Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2008 00:00
İzmir’de hava kirliliğini ölçen cihazlar bakanlık ağına bağlanıyor. İnternet üzerinden yayınlanacak sonuçlar günü gününe takip edilecek. Kirletenler belediye, kaymakamlık çevre müdürlüğü polis ve jandarma ekipleriyle denetlenecek.
İZMİR Çevre ve Orman İl Müdürü Mehmet Ceyhan, hava kirliliği ölçüm cihazlarının bakanlık ağına bağlanacağını söyledi. Şu an beş olan cihaz sayısını artırmak için kurumlarla yazışmalara başladıklarını söyleyen Ceyhan, veri sonuçlarının internet üzerinden yayını için çalışma yapıyoruz" dedi.
DENETİM YAPILACAK
Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün denetçi kuruluş olduğunu belirten Müdür Ceyhan, "Belediyeler kömür kalitesini denetleyecek. Firmaları sıkı takibe alacak. Onlara biz de eleman vereceğiz. Belediyeler, kaymakamlar ve Çevre Müdürlüğü birbirlerine ihbarda bulunacak. Gerekirse jandarma, polis devreye girecek. Kirliliği el ele önleyeceğiz" dedi.
HASTALIĞIN KAYNAĞI
Kirlilikte Aliağa’nın hastalığın kaynağı olduğunu, Menemen ve Kemalpaşa’daki bazı tesislerin çevreye büyük zarar verdiğini bildiklerini söyleyen Müdür Ceyhan, bu bölgelerin kontrol edilebilir hale getirileceğini de belirtti.
Denizli’de hava yüzde 30 temizlenmiş
DENİZLİ Çevre ve Orman Müdürü Yılmaz Kaplan, hava kirliliği oranlarında geçen yıla göre kükürtdioksit oranında yüzde 68 partikülde de yüzde 17 azalma olduğunu söyledi. Kaplan, "İki istasyondan aldığımız ölçümlere göre belli dönemler dışında genel olarak hava kirliliği oranlarında yüzde 30 azalma var. Bunun en önemli nedeni de doğalgaz kullanımının başlamasıdır" dedi.
Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ise, "Artık Denizli, hava kirliliğinde Türkiye birincisi değil. Bazı dönemler kirlilik yoğun olarak hissedilse de genel olarak bu yıl belli bir azalma var. Doğalgaz kullanımı yaygınlaştıkça kirlilik azalacak. Hiçbir maliyet genç nesillerin zehir solumalarının bahanesi olamaz. Gelecek nesillere temiz bir Denizli bırakmak için çalışmaları sürdüreceğiz" diye konuştu.
ARALIKTA GEÇEN YILI GEÇTi
Denizli’nin coğrafi konumu gereği rüzgarın olmadığı bazı dönemlerde özellikle Üçgen, Sevindik, Kirişhane, Sümer, Karşıyaka, Gürcan gibi çukur bölgelerde kalan semtlerde hava kirliliği oranları eski günleri aratmıyor. Kentte ölçüm yapan iki istasyondan alınan verilere göre ekim ayında Denizli’de partiküler madde 133 PM10’la dokuzuncu sırada yer aldı. Aralık ayının son haftasında ise hava kirliliği oranları geçen yılın oranlarını geçti.
Ödemiş ve Aliağa’da inceleme
Hürriyet Ege Bölge Gazetesi’nde gündeme getirdiğimiz İzmir ve Ödemiş’in hava kirliliği haberleri üzerine Çevre Orman İzmir İl Müdürlüğü araştırma başlattı. Her iki bölgeye giden ekipler şehirlerde ölçüm yapmaya başlarken kirlilik nedenlerini, bölgenin durumunu, hava akımlarını incelemeye aldı. Ödemiş’te hükümet konağı önünde ölçüm yapan seyyar cihazın şehrin kirlilik hissedilen semtlerine de götürüleceği ve buralardan veri toplayacağı öğrenildi.
Cennete 300 bin fidan
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 2 Aralık 2007’de başlayan ’Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği’ kapsamında, Muğla’nın Marmaris ve Datça ilçelerinde, 40 gün içinde 200 hektarlık alana 300 bin fidan dikildi.
Yüzde 86’lık bölümü ormanlarla kaplı, Türkiye’nin en yeşil köşesi, Marmaris ve civarıyla Datça Yarım Adası’na seferberliğin biteceği 2012’nin sonuna kadar üç milyon fidanın toprakla buluşturulacağı belirtildi. Çevre ve Orman Bakanlığı adına bölgedeki ağaçlandırma çalışmalarını yürüten Marmaris Orman İşletme Müdürü Enver Demirci, tüm kişi ve kuruluşları seferberliğe katkıda bulunmaya çağırdı.
Ender TÜRKKAN, (DHA)
Yüksektepeli’ler doĞada yakInlaŞtI
ON ayrı şehirde yirmi şubesi ile faaliyet gösteren Yeni Yüksektepe Kültür Derneği’nin 33 üyesi geçen hafta Bayındır’ın Pınarlı Köyü’ne, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün de desteğiyle 2 bin fidan dikti. Köy halkının da gözlemeleriyle destek verdiği etkinlik, şenlik havasında geçti.
İzmir’deki 10. yılını birçok sosyal yardım kampanyasıyla kutlayan Yeni Yüksektepe Kültür Derneği Başkanı Harika Tercan "Özellikle çevre köylerde yaptığımız okul tadilatları, çeşitli konularda eğitimler ve ağaçlandırma kampanyaları, birbirimizden uzaklaştığımız büyük şehirlerde hem bizi yakınlaştırıyor hem de doğaya ve kendimize ait sorumluluklarımızı tekrar hatırlatıyor" dedi. İZMİR, (DHA)
Kozalakları toplamayın
MUĞLA’nın Marmaris İlçesi’nin Orman İşletme Müdürü Enver Demirci, kızılçam kozalaklarının kesinlikle toplanmaması gerektiğini söyledi. İzin almadan kozalak toplamanın yasak olduğunu da belirten Enver Demirci, kozalakların her sıcaklıkta içindeki tohumlarını koruduğunu söyledi.
Kozalakların yağmurlarla birlikte çimlendiğini belirten Demirci, "Önce fidana, daha sonra da ağaca dönüşüyor. Bunun en güzel örneği, 1996’da 7 bin 294 hektar kızılçamın kül olduğu Marmaris’in Çamlı Köyü’nde yaşandı. Bu alanın tamamı, ağaçlandırılmamasına rağmen aradan geçen zaman içinde yeniden ormana dönüştü" dedi. MARMARİS, (DHA)
Deve güreşinde altın protestosu
BALIKESİR’in Ayvalık İlçesi’nde, Ayvalıkgücüspor yararına düzenlenen deve güreşi şenliğinde, Kaz Dağları’nda altın madeni için arama izni verilmesi protesto edildi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği şenlikte, çelik kafes üzerine battaniye ve saç kullanılarak gerçek boyutlarda hazırlanan deve maketini gezdiren İsmail Ergüven (46), Kaz Dağları’nın kazılıp, ekolojik dengenin yok edilmesine ve yetkililerin buna seyirci kalmasına tepki gösterdiğini belirtti.
Ahmet ERTAN / AYVALIK, (DHA)
Atlar kuşlara zarar veriyor
EGE Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir Kuş Cenneti’nde sayıları gün geçtikte artan atların yerde, su içinde ve saz bitkileri üzerinde yuva yapan kuşlara zarar verdiğini söyledi. Prof. Dr. Sıkı "At sürüleri özellikle toprak üzerinde, su içinde ve su bitkileri üzerinde yuva yapan kuşların yuvalarına basarak, yumurtaların kırılmasına, yavruların ölmesine ve yuvaların bozulmasına yol açıyor" dedi.
Asitli nikele takvimli tepki
MANİSA’nın Turgutlu İlçesi’ndeki Çal Dağı’nda, sülfürik asitle nikel madeni çıkartılmasına karşı çeşitli eylemler ve imza kampanyaları ile karşı çıkan Turgutlu Toplumsal Dayanışma Derneği, bu sefer tepkisini bastırdığı takvimlerle gösterdi. 70 üyesi bulunan dernek, madene karşı başlatılan mücadalenin fotoğrafları ve atılan sloganların yer aldığı dört sayfalık, bin takvimi ücretsiz olarak vatandaşlara dağıttı. Tuncel YILMAZ, (DHA)
Zehirleyenleri affetmeyiz
İzmir’de görevden alınan Çevre ve Orman İl Müdürü Osman Tatar’ın yerine vekaleten atanan Mehmet Ceyhan, sorunları diyalogla çözeceklerini söyledi. İzmir’de ne tip sanayi kuruluşu var, ne tip atık çıkıyor bilinci içinde olduklarını söyleyen Ceyhan, "Atıksı arıtma havuzu kurmuş tesisin, düzenli depolama alanı yoksa sistemi çalıştırmadıkları ortadadır. Bizim amacımız üzüm yemektir. Depolama alanının yapılmasını sağlamaktır. Biz çözüm yollarını göstereceğiz. Etrafı kirletmeyi ısrarla devam edenleri de affetmeyeceğiz. Kimse çocuğunun, akrabasının, kendisinin zehirlenmesini istemez ama maalesef kurallara uymayanlar da var. Biz onlara ceza keseceğiz" dedi.
FAZIMI ATTIRMAYIN
Yine mi elektrik diyeceksiniz
Evet yine elektrik.
Akşam olunca evde körebe oynayınca yine elektrik.
İzmir’in üçte biri geceleri karanlıkta kalınca yine elektrik.
Sokaktan geçen insanların sohbetleri kesinti olunca yine elektrik.
Evlerin önündeki direklerden, teller kıvılcımlar çıkararak kopuyorsa, yine elektrik.
Geceleri çocuklar üşüyorsa, öğrenciler derslerini çalışamıyorsa yine elektrik.
Bir apartmanın faz nedeniyle (*) yarısının lambaları yanıyor, diğerlerinin yanmıyorsa yine elektrik.
Aradığınız GEDAŞ-TEDAŞ telefonları saatlerce açılmıyorsa yine elektrik.
Bütün bu feryatlara rağmen yöneticiler kış uykusundan uyanmıyorsa, yine elektrik.
Vekillerimiz bayram, yılbaşı ve haftasonu derken, erken sömestreye girmişse ve İzmir’in sorunlarını TBMM’ye taşımak için bir türlü tatilden dönemiyorsa, evet yine ELEKTRİK.
NOT: (*)Faz’ın Fazıl Say’la alakası yok. Faz trafolara gelen elektriğin voltajını ayarlayıp, aboneler yönlendiren bir düzenek.
İbrahim IRMAK