İzmir, Türkiye’nin en çok konuşan üçüncü kenti

Güncelleme Tarihi:

İzmir, Türkiye’nin en çok konuşan üçüncü kenti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2012 00:00

Türkiye’nin 3. büyük kenti İzmir, mobil internet kullanımının en önemli göstergelerinden olan data (veri) trafiğinde de yine üçüncü sırada bulunuyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketlerinden Turkcell, İzmir gazetelerinden temsilcileri, NCC’de (Network Control Center-Şebeke Kontrol Merkezi) ağırladı. Turkcell Güney Türkiye Şebeke Operasyon Bölüm Başkanı Bahadır Üçer, İzmir’in ses iletişiminde Türkiye’nin en çok konuşan 10 ili listesinde üçüncü sırada yer aldığını, mobil internet kullanımının en önemli göstergelerinden olan data (veri) trafiğinde de yine üçüncü olduğunu söyledi.
Turkcell’in alternatif enerji (güneş ve rüzgar) kullanarak çalışan hibrid üniteleriyle dünyadaki öncü operatörlerden biri olduğunu belirten Üçer, bu yöntemle hem çevreye katkı hem de elektriğin ulaşmadığı noktalarda bile kesintisiz iletişim olanağı sağlandığını kaydetti. Türkiye’de halen 25 noktada bulunan ve hem güneş hem de rüzgar enerjisiyle çalışan ünitelerinin 10’unun İzmir’de yer aldığını ifade eden Bahadır Üçer, “İzmir’deki çevreci iletişim üniteleriyle yılda yaklaşık 74 ton daha az karbondioksit salınımı gerçekleşirken, yılda 106.000 kWh (40 hanenin enerji tüketimine eşit) enerji tasarrufu sağlanıyor. İzmir’de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımıyla yılda 74 ağaç kurtarılırken, 52 otomobilin 1 yıl içinde havaya salacağı karbondioksit miktarına eşdeğer tasarruf elde ediliyor” dedi.

Haberin Devamı

İzmir, Türkiye’nin en çok konuşan üçüncü kenti

Kentte beş ivme ölçer kurduk
Turkcell’in sahip olduğu üstün teknolojiyi hayat kurtarmak ve bilime hizmet etmek için kullandığını dile getiren Üçer, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliğinde “Deprem Bilgi Sistemi Projesi” kapsamında bugüne kadar 31 noktaya “ivmeölçer” yerleştirdiklerini, bunların 5’inin
 İzmir’de bulunduğunu bildirdi. Ürkmez, Çeşme, Karaburun, Foça ve Dikili’de yer alan cihazdan elde edilen bilgilerin Turkcell 3G teknlojisiyle Kandilli’ye aktarıldığı bilgisini veren Bahadır Üçer,
“Böylece Turkcell iletişim üniteleri sadece mobil iletişim için değil, acil durumlarda hızlı müdahale için gerekli olan bilgi ve erken uyarı sistemlerini de destekliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

İnternette fiber çağı başlattık
Turkcell Superonline Bireysel Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata da ülkemizde dünyayla aynı anda fiber çağını başlattıklarını söyledi. Türkiye’nin 75 kentine değen, 30 bin kilometreyi aşan fiber optik şebekesi sayesinde saniyede 1000 MB’e ulaşan internet hızı sağladıklarını belirten Özata, “Türkiye’yi bu hızı sunan dünyanın ilk beş ülkesi arasına soktuk” dedi.
175 bin hane kullanıyor
Yaptıkları yatırımlarla İzmir’in Türkiye’nin en büyük ikinci fiber altyapıya sahip kenti olduğunu kaydeden Ceyhun Özata, “İzmir’de 175 bin haneye ışık hızında fiber internet ulaştırıyoruz. Çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz, sene sonunda bu sayıyı 200 bine çıkararak daha da fazla İzmirli’yi dünyanın en ileri erişim teknolojisi olan fiber internetle tanıştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İzmir, Türkiye’nin en çok konuşan üçüncü kenti

1000 Mbps hızla neler yapılabilir?
· Her biri 45 dakikalık 20 müzik albümünü sadece 1 saniyede
· 90 dakikalık HD bir filmi yaklaşık 3.5 dakikada yüklemek (2 Mbps ile 30 saatte yükleniyor)
· 400 sayfalık bir roman kalınlığında 500’den fazla kitabı sadece 1 saniyede
· 1 GB’lık bir filmi 8 saniyede indirmek mümkün.
· 1000 Mbps fiber internet, aynı anda birden fazla bilgisayarın birbirlerine engel olmadan ve performans kaybı yaşanmadan internete bağlanmasına da imkan sağlıyor.

