İzmir'de 94 yıl sonra bir ilk

Güncelleme Tarihi:

İzmirde 94 yıl sonra bir ilk
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2016 16:22

İZMİR’de en son 1922 yılında, Rum Ortodoks kilisesi geleneğine göre Hz. İsa’nın doğumu ile vaftiz edilişini kutlamak amacıyla gerçekleştirilen Fota Yortusu, 94 yıl sonra tekrar edildi. Denize atılan haçı, almak içini soğuk havaya aldırış etmeyen Rum Ortodokslar, denize atladı.

Haberin Devamı

Rum Ortodoks Kilisesi geleneğine göre, her yıl 6 Ocak’ta, Hz. İsa’nın doğumu ile vaftiz edilişini kutlamak amacıyla gerçekleştirilen Fota Yortusu, İzmir’de en son 1922 yılında yapıldı. Bu yıl Rum Ortodoks cemaati üyeleri, İzmir Valiliği nezdinde Fota Yortusu’nu kutlamak için girişimlerde bulundu. Gerekli izinlerin alınmasıyla 94 yıl sonra bugün saat 09.00’da, İzmir Aya Fotini Ortodoks Kilisesi’nde, ayin yapıldı. Ayinden sonra Ortodoks cemaati üyeleri ve din adamları, Gündoğdu Meydanı’na geçti. Burada törende Yunanistan’dan gelen konukların yanı sıra, Rum Ortodoks Cemaati üyeleri, Yunanistan Başkonsolosu Theodore Tsakiris ile davetliler hazır bulundu. Kilisedeki ayini yöneten İzmir Rum Ortodoks Kilisesi Başrahibi Pater Kyrillos Sykis, tahta haçı, denize attı. Bu haçı almak içini cemaat üyeleri, soğuk havaya aldırış etmeden, körfezin soğuk sularına atladı. Haçı önce kapan kişiler ise, ödüllendirildi.

Haberin Devamı

İzmirde 94 yıl sonra bir ilk

GEÇMİŞTEKİ BARIŞ ORTAMINI TEKRARLAMAK BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

İzmir Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Teodora Hacudi, İzmir’de kalan ’Bir avuç’ Rum olduklarını anlatırken, şöyle konuştu:

"Bugün bizim için önemli bir dini bayramdı. İsa peygamberin vaftiz törenidir. Noeli kutladık, bizim için bugünkü bayram, yenilenme bayramıydı. Yenilenip tüm kibir, ego ve günahlardan kurtulup yeni bir başlangıç yapmak önemli. Senelerdir bunu kilisede yapıyorduk.

İzmirde 94 yıl sonra bir ilk

Bu sene özel izinlerle 94 yıl sonra tekrar yaptık. Büyük destek aldık. Yerel yönetimlerden, merkezi hükümetten deste aldık. Çok mutluyduk, biz bir avuç insanız ama çok kalabalıktık. Türk, Müslüman arkadaşlarımı orada gördüm. Alkışlıyorlardı. Benim heyecanımı paylaşıyorlardı. Bundan 100 yıl önce de atalarımız hiçbir ayrım yapmadan bu topraklarda birlikte yaşamış ve bayramı kutlamışlardı. Bunun tekrar canlandırmış olmak bizim için çok önemli."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!