Perihan YILMAZ - Türk Kadınlar Birliği Bornova Şube Başkanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2008 23:23
Dernekler toplumsal çalışmayı, dayanışmayı, bireysellikten öte toplum bilincini öğreten kurumlardır. Türk Kadınlar Birliği, Nezihe Muhittin önderliğinde, 7 Şubat 1924’te, aralarında Latife Bekir, Sabiha Zekeriye, Makbule Atadan ve Şüküfe Nihal’in de bulunduğu mücadeleci ve aydın kadınlar tarafından kuruldu.
Atatürk’ün eşi Latife Hanım’dan da büyük destek aldığı bilinmektedir.Kuruluş amacı, kadının siyasal haklarını elde etmesi ve sosyal yaşama aktif olarak katılmasının sağlanması idi. İlk genel başkan Nezihe Muhittin’in sözleri bu amacı ve mücadeleyi en iyi şekilde özetlemektedir: "Biz Türk Kadınları toplumsal ve siyasal yaşamda hak ettiğimiz yeri almalıyız. Önce kadınları bilinçlendirmeli ve eğitmeliyiz. Onlara daha fazla şey istemelerini ve bunlara nasıl ulaşacaklarını anlatmalıyız."TKB 60’lı ve 70’li yıllarda ülkemizin kadın potansiyeline büyük bir ivme kazandırmış, yönlendirme ve geliştirme açısından önder rol oynamıştır. Siyasal yaşama aktif olarak katılımı getiren yasadan en çok yararlanan tek sivil toplum kuruluşu olan TKB, 60’lı yıllarda ilk kez Zerrin Tüzün Hanımefendi’nin Parlamento’ya senatör olarak gönderilmesini sağlamıştır. Daha sonraki yıllarda, Derneğin Genel Başkanlıklarını yapan Latife Bekir Çeyrekbaşı, Feriha Öztürk, Çağlayan Eğe, Av. Günseli Özkaya ve Ayseli Göksoy milletvekili olmuşlardır. Son yıllarda derneğimiz mensuplarından bir çok kadın, milletvekilliği için teşebbüste bulunmuş; ne yazık ki listelere aday olabilme şansını bile yakalayamamışlardır. 1996 yılından beri çalışmalarını büyük bir özveri ve başarı ile sürdüren Av. Sema Kendirci ile derneğimiz daha büyümüş ve yurdun hemen hemen her kösesinde varlığını sürdürmektedir. ankara Genel Merkez olmak üzere 8’i izmir’de, 7’si K.K.T.C.’de olmak üzere 80’i aşan şubeleri ile kadınların daha bilinçli, daha aktif ve topluma yararlı kişiler olarak yetişmelerine yardımcı olmakta ve kadınları desteklemektedir. Amacımız, Atatürk’ün gösterdiği bilim, çağdaş uygarlık yolu olan bağımsızlık, özgürlük, hakça paylaşım, adalet, insan onuru, sevgi ve barış çizgisini izlemek, Türkiye’de kadın ve erkeğin toplumsal, ekonomik ve siyasal eşitliğidir.
Toplum Merkezlerİ Türkiye’de ilk kez uygulamasını başlattığı "TOPLUM MERKEZLERİ" ile TKB, hedef kitle olan kadının sağlık bilgisi kazanmasına, eğitimine ve örgütlenmesine yerel yönetimleri ve devleti de katmayı başarmıştır.Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız için yasalarda bulunan Kadın-erkek eşitliğine aykırı hükümlerin ortadan kaldırılmasına, derneğimiz özel önem vermektedir. Sonuna kadar savunduğumuz kadın hakları ile ilgili mücadelelerin ve bu alandaki önderlik ve yol göstericilik görevimizin, aynı zamanda cumhuriyet rejimine sahip çıkmakla eş anlamlı olduğunu görmek ve idrak etmek durumundayız. Sorumluluklarımıza biz kadınlar sahip çıkmazsak, hiç kimse sahip çıkmayacaktır. "Ne olacak canım, ben olmazsam bir başkası olur" düşüncesini sözcük dağarcığımızdan çıkarmak zorundayız. Biz varsak, başkaları bize duydukları güvenle peşimizden geleceklerdir. Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin çalışkan, fedakar, ülkesinin geleceğine kaygı duyan ve geleceğe katkıda bulunmak isteyen kadınlara ihtiyacı var. Biz bu görevlere talibiz ve bu uğurda her fedakárlığa hazırız.