Güncelleme Tarihi:
İZMİR'de 1996'da Ege Üniversitesi Kampusü'nde faaliyete geçen ilk teknoparkt İTAŞ'tan (İzmir Teknopark AŞ) sonra, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Kaynaklar Kampusü'nde 2001 sonlarında ikincisi kurulacak.
Yaşar ortak oldu
İLK İzmir TeknoPark'ın yönetim kurulu başkanı Selim Yaşar, İZDET (İzmir Dokuz Eylül Tekno-Parkı) için İsrailli Tesem firmasıyla ortak olduklarını belirtti, ‘‘İZDET, Türkiye'nin dünyayla rekabetine katkı sağlayacak'' dedi.
Sanayicilere çağrı
500 bin dolar sermayeli İZDET'e, Tesem'in yüzde 40, Yaşar Holding'in yüzde 20 ortak olacağına dikkati çeken Yaşar, ‘‘Özel İdare 250 milyarlık katkıda bulunacak. Sanayicilerin de ortak olmasını bekliyoruz'' diye konuştu.
YAŞAR, 7 bin metrekarelik kapalı alana kurulacak İZDET'in genç girişimlere laboratuvar, uygulama ve kredi desteği sağlayacağını belirten Yaşar, ‘‘Türkiye'de yeni buluşlara teknolojik yeniliklere zemin hazırlıyoruz. Yeni bin yılda teknolojik gelişim önem kazanacak'' dedi.
TEKNO-PARK NEDİR?
GELİŞMİŞ ülkelerde çok yaygın olan teknoparklar, teknolojik gelişime, yeni buluşlara olanak sağlıyor. Laboratuvar, atölyeler, mekanik uygulama bölümleri içeren, kapalı alanların yanısıra açık alanların da bulunduğu teknoparklar, elektronikten, genetik bilimine, tıbba kadar bir çok araştırma geliştirme imkanına olanak sağlıyor. ABD ve Avrupa'da 25 yıldır teknopark kurulmasına önem veriliyor.
Kararan hayaller
DOKUZ Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2. sınıfta birbirlerine aşık oldu Güldal ve Ubeyt. Delikanlının gitarından hüzünlü nağmeler dökülürken, büyülenmiş gibi dinlerdi genç kız. Birbirleri olmadan yapamayacaklarını anladılar ve ailelerin, ‘‘Henüz erken'' feryatlarına aldırmadan nişan halkalarını parmaklarına geçiriverdiler. Mutluluk korkutacak kadar yoğundu ve korkuları sonunda gerçek oldu. Şöyle anlatıyor Güldal gözyaşları içinde:
14 gün hastanede
‘‘DELİLER gibi sevdiğim nişanlıma trafik canavarı yüzünden doyamadım. EGEM Dershanesi'nde evlilik parası biriktirmek için hukuk dersi veriyorduk. Her akşam olduğu gibi beni eve bıraktı. Işıklarda karşıya geçerken, kırmızı ışığı dikkate almayan bir canavar çarpıp, aldı sevgilimi elimden.''
14 gün hastanede yatmış Ubeyt. Güldal da bir an ayrılmamacasına başında. Ne yazık ki Ubeyt yaşam mücadelesine direnememiş, ama gücü Güldal'a geçmiş adeta. ‘‘Yıkıldım, ama vazgeçmedim'' diyerek, şöyle anlatıyor;
Tanıkları tek tek buldum
‘‘UBEYT'e çarpan sürücü serbest kalmıştı. Esas savaşım bundan sonra başladı. Olayı görenleri tek tek tespit ettim. Onlara mahkemede tanıklık yapmalarını sağladım. Serbest kalan sürücü elini kolunu sallayarak geldiği salondan kelepçelerle çıktı. Mutluyum, çünkü iki aylık mücadelemin semeresini gördüm. Onun ismini kazanın olduğu sokağa verilmesini istiyorum. Çünkü her gün oradan geçiyorum. Bunun için çalışmalara başladım. Bugüne kadar meslektaşlarım bana büyük destek verdi. Yeni trafik yasasının çıkması için 1000'e yakın imza topladım.''.
İnternette sayfa
DAHA önce kazada çocuklarını kaybeden ailelerden de destek gördüğünü belirten Güldal Özergönenli, internette Ubeyt, adına ( WWW Trafik- Terör. 8M Com) sayfası açtı. Kazanacağım tazminatı Ubeyt'in okuyan kızkardeşi Hatice ile onları her türlü zorluğa rağmen göğüs gerip okutmak için kolonya satan babası Hasan Özdemir'e bağışlıyacağım. Ubeyt'in solak kendisin ise sağ elle yazdığını söyleyen Güldal, ‘‘görenler bize yapışık ikizler diyordu. Birbirimizden hiç ayrılmazdık. Ama kaza bizi birbirimizden ayırdı. Ubeyt'i rüyamda her gece görüyorum. Onu unutmak çok zor. Bana Sultanım- Çiçeğim, ben de Hayatım- Paşam diye hitap ederdim. Onu hiç unutmayacağım'' dedi.
Büyük adım
İZDET'in 7 bin metrekarelik kapalı alana kurulacağını belirten İTAŞ Müdürü Nesim Levi, ‘‘Ana sözleşmemizi 2000'in ilk aylarında yapacağız. 2001 yılının ikinci yarısında projenin ilk bölmününün faaliyete geçmesini hedefliyoruz. Proje, 4 üniteden oluşuyor. Bu proje İzmir sanayisi için önemli bir adım. Genç girişimcilerin, İZDET'te yeni buluşlara imza atmasını istiyoruz. İZDET, KOBİ'lere teknolojik destek sunacak. Türkiye artık kendi teknolojisini üretmeli'' diye konuştu.
İtaş ne durumda?
İZMİR'in ilk teknoparkı olan İTAŞ (İzmir Teknopark AŞ), 1988'de gündeme geldi. Ancak faaliyete 1996'da geçti. Ege Üniversitesi Kampusu'nda kurulu İTAŞ'ta genç girişimlere laboratuvarlarda, araştırma ve uygulama imkanı sunuluyor. Sanayi kuruluşlarına da teknolojik destek sağlanıyor. İTAŞ'ta renkli pamuk üretimi, pamuk sapından elektrik üretimi gibi bir çok proje üzerinde çalışılıyor.