Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2007 22:15
İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, geçtiğimiz gün görkemli bir konserle sezonu açtı. İcra edilen şarkılar içinde yer alan, bestesi Dr. Teoman Önaldı'ya, güftesi bana ait "İzmirli Hanımefendi" şarkısını dinleyiciler alkışlarken; semada benden de iz kalması, gözlerimi ıslattı.
OTUZ YIL önce, İzmir'de kapı kapı dolaşıp, kadim insanlarla buluşuyor, Osmanlı'nın derinliklerine uzanan hatıralarını çalakalem kayda geçiriyordum; o yıllar geçmişin nazenin sokaklarında gezen bir avare seyyah gibiydim, şiir gibi yıllardı.Rahmetler içinde uyusun, Nedime Kapani Hanımefendi, eski Namazgah'ı anlattığı bir sohbetimizde, çocukluğunda işittiği bir aşk hikayesini anlatmıştı. Semtin delikanlılarından birinin, Kemeraltı çarşısında gördüğü ve aşık olduğu, Güzelyalı'dan mı, Karşıyaka'dan mı geldiğini bilemediği, bir türlü o gizemli ve feraceli hanımefendiye aşkını anlatamadığı; yılların böyle gelip geçtiği, bu iki insanın yalnızca çarşıda belirli günlerin belirli saatlerinde birbirlerini ancak uzaktan görebildikleri; sonra böylece uzayan platonik aşkın, onları yaşlılıklarına kadar kovaladığı bir hüzünlü hikayeydi..Beni çok etkiledi. Şiirini yazmıştım.. Nerden bileyim?.. Sevgili Dr. Teoman Önaldı, şiirimi aynen Acem Kürdi makamında besteleyip, "İzmirli Hanımefendi" ismiyle icra ettirdi. Şiirimi izinle alan Ali Kocatepe ise biraz değiştirerek pop şarkısı olarak "Kemeraltı Güzeli'ni besteledi. Bir şair olarak, başka ne isteyebilirim ki?..
TEOMAN ÖNALDIDr. Teoman Önaldı, İzmir Klasik Devlet Türk Musikisi Korosu'nun kurucu başkanı olarak 1985'lerden itibaren yönettiği koromuza, ilk kez 1993'te icra ettirdiği şarkımı dinleyicilerin arasında izlerken, şaşırıp kalmıştım. Benim basit şiirimden bir sanat şahaseri ortaya çıkmıştı. Sanki Osmanlı İzmir'inin tüm estetiği, tüm kültürü şarkının nağmeleri arasına gizlenmişti. Babam ve ben de ağlamıştık..1936'da Trabzon'da musiki ile uğraşan bir aile içinde doğduktan sonra, teyzesinden ud dersi alarak büyüyen, daha erken delikanlılık yaşlarında korolar kurarak, konserler vererek, sanat önderi olarak parlayan; hem tıp tahsilini, hem sanat eğitimini parlak biçimde gerçekleştiren, yıllarca emek vererek Türk Musiki Tarihi'ne ismini yazdıran, İzmir Devlet Korosu'nun unutulmaz şefi olarak gönüllere yerleşen, 1954'te nihavent makamında "Bana hayal oldu o günler" isimli ilk şarkısını besteledikten sonra, Mutluluk Kervanı (müzikli oyun), Mevlana Ulu Sesi (Orotoryo), şarkı, türkü, marş, çocuk şarkıları, ilahi ve saz eserleri olarak, kayda geçmiş 54 eser yaratan, hatta "Tıbbıyeli Marşı"nı da bestelemiş olan Dr. Teoman Önaldı'nın yaratı kervanı içinde, benim naçizane bir güftemin de yer alması, inanın, şu hayatta gururlandığım nadir gerçeklerden biridir. Kolay mı? Ulu Sema'da bizden de nağmeler kalacak!Sağolasın kibar ve üstün insan Dr. Teoman Önaldı!
DEVLET KOROSU"İzmirli Hanımefendi" şarkısı, geçtiğimiz gün "İzmir Klasik Devlet Türk Müziği Korosu"nun gerçekleştirdiği sezon açılışı konserinde bir kez daha icra edildi. Müdürlüğünü Erhan Parlat'ın, koro şefliğini Hayati Çiftçi dostumuzun üstlendiği koromuz, hem tezkerenin oylandığı, hem Yunan milli maçımızın olduğu günde, Türk olduğumuzu, sanat aşkı ile yanıp kavrulan kadim bir millet olduğumuzu, musikimizin bizim milli gururumuz olduğunu bir kez daha anımsattı, onlarla gururlandık, bestelerle milli ve insani vicdanımızla buluştuk..Sanatçı Mithat Akgökçe'nin anısına ithaf edilen konser, İstiklal Marşı ile başlayıp, Nedim Ağa ve Dede Efendi'den saz eserleri ve İsmet Yazar'ın solist olarak yer aldığı şarkılar ve Ercüment Gümüşel'den yaylı tanbur taksimi ile ilerledi. Merhum Sadi Hoşses, merhum büyüğüm Rüştü Şardağ, değerli Yılmaz Yüksel, merhum baba dostum Reşat Aysu, sevgili Dr. Ayhan Sökmen, dostum Kaya Bekat, merhum Münir Nurettin Selçuk gibi bestekarların eserleri ile taçlandı. Aman yarabbim, benim ismim de, "İzmirli Hanımefendi" sebebiyle bu ulu isimlerin arasında geçiyor, var mı bundan şanlısı?.. Tüm koro sanatçılarını, şef Hayati Çiftçi'yi gönülden kutluyorum. Koromuzun emekliye ayrılan eski müdürü, sevgili dost Güner Özkan’a sonsuz mutluluk ve sağlık dilerim.
İZMİRLİ HANIMEFENDİTatlı ve nazlı bir hayal değil, pek uzaktan aşığımdıİmbatında, gurubunda, busesinde o eski İzmir'inİşveli bir
rüya değil, mehtabı kuşanmış sevdalımdıYüzünde ipek feracesi, o İzmirli hanımefendi*Kordon'daki sakız yalılara sor güzelim, o günleriTutuşan deniz, moraran fayton ve gülümseyen martıdaBelki Güzelyalı'dan, belki Karşıyaka'dan sultanımdıYüzünde ipek feracesi, o İzmirli hanımefendi.Beste: Dr.Teoman ÖnaldıGüfte: Yaşar AksoyMakam: Acem Kürdi-Müsemmen / Sofyan
İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu gururumuzdur! Müdürlüğünü Erhan Parlat'ın, koro şefliğini Hayati Çiftçi'nin üstlendiği, "Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu", uyguladıkları sanat etkinlikleri ve seçkin anlayışlarıyla Ege'mizin gururu, başarılı bir sanat kurumumuzdur. Hafta içinde çarşamba gecesi, sezonu nefis bir konserle açan koromuzu kutluyoruz.
Örnek insan: Dr. Teoman ÖnaldıYıllarca içli besteleri, başarılı koro şefliği ile İzmirliler’in yüreğinde taht kuran, hem tıp adamı, hem müzik adamı olarak "örnek bir insan" olan, değerli dostum Dr. Teoman Önaldı'ya, bir şiirimden mükemmel bir beste çıkardığı için sonsuz şükranlarımı sunuyorum.