Güncelleme Tarihi:
İZMİR'in Aliağa İlçesi'ndeki birahanelerde bir yıldır izinle çalışan kadın garsonlara 20 gün önce yasak getirildi. Kaymakam Cengiz Horozoğlu, kadınların erkeklerle ilişkilerini birahane dışına taşıyıp, genel ahlak kurallarını zedeledikleri gerekçesiyle yasak getirildiğini açıkladı.
İleri safhada ilişki iddiası
KAYMAKAM Horozoğlu, garson izni alarak çalıştırılan kadınların erkek müşterilerin masalarına dekolte kıyafetlerle oturup pahalı içki içtiklerini önesürerek, ‘‘Yakın ilişkiyi ileri safhalara götüren kadın garsonlar, birçok ailenin birliğini bozma noktasına getirdi. Şikayetler aldık’’ dedi.
Birahaneciler eylemde
İLÇEDEKİ 14 birahenede çalışan 11 kadın garson, Anayasa'nın kendilerine verdiği çalışma hakkının ellerinden alındığını önesürerek mahkemeye başvurdu. Birahaneciler de, yasaklamadan sonra iki gün kepenk indirerek eylem yaptı, müşterilerin yakın ilçe ve beldelere gittiğini önesürdü.
Birahane işletmecileri:
Müşterileri kaptırdık
ALİAĞA'daki 14 birahanenin sahibi, kadın garsonların çalıştığı sürede müşterilerinin sayısının arttığını, yasaktan sonra kimsenin gelmediğini söyledi. Kadın garsonların çalmasının yasaklanması üzerine, müşterilerin Menemen, Foça gibi yakın ilçelerle sahil beldelerine gittiğini önesüren işletmeci Halil Peker, ‘‘Bizi Emniyet Müdürlüğü'ne çağırıp, boş kağıda imza attırdılar. Kadınları çalıştırmamız için tehdit ettiler. Aradan 45 gün geçtikten sonra da, kadın garsonları birahaneden uzaklaştırdılar. Güvenlik böyle sağlanmaz. Asıl şimdi yakın ilçelere gidenler gece dönerken trafik kazalarına kurban giderek güvenliği ortadan kaldırıyorlar’’ diye konuştu.
Kaymakamı Başkan da destekliyor
ALİAĞA'nın CHP'li Belediye Başkanı Hakkı Ülkü, Kaymakam'ın birahanelerde kadın garson yasağını desteklediğini açıkladı. Ülkü, karar aşamasında kaymakamın kendisine de danıştığını ve destek verdiğini söyledi, ‘‘Birçok aile dağılma noktasına geldi. Bazı kadınlar bana çıkarak eşlerinin kadın garsonlar yüzünden kendilerini boşadığını gözyaşları içinde anlattı. Doğrusunu söylemek gerekirse kadın hakları açısından sakıncalı gibi görünse de aileyi ve ev kadınlarını korumak anlamında doğru bir karardır. Kaymakamın aldığı karar geniş bir konsensüs sağlanarak uygulamaya kondu. Şimdi farklı yönlere çekilmesi çabalarını doğru bulmuyorum. Biz kendisini destekliyoruz’’ dedi.
Kararın gerekçesi:
Aile birliğini tehdit ediyorlar
ALİAĞA Kaymakamı Cengiz Horozoğlu, huzuru sağlamanın temel görevleri olduğunu belirtti, şöyle konuştu:
‘‘BİRAHANECİLER, garson izni alarak çalıştırdıkları bayanların müşterileriyle yakın ilişkiye girmelerine, masalarında oturup bira dışında pahalı içki içmelerine, dekolte giysilerle dolaşmasına defalarca ikaza rağmen izin vermişlerdir. Bu ilişkiyi ileri safhalara götüren birçok kişi, aile birliğini bozma noktasına getirdi. Onlarca kadın kocalarının bu durumunu ağlayarak dile getirip yardım istediler. Biz kadın düşmanı değiliz. Aynı birahanelerde onlarca kadın bulaşıkçı olarak çalışıyor. Halk da bu önlemi destekliyor.’’
Dayıoğlu üstlendi
KADIN garsonlardan Şahsiye Korkmaz, Ayşe Koç, Halime Aydede, Eyyübe Yaşar Altıner, Gonca Temiz ve Ayşe Gül Köpücü'nün avukatlığını üstlenen Manisa Belediyesi Eski Başkanı Ertuğrul Dayıoğlu, İzmir Valiliği, Emniyet Müdürlüğü'ne dilekçeyle başvurduğunu önlem alınmayınca da Aliağa Cumhuriyet Savcılığı'na suçduyurusunda bulunduğunu açıkladı. Uygulamanın çağdışı olduğunu önesüren Dayıoğlu, ‘‘Polis kontrolunda çalışan kadınların fuhuş yaptığını önesürüp, çalışmasını yasaklamak son derece yanlış. Kaymakam, hata ediyor’’ dedi.