İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2015 11:33
İZMİR Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Caner Topaloğlu, İzmir’de kış aylarında kalp krizi vakalarının yaklaşık yüzde 70 oranında arttığını söyledi. Topaloğlu, "Soğuk hava ile kalp krizi arasındaki ispatlanmış bir bağ var. İzmirliler kalp sağlığına dikkat etmeli" dedi.
Günümüzde çocuk, genç, yaşlı birçok kişide görülen ve çoğu zaman ölümle sonuçlanan kalp krizinin kış aylarında artış gösterdiğini, yeme içme alışkanlıklarından, spora kadar birçok etkenin bunu tetikleyebildiğini ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Caner Topaloğlu, "Göğüs ağrısı şikayetiyle bize gelen hastaların çoğunun kalp krizi geçirdiğini belirliyoruz. İzmir, Akdeniz iklimine sahip bir kent. Yaz ve kış aylarında sıcaklık farkının az olması kalp sağlığı açısından önlem alınmasını güçleştiriyor. İzmirliler, soğuğu fazla hissetmedikleri için soğuk ve kalp krizi arasında bir bağ kurmuyor. Kalbin ve damarların yapısı değiştirilemeyen bir risk faktörüdür. Ama değiştirilen faktörler de var. Düzenli egzersiz, sigara ve alkolden uzak durmak, diyet yapmak, kilo vermek ve soğuktan korunmak, değiştirilebilecek risk faktörlerindendir. Bunlara dikkat ederek kalp sağlığını koruyabilirsiniz" dedi.
"KALP KRİZİ RİSKİ YÜZDE 70 ARTIYOR" Türkiye’de kalp damar hastalıklarının giderek arttığını ve genellikle 40-50 yaş grubunda görülen kalp krizi yaşının düştüğünü belirten Kardiyoloji Uzmanı Topaloğlu, "
Kış aylarında, yaz aylarına göre kalp krizi riski ortalama yüzde 60-70 oranında artıyor. Kalp krizi ve soğuk hava arasında bir ilişki var. Soğuk havalarda kendimizi ve kalp sağlığımızı nasıl koruyacağımızı bilmeliyiz. Bu bilinç soğuk olan İç Anadolu ve Doğu Anadolu insanında daha çok görülüyor. Vücudun belli bir sıcaklığı var ve bunu koruması gerekiyor. Soğuk aylarda vücut kendini ısıtmak için çaba harcıyor. Isısını normal seviyede tutabilmek için kalp hızı ve kan basıncını arttırıyor. Bu nedenle kalp krizi riski artıyor" dedi.
SPORU ABARTMAYIN Kardiyoloji Uzmanı Caner Topaloğlu, "Kalp sağlığını korumak adına ağır spor faaliyetlerinden kaçınmalıyız. Ancak spor faaliyeti çok hafif de olmamalı. Gün aşırı olarak akşam saatlerinde 30 ila 45 dakika tempolu koşmak kalp sağlığı için çok faydalıdır. Sabah saatlerinde egzersiz yapılırsa ve kişide kalp-damar tıkanıklığı varsa sorun çıkabiliyor. Sporun akşam saatlerinde olması daha güvenlidir. Ayrıca belli bir yaşın üzerindeyseniz sağlık kontrollerinizi kesinlikle ihmal etmeyin" diye konuştu.
KALBİNİ KORU, HAYATIN TADINI ÇIKAR Kardiyolog Topaloğlu "Kalp krizi eğiliminizi, sahip olduğunuz risk faktörlerini azaltarak önemli ölçüde düşürebilirsiniz. Kalbinize iyi bakmak sadece yaşamınızı uzatmakla kalmaz, ayrıca genel anlamda sağlığınız ve formunuzu da iyileştirir. Bu sayede hayatın tadını daha iyi çıkarabilirsiniz" dedi.