Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2008 00:00
İzmir’in yaşam kalitesi yönünden Eskişehir’in gerisinde kalmasına sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinden gelen tepki büyüyor.
ULUSLARARASI Rekabet Araştırmaları Kurumu’nun (URAK) İllerarası Rekabetçilik Endeksi’ne göre İzmir’in yaşam kalitesi, markalaşma, tanınırlık açısından geri kalmasıyla ilgili sonuçtan, kentin potansiyelini gereği gibi değerlendiremediği sonucunun çıktığı ifade edildi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi, URAK’ın araştırmasının detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini belirterek, "Benim anladığım araştırmadan çıkan tek sonuç var. İzmir potansiyelini gereğini gibi değerlendiremiyor" dedi. Ferdan Çiftçi, ayrıca tanınırlık açısından İzmir’in Manisa’nın gerisinde olduğunu kabul etmediğini kaydetti.
Eksik ve hatalı
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şube Başkanı Sedat Gülşen, sadece ’en yüksek sanayi elektrik tüketim miktarı’ ile ticaret ve üretim potansiyeli belirlenmesinin eksik ve hatalı anlayış olduğunu söyledi. Gülşen, "Asıl olan çok tüketmek değil, tüketilen enerji karşılığında yarattığınız katma değerdir. Yapılan çalışmanın öncelikle bu yönü ile değerlendirilmesi gerekiyor" dedi. Gülşen, "Elektrik enerjisi kullanımı göz önüne alındığında İzmir’in ikinci en rekabetçi il olarak belirlenmiş olması, geri kalan diğer illerdeki elektrik dağıtım şebekesi durumunun çok daha kötü olduğu sonucunu da çıkarıyor" diye konuştu.
Siyasi görüşler
URAK’ın yayınladığı İllerarası Rekabetçilik Endeksi’ne göre Manisa markalaşma, Eskişehir yaşam kalitesi açısından İzmir’i geride bıraktı. Siyasi partilerin İzmir il başkanları, bu durumu kentte sosyal uzlaşının olmamasına, siyasi gücün temsil yeteneğine sahip olmayan kişilerin elinde olmasına bağladı.
Kemal Karataş (CHP İzmir İl Başkanı): İzmir’de yöneticiler gönül eğlendiriyorlar, aylak zaman geçiriyorlar. Böyle olursa İzmir’i değil Eskişehir, Denizli ve Manisa bile geçer. İzmir’e vizyon biçmeye kalkanlar onu Avrupa kentleriyle kıyaslamaları gerekir. Türkiye’nin üçüncü büyük kenti giderek beşinciliğe geriliyor. Böyle giderse İzmir, emekliler kentine dönüşecek. Turizm, ekonomi ve üniversite alanında gelişmesi beklenen kentte kavga var. Kent yöneticileri, oda başkanları, tüccar kulüpleri, dernekler hepsi birbirine girmiş durumda. İzmir giderek küçülüyor.
Eskişehir gibi
Müsavat Dervişoğlu (MHP İzmir İl Başkanı): İzmir’in düşürüldüğü durum ortada. Yöneticiler bütün bu olup bitenden hiçbir suçları yokmuş gibi davranıyor. İzmir’de sosyal uzlaşı temin edilemedi. Bunun için uzlaşının önündeki tüm engellerin kaldırılması lazım.
Yıldırım Ulupınar (DP İzmir İl Başkanı): İzmir’in geri kalmışlığı siyasi erkin temsil yeteneğine sahip olmayan insanların elinde bulunmasından kaynaklanıyor.
Özdemir Sökmen (DSP İzmir İl Başkanı): Eskişehir Avrupa kenti oldu. Çünkü başında DSP’li Yılmaz Büyükerşen var. İzmir’e de böyle belediye başkanları lazım. İzmir’de her kafadan bir ses çıkıyor. Akıl önderleri biraraya gelemediğinden çatlak seslerden sonuç alınamıyor.
Bayram havası
EskİŞehİr’in Yaşam kalitesinde İzmir’i geçmesini, Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fevzi Sürmeli yorumladı. ESO Başkanı Özaydemir, Eskişehir’in kent yaşamının olumlu yönden gelişmesine Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in katkısının büyük olduğunu belirterek, "Büyükerşen sayesinde kent yaşamı değişti" dedi. Eskişehir’in 2 devlet üniversitesine ve Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi’ne sahip bir kent olduğunu belirten ESO Başkanı Özaydemir, Büyükşehir Belediyesi’nin son yıllarda yaptığı çalışmalarla Eskişehir’e Avrupa kenti kazandırıldığını söyledi. ESO Başkanı Özaydemir, yerli ve yabancı yatırımcılar için kentin cazibe merkezi haline geldiğini, ekonomik krizin atlatılmasından sonra Eskişehir’in yatırımlarda bir patlama yapacağını belirtti.
Rektörün görüşleri
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli de üniversitelerinin kentte yaşam kalitesinin artırdığını söyledi. Anadolu Üniversitesi öğrencilerinin Eskişehir’e hoşgörülü ve özgürlükçü hava kazandırdığını da belirten rektör Prof.Dr.Fevzi Sürmeli, yaptıkları bir araştırmada üniversitelerinin kente yıllık 1 milyar YTL’lik ekonomik katkı sağladığının ortaya çıktığını kaydetti. Sürmeli, üniversite öğrencilerinin kentin sosyal yaşamını zenginleştirdiğini de sözlerine ekledi.