Güncelleme Tarihi:
Tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapılan İzmirlilerin tarih ile ilişkisini güçlendirme projesi başlangıç toplantısıyla ilgili görüşlerini açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kıyıların tasarlamasında uyguladığımız katılımcı çalışmayı İzmir-tarih projesinde de yapıyoruz. Toplam 300 hektar civarında tarihi bir alanın yeniden ayağa kaldırılması için çalışıyoruz. Agora çevresinin kamulaştırılması, Kadifekale sur duvarlarının restore edilmesi, Roma antik Tiyatrosu'nun kamulaştırması, Ege Medeniyetleri Müzesi jeolojik ve arkeolojik çalışmaları, Anafartalar, İkiçeşmelik Caddesi'nin cephe düzenlemesi işleri, ‘Haremlik-Selamlık’ binasının resterosyonu çalışmaları gerçekleştirdik. Biz artık burada farkındalık yaratarak, sivil mimari örneklerini hanları, köşkleri, iş yerlerine, Anafartar Caddesi'nin Basmane tarafını da rehabilite ederek konut dokusunu da bozmadan 24 saat yaşacak yeni işlevler yüklenmesi için çalışmalar yapıyorz. Turistler için de en önemli aksımız burasıdır. Butik oteller, tasarımıcıların mesleklerini icra edecekleri sokaklar, Ege mutfakları gibi fonksiyonların yeralacağı