İzmir Ticaret Odası’nda kadın için örnek karar

Güncelleme Tarihi:

İzmir Ticaret Odası’nda kadın için örnek karar
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2012 00:00

Ticaret Odası Meclisi, kadınlar için Türkiye’ye örnek olacak “Her komiteye en az bir kadın” önerisini kabul etti. Temenni kararı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB’un görüşüne de sunulacak.

Haberin Devamı

İZMİR Ticaret Odası (İTO) Meclisi, İş Kadınları Konseyi Kurucu Başkanı Asuman Nardalı Tokuş’un, “Her komiteye en az bir kadın” önerisini görüştü, oybirliğiyle kabul etti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin görüşüne de sunulacak olan temenni kararıyla  kasım ayında yapılacak seçimlerden itibaren 87 meslek komitesine 87 iş kadınının girmesinin de önü açılmış oldu.

Meclis üyelerine teşekkür eden Tokuş, “Ben ilk meclis üyesi olduğumda şu sıralarda kadın yoktu. Hep ışıklar İzmir’den yanıyor. Sizlerin de desteği ile 250 üyeyi geçtik. Üyelerimiz kayıtlı, aktif, aidatını, vergisini ödeyen iş kadınları. Birbirimizle ticaret yaparak büyük hacim elde ettik. Sadece biraz teşviğe ihtiyacımız var. Biz ‘kadınların yolunu açın’ demiyoruz. Zaten yolları açtık. Biraz davet bekliyorlar. Bu karar Türkiye’nin temenni kararı olsun. TOBB’a bağlı tüm odalara yayılsın. Bunu yapmak İzmir’e yakışır” diye konuştu.

Korkmuyorum, şeffafım

Haberin Devamı

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise meclis üyesi Metin Aztekin’in, “Bu gemi su alıyor. Bir an önce yönetim kurulu toplanmalı. İzmir çukuruna malzeme olduk” sözlerine yanıt verdi. Demirtaş, “Soruşturma yürütüldüğü için bu konuya girmeyeceğim. Herhangi bir suistimal, usulsüzlük varsa herkes her yere sonuna kadar gitmeli. Ben burada 20’nci yılımı dolduruyorum. Geçtiğimiz yıl 8 defa savcılığa gittim. Hepsinde takipsizlik kararı çıktı. Yenileri de açılabilir. Korkmuyorum. Ben şeffafım” dedi.

Herkese uygun sözleşme

Oda kasasında 20 milyon lira olduğunu belirten, “İnşallah 30 milyon lira ile devrederiz” diyen Demirtaş, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin kurucusu olan İTO Vakfı’nın genel kurulunu da, kendisine yönelik, “Ömür boyu üniversitede kalacak” gibi söylentiler nedeniyle iptal ettiklerini belirtti, “Sözleşme değişikliğini aidat ve yeni üye almak için yapmak istedik. Oy çokluğumuz olmasına rağmen iptal ettik. Doğru bir zafer olmazdı. Üniversiteyi ele geçirdim diye bir izlenim olacaktı. ‘Akil adamlar, eski başkanlar gelin taslağı yapın’ dedik. Herkesin görüşlerinin alındığı bir sözleşme yapacağız” diye konuştu.

Dalgakıran kopmayacak

Haberin Devamı

Demirtaş, yabancılar için çekim merkezleeri gerektiğine de değindi, İTO’nun ihalesini kazandığı Pasaport Dalgakıran’ın da bunlardan biri olduğunu anlattı. Demirtaş, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan bir ekibin İzmir’e geldiğini, Pasaport Yat Limanı ve Dalgakıran’ın imar ve proje çalışmalarının birlikte yürütülmesi gerektiğini konuştuklarını da aktardı. Dalgakıran devir sürecinin sürdüğünü, parayı yatırdıklarını, ancak üst kullanım hakkını daha önce alan İZMER’in dava açtığını belirten Deemirtaş, “Firma ‘ihaleye fesat karıştırdınız’ dedi. Mahkemeye takıldık. Herhalde yıl sonuna doğru çözümlenir ve bir şeyler yapmaya başlarız” dedi. Dalgakıran ve kruvaziyer liman projeleriyle ilgili meslek odaları ile buluştuklarını da bildiren Demirtaş, şunları söyledi: “Amacımız dalgakıranı İzmirlilerden kopartmak değil bizzat yaşanılan bir yer haline getirmek ve İzmir’e kazandırmak. Dolgu yapılması söz konusu bile değil. Yüzer platformlar kullanılacak.”

Üç turistten biri İTO’dan

Haberin Devamı

Demirtaş, İzmir’e gelen turistlerin yüzde 20 artarak 1 milyon 388 bin 271’e ulaştığını dile getirdi, “Bu turistin 504 bin 921 kişisi bizden. Yani 2011’de İzmir’e gelen turistlerin yüzde 35’ini biz getirdik. Her 3 turistten birisi kruvaziyer yoluyla geldi. 2011’dde kente gelen kruvaziyer turistlerinde yüzde 40 artış sağladık” bilgilerini verdi. Yurtdışı gezileri nedeniyle de eleştirildiklerine değinen Demirtaş, “Turistik gezi değil, iş gezisi. 2009’da Çin’e gittikten sonra bazı meclis üyeleri bizi sert şekilde eleştirmişti. İşte eleştirilen o gezide attığımız adım, 150 milyon dolarlık tütün ihracatının kapısını açtı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!