Güncelleme Tarihi:
Farklı hayvan türleri, bitki yapısının çeşitliliği ve berrak akan suyuyla doğal bir akvaryumu andıran azmağı son 5 yılda yaklaşık 1 milyon turist gezdi. Bu doğa cennetinin turistlerin akınına uğraması azmak çevresinde zaman içinde çok sayıda restoran ve kafenin açılmasına neden oldu. Bu durum doğa dostlarının tepkisini çekti.
İmza toplandı
Akyaka Yerel Yönetim Platformu, Kasım 2012’de, “Azmak’ta Doğal Yaşam Yok Olmasın” konulu sempozyum düzenledi. Sempozyumda, azmakların Kıyı Kanunu Yönetmeliği’nde nehir statüsünde sayılmadığı için koruma dışında kaldığı ve bu nedenle yapılaşmaya engel olunamadığı vurgulanıp, imza toplandı. 60 imzalı toplu dilekçeyle, 21 Mart 2013’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurularak bu durumun düzeltilmesi istendi. Dilekçede ayrıca, Kadın Azmağı ve Akçapınar Azmağı’nın 3621 sayılı Kıyı Kanunun Uygulanmasına Yönelik Yönetmeliği’nin Akarsularımızın Nehir Tanımına Giren Kesimlerini Belirten Liste’sine eklenerek yasal koruma statüsü kazandırılması da istendi.
Koruma altına alındı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Harita ve Emlak Dairesi Başkanlığı’nın 19 Nisan 2013’te verdiği cevapla, talebin yönetmelikte yapılacak değişiklik çalışmasında dikkate alınacağı bildirildi. Bu cevaptan sonra ne platform üyeleri, ne de resmi kurumlardan konuyla ilgili karşılıklı hiçbir yazışma olmadı. Son olarak gelişmeleri öğrenmek üzere geçen 9 Eylül’de Başbakanlık İletişim Merkezi üzerinden yeni bir dilekçe veren platformu üyesi Alp Serdar Denktaş, gelen cevapta Kadın Azmağı ve Akçapınar Azmağı’nın koruma altına alındığının belirtilmesiyle sevinç yaşadı.