Baza karşı en hassas şehir
Bahadır Üçer, Türkiye’de baz istasyonlarına karşı en hassas kentin İzmir olduğunu söyledi, “Sadece bizim devam eden 500’e yakın davamız var” dedi. Bunda vatandaşların baz istasyonları konusunda yanlış bilgilendirilmesinin etkisi olduğunu belirten Üçer,  ‘radyo dalgaları’ anlamına gelen radyasyonla nükleer santrallerin yaydığı radyasyonun birbirine karıştırıldığını kaydetti. Uluslararası Ionize Olmayan Radyasyondan Korunma Birliği’ne göre iletişim üniteleri için belirlenen limit değerin 41.2 volt/metre seviyesinde olduğunu ifade eden Bahadır Üçer, “Ülkemizde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) limit değeri ise 10.23 volt/metre. Buna göre Türkiye’de iletişim üniteleri dört kat daha güvenli” diye konuştu. Tüm operatörlerin BTK tarafından sürekli olarak denetlendiklerini bildiren Üçer, standardın üzerine çıkmalarının mümkün olmadığını, aksi durumda yüklü cezalar ödemek zorunda kalacaklarını dile getirdi.
İlişki bulunamadı
Halk arasında baz istasyonlarının sağlığa zararlı olduğu yönündeki inanışa yönelik konuya da açıklık getiren Üçer, şöyle devam etti: “Uluslararası Kanser Enstitüsü’nün 2008’de yaptığı çalışmaya göre, iletişim üniteleri ve mobil telefonların yaygınlaşması ve kullanılmasında artış olmasına rağmen 1975-2005 arasında beyin ve sinir sistemi tümörlerinde artış yok. Danimarka’da Kanser Epidemiyolojisi’nce 18 yıldır yürütülen araştırmada cep telefonuyla beyin kanseri arasında ilişki bulunamadı. Dünya Sağlık Örgütü Manyetik Alanlar Projesi Başkanı Dr. Michael Repacholi de, ‘Kablosuz telefon kullanımı beyin kanseri için risk oluşturmuyor’ diyor.”
Bize özgü değil
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın desteklediği ‘Interphone’ çalışması hakkında da bilgi veren Bahadır Üçer, ekledi: “1998’den bu yana 13 ülkede 14 bini aşkın cep telefonu kullanıcısı üzerinde epidemiyolojik çalışmalar yapan Interphone Çalışma Grubu’nca tamamlanan araştırmanın sonuç raporunda en sık rastlanan beyin tümörlerinde cep telefonu kullanımına bağlı artış görülmediği belirlendi.”
İletişim ünitelerinin mobil iletişimden ayrı düşünülemeyeceğini ve şehir dışına çıkarılamayacağını vurgulayan Üçer, baz istasyonlarının farklı görünümlerde kamufle edilerek vatandaşların kandırıldığına ilişkin bir soru üzerine bunun sadece ülkemize özgü olmadığını, tüm dünyada benzer uygulamaların bulunduğunu açıkladı. İstasyonlardan şikayetçi olanların da cep telefonu kullandığına dikkat çeken Bahadır Üçer, “Karşı çıkılan baz istasyonlarının yeri geldiğinde hayat da kurtardığını son Van depreminde yaşadık” dedi.

Haberin Devamı

Dünyanın en iyilerinden
 Dünyanın en iyilerinden biri kabul edilen Şebeke Kontrol Merkezi (NCC) ile Türkiye’nin dört bir yanında müşterilerine sundukları servislerin kesintisiz verilebilmesini sağladıklarını vurgulayan Üçer, sözlerine şöyle devam etti: “Şebekedeki bütün santraller, iletişim üniteleri ve transmisyon sistemleri, dijital Türkiye haritaları üzerinde NCC’de sürekli izleniyor. Böylece, Turkcell şebekesinde oluşabilecek alarm durumlarına anında müdahale ediliyor. Bu çerçevede hem ses hem data tüketiminde ilk üç kent içinde yer alan İzmir’deki Turkcell şebekesini de gece-gündüz demeden olası alarm durumlarına karşı sürekli izliyoruz. Müşterilerimize kaliteli ve kesintisiz iletişim sunmak için aralıksız devam ettirdiğimiz çalışmalarımız içerisinde NCC’nin önemli bir yeri bulunuyor. Bugüne kadar yaptığımız yatırımımızla müşterilerimize en iyi hizmeti sunmak için 7/24 çalışıyoruz ve onları en yeni teknolojilerle tanıştırmak için de yatırımlarımıza devam ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!