Güncelleme Tarihi:
Ege Bölgesi'nden 9 üniversitenin katılımıyla geçen mayıs ayında düzenlenen III. Genç Beyinler Yeni Fikirler Yarışması'nda 275 öğrenci ve 112 projeyi geride bırakarak birinciliği kazanan Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Mert Can Kılıç'ın "Akıllı Kilit Sistemleri" projesi Mastercard'ın kısa süre önce satın aldığı Türk firması Provus aracılığıyla hayata geçirildi. Geçen yıl İstanbul'daki Provus firmasının Ar-Ge bölümünde önce staj yaptığını, ardından da yarı zamanlı olarak çalışmaya başladığını belirten Mert Can Kılıç, firmanın ve okulunun desteğiyle hazırladığı sistemin dünyaya yayılmasının mutluluğunu yaşadığını söyledi.
FİKRİ NASIL DOĞDU?
Akıllı kilit sistemi ile ilgili fikrin nasıl doğduğunu anlatan Kılıç, "Anahtar, temel anlamda bin yıllık bir güvenlik sistemi. Bir anahtarın aynısını yapabilmek için fotoğrafını çekmek yeterli. Makineyle ya da 3 boyutlu yazıcı aracılığıyla aynısını üretebilirsiniz. Bu sistemin günümüzde güvenlik için artık yeterli olmadığı fikriyle bu projeye başladım. Otel, ev ve otomobil kapılarının anahtar paylaşımı problemini ortadan kaldırmak için mobil cihazlar aracılığıyla paylaşılabilen NFC, Bluetooth, WIFI, SMS aracılığıyla kullanılabilen bir kilit sistemi geliştirdim. Bu sistem sayesinde, yalnızca cep telefonunuzu kapıdaki kilit sistemine okutarak kilidi açabiliyorsunuz. Örneğin, şehir dışındasınız ve bir arkadaşınızın evinize girmesini istiyorsunuz, onun telefonuna göndereceğiniz kod veya mesajla kilidi açmasını sağlayabilirsiniz. Provus firmasının desteğiyle, mevcut kapılara entegre edilebilen bir kilit mekanizması geliştirip sistemin çalıştığı prototipini de hazırladım" dedi.
ABD VE İNGİLTERE'Yİ DEĞİL TÜRKİYE'Yİ SEÇTİ
Projesinin dünya çapında bir marka tarafından hayata geçirilmesinin mutluluğunu yaşadığını kaydeden Kılıç, 4 yıl önce de dünyanın önde gelen network şirketlerinden CISCO'nun "Ağ Akademisi" eğitimine katılmış ve 160 bin kişinin yarıştığı CISCO Net Riders Bilgisayar Ağı Yarışması'nda 4. olmuştu. Kılıç, bu başarısının ardından ABD'deki birçok üniversite ve kuruluştan teklif almış, ancak Yaşar Üniversitesi'ni tercih edip Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'ne kayıt yaptırmıştı. Mastercard'dan da İngiltere'deki Masterlabs Ar-Ge biriminde çalışması için teklif alan Mert Can Kılıç, "Beni İngiltere'deki Ar-Ge laboratuvarında çalışmam için davet ettiler. Ancak bu projenin tamamlandığını düşünüyorum ve başka projeleri hayata geçirmek için Yaşar Üniversitesi'nde kalmak istedim. Şu an okulumun bana sağladığı laboratuvarda yeni projelerimi geliştirmek için çalışıyorum" dedi.