İzmir'de ulusal liman kongresi

Güncelleme Tarihi:

İzmirde ulusal liman kongresi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2013 15:48

1. Ulusal Liman Kongresi İzmir'de başladı.

Haberin Devamı


İZMİR'de, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi’nce bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Ulusal Liman Kongresi başladı. 20 Üniversitenin temsilcilerinin katıldığı kongre, “Küresel Rekabette Tedarik Zinciri Etkinliği” başlığıyla düzenlendi.
Denizcilik Fakültesi Çakabey Konferans Salonu'nda gerçekleşen kongreye, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yaparel, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Uluslarararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Başkanı Turgut Erkeskin, Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Gürgenç, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem Cerit ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Açılışta konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yaparel, ülkelerin kalkınmasında limanların hayati öneme sahip olduğunu belirterek, “Limanlar sadece ülkeler arasındaki ticari hayatın değil, kültürel sermaye alışverişinin yapıldığı yerlerdir. Çandarlı'da yapılmakta olan liman ile komşumuza ait olan Pire Limanı karşılaştırılmaktadır. Geleceğin dünyasında Pire limanı ile baş edebilecek atik ve hareketli limanlara ihtiyacımız var” dedi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Türkiye’nin dünyanın 17'inci büyük ekonomisi olmayı başarmış güçlü bir ülke olduğunu, 2023’de 10’uncu büyük ekonomisi haline getirmenin hedeflendiğini söyledi. Ekonomik büyümede ulaşım altyapılarının önemli rolü bulunduğuna belirten Aka, “Limanlar, ulaşım altyapılarının en önemli noktasıdır. Türkiye ekonomisinin büyümesinde Türk limanlarının ciddi bir rolü bulunuyor. Türkiye’de 187 uluslararası kıyı tesisi limanı bulunuyor. Küresel ticaretin yüzde 90’ı deniz ticareti ile yapılıyor. Deniz ticaretinin en önemli unsuru da limanlardır. Türkiye’nin büyümeye paralel olarak ciddi bir liman kapasitesine ihtiyaç duyacağı dile getiriliyor. Türkiye’deki bazı eski limanların büyüme ve gelişme şansı kalmadı. Şehir, endüstri ve turizm tesisleri ile kuşatılan limanların, karaya doğru genişleme şansı kalmadığı için denize doğru büyüyor. Türkiye’deki limanlarda çok ciddi rehabilitasyon çalışmalarına ihtiyaç var. Aksi takdirde rekabet edemeyen tesisler olarak hayatlarına devam edecekler. Bazı limanlarımızın kuşbakışı görüntüsü güzel değil, çarpık, iç içe girmiş limanlar görüyoruz. Eski limanlarımızın varlığına rağmen, limancılık hizmetlerimiz gelişimini sürdürüyor” dedi.
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de İpek Yolu, Baharat Yolu ve Kral Yolu’nun geçtiği köprü ülke konumundaki Türkiye’nin tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi olduğunu ifade etti. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Başkanı Turgut Erkeskin de Türkiye’nin lojistik anlamında önemli altyapıya sahip olduğunu belirterek, “Limanları geliştirerek ve ihtisas limanlarını ortaya çıkararak, Doğu Akdeniz’de önemli bir merkez olma imkanımız var” dedi. Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Gürgenç ise globalleşen dünyada tüketiciye yakın olan değil, ürettiği malı dünyanın çeşitli noktalarına ulaştırabilen üreticilerin başarılı olduğunu söyledi.
Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem Cerit ise DEÜ Denizcilik Fakültesi’nin eğitim hayatına yüksekokul olarak başlamasıyla birlikte 25’inci yılını geride bıraktıklarını belirterek, “Fakülte olarak her sene çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Ancak ilk kez bilimsel bir toplantı organize etme cesareti gösterdik. İlk kez düzenlememize rağmen, 20 üniversiteden bildiri katılımı olması çok umut vaat etmektedir” dedi.
Konuşmaların ardından, kongre katılımcılarına teşekkür plaketi sunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!