sazak ve Pınarönü Köyü’nde oturan 216 kişi Kale Asliye Hukuk Mahkemesi’nde tapu tescilinin iptali davası açtı. Köylüler açtıkları davayla yıllardan beri kullandığı arazilerin mülkiyeti için hak talebinde bulundu. Köylüler mahkemenin 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereği parsel başına 3 bin 800 lira ön ödeme yapılması kararıyla şoke oldu. Köylülerden bir bölümü mahkemenin istediği ön ödeme bedelini yatırarak davayı devam ettirdi, bir kısma ön ödemeyi yapamadı. Yıllardan beri kullandıkları tarlalarının ve evlerinin tapularını alamayan köylülerin imdadına 2B Yasası yetişti. Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun’un 12. maddesiyle Beyağaç ve Kale’deki mağdur köylülere tarla ve arsalarının tapularını alma hakkı tanındı.
Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde köy muhtarlarının da katılımıyla basın toplantısı düzenleyen Beyağaç’ın AK Partili Belediye Başkanı Mustafa Akçay, “Vatandaşlarımız atalarından miras kalan ya da satın alma yöntemiyle elde ettikleri taşınmazların tapularını yıllardır alamıyordu. Hak yerini buldu. Toprak kullananın oldu. Kanun tasarısının 12. maddesinin TBMM’nde görüşülmesi sırasında AK Parti Denizli Milletvekilleri Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel, Nurcan Dalbudak ve Bilal Uçar, önerge verdiler ve eklenen fıkrayla özel hükümle uykularımızı kaçıran asırlık sorunumuzu çözdüler. Kale ve Beyağaç’ta bayram var. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Yaklaşık 2 asırdır bu sorunu yaşıyoruz. Vatandaşlarımızın korkulu rüyası bitti. Uykularımız kaçıyordu, alınan karar bizim bayramımızdır” dedi.
Denizli Valiliği, bölgedeki arazilerin dönümüne 100 lira değer biçti. Arazi sahibi köylüler, bu paranın yüzde 70’ini yatırıp topraklarının ve evlerinin tapularını alabilecek.