Kafaları basmadı

Güncelleme Tarihi:

Kafaları basmadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2013 00:00

İzmir’e dünya çapında bir müze yapılması fikrini ilk ortaya atan CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Mahmut Esat Aslan, tartışma yaratacak sözler söyledi. Geçen zaman içinde bir arpa boyu yol alınmadığını iddia eden Aslan, “Benim anlatmak istediğime de bakanından müdürüne kimsenin kafası basmadı” dedi.

Haberin Devamı

 

İZMİR İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyesi avukat Mahmut Esat Aslan, kenti ve kentin tarihi değerlerini dünyaya tanıtacak, katma değer sağlayacak bir “mega müze” yapılması fikrini ilk olarak 9 Nisan 2007’de gündeme getirdi. Bu konuda önerge veren Aslan, aradan beş yıla yakın süre geçtikten sonra, hayalini kurduğu müzenin çalışmalarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Batıdaki birçok kentin sahip oldukları müzelerle tanındıklarını ifade eden Mahmut Esat Aslan, “İzmir’i, İzmir’in sahip olduğu tarihi değerleri dünyaya tanıtacak, herkesin görmeye can atacağı bir müze yapılması gerektiğini düşünüp önerge verdim. Önergem o dönem komisyonlara havale edildi. Raporlar geldi. Raporlarda Özel İdare’nin tek başına müze yapamayacağı görüşüne varıldı. Ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkili kurumlar birtakım çalışmalar yaptı, bazı yerler belirlendi. Aradan bu kadar zaman geçti henüz bir arpaboyu yol alınmış değil” dedi.

Haberin Devamı

Yasa çıkarılmalı
Mega müze için özel bir kanun çıkarılması gerektiğini savunan Aslan, yapılmak istenen müzenin mevcut yasalar ve mevcut müze işleyişi ile altından kalkılamayacağını, kurulsa bile işletilemeyeceğini dile getirdi. Mahmut Esat Aslan, “Bugünkü yasal çerçeve bu işin götürülmesine imkan vermiyor. Nasıl EXPO için özel bir yasa çıkarıldı, bunun için de öyle özel bir yasa çıkarmak lazım. Eğer bunlar bugünkü yasalarla müze yapmaya kalksalar devlet zihniyetiyle çalışacaklar. Bina yapmaya kalksalar Kamu İhale Kanunu karşılarına çıkacak, en düşük parayı verene bina yaptıracaklar. Müzecilik Kanunu’yla da işlerin yürütülmesi mümkün değil. Çünkü o zaman da çalışanlar devlet memuru zihniyetiyle çalışacak. Bilim insanı, arkeolog ve sanat uzmanlarından oluşan bağımsız bir heyet olacak. Müze hakkındaki tüm kararları onlar verecek. Gerekirse en ünlü müze tasarımcıları, mimarları çağırılacak ve İzmir’e özgün bir müze yapılacak” diye konuştu.
Müze konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, zamanın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay başta olmak üzere birçok makama mektuplar yazdığını ancak yanıt alamadığını belirten Aslan, “Derdimi anlattım. Ama ne yazık ki anlayamadılar. Ben mega müze deyince herkes büyük bir müze binası anladı. Oysa İzmir’de yeteri kadar müze var, hepsi de boş. Kimse gezmiyor. Çünkü hep aynı eserler raflarda duruyor. Müze depoları müze raflarından daha zengin. 248 bin 201 eserin sadece 12 bin 448’i sergileniyor. Ziyaretçi sayıları yerlerde sürünüyor. Sergilendiği yerlere de insanlar gitmiyor. O nedenle diyorum ki bakanından müdürüne kimsenin kafası basmadı. Bakanlık sadece laf üretti. Yer bulunmasını istedi ama bütçesine bu iş için 1 TL’lik ödenek koymadı. Hiç ciddi çalışma yok, herkes zaman kazanıyor” dedi.

Haberin Devamı

Ne Sümerbank ne İnciraltı

Müze için şimdiye kadar telaffuz edilen yerlerin uygun olmadığını da savunan Mahmut Esat Aslan, “Bu tür bir müze için en uygun yer, bakir bir yerdir. İzmir Körfezi’ne girenlerin uzaktan, uçakla gelenlerin havadan görebilecekleri ihtişamlı bir müze binası yapılmalı. Ulaşımı kolay olmalı. İçi özenle düzenlenmeli. Sergi salonlarında sürekli olarak dünyanın çeşitli yerlerinden değişik koleksiyonlar getirilip sergilenmeli. Müzenin konseptine uygun gösteriler etkinlikler olmalı ki, sadece günübirlik gelen turistler değil, kentliyi de sürekli çekebilelim” diye konuştu. Kendisine göre en uygun yerin Turan Bölgesi olduğunu sözlerine ekleyen Aslan, “Ne İnciraltı ne Agora ne de Sümerbank arazisi. Sümerbank arazisi küçük ve ulaşımı zor. Agora’ya yapmak taklit olur. İnciraltı da uygun değil” dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!