Güncelleme Tarihi:
SANAYİ ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, İzmirliler'e vadeli işlemler piyasasının en kısa sürede faaliyete geçirileceği müjdesini verdi.
İZMİR Ticaret Borsası'nın düzenlediği, ‘‘Pamuk, Üzüm ve İncir'de 2000 - 2001 politikaları’’ konulu panele katılan Tanrıkulu, modern borsaların tarımsal ürünlerin ticaret hacminde de büyük artışlar yarattığına dikkati çekti, ‘‘7 yıldır devam eden ve altyapı çalışmaları tamamlanan Vadeli İşlemler Piyasası'nın adını Türkiye Vadeli İşlemler Piyasası olarak değiştiriyoruz’’ dedi.
TANRIKULU, pamuk üreticisine prim verileceği de açıkladı. Konya, Eskişehir, Polatlı, Edirne, İzmir, Adana ve Şanlıurfa Borsaları'nın pilot seçildiği ve buğday, pamuk için geliştirilen ürün borsaları projesinin başarılı bir şekilde sürdüğünü belirten Tanrıkulu, bu projenin uygulanan tarım politikaları için de büyük önem taşıdığını söyledi. Projeye Dünya Bankası'nın 5.7 milyon dolarlık bütçe ayırdığına dikkati çeken Tanrıkulu, ‘‘Proje, diğer ürün borsalarının geliştirilmesi için de model oluşturacak’’ diye konuştu.
Sorunlar anlatıldı
VALİ Alaaddin Yüksel'in ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın da katıldığı panelde, Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Eliya Alharal, Başkan Yardımcısı Erdinç Kapkaç, TARİŞ İncir Birliği Başkanı Ahmet Fevzi Aruman, TARİŞ İncir Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı Mehmet Bakanoğlu ve İzmir Ticaret Borsası Ajanı Emin Dinleten; pamuk, çekirdeksiz kuru üzüm ve incirin üretim ve ihracatında yaşanan sorunları dile getirdi. Aruman, TARİŞ olarak maliyetine satış yaptıklarını belirterek, ihracatçıları TARİŞ'ten ürün almaya davet etti. Bakanoğlu ise ‘‘Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle üretici pamuk ekmekten vazgeçiyor. Rekoltede geçen yıla göre büyük düşüş var’’ dedi.
BORSAYA gelen ilk incir, üzüm ve pamuk açık arttırmayla satıldı. Başkan Özmen'in yaptığı açık arttırmada, yılın ilk çekirdeksiz kuru üzümünü Manisa'dan getiren Abdüllatif Sarar'ın 90 kilogramlık ürünü, Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği tarafından, kilogramı 7 milyon liradan alındı. Aydın ve Nazilli'den Mehmet Bulak, Mustafa Küçük ve Abdullan Çağdaş'ın getirdiği, 155 kilo olan yılın ilk inciri ise 10 milyon liradan İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş tarafından alındı.
SÖK-PAM ve Gültaş firmalarının getirdiği, 370 kilogramlık yılın ilk pamuğunu ise 7.5 milyon liradan Menderes Tekstil aldı. Yine aynı firmaların getirdiği, 480 kilogram pamuk çekirdeğini ise Altınyağ Yağ Sanayi, 2.5 milyon liradan aldı. Tanrıkulu, yılın ilk ürünlerini getiren üreticilere plaket verdi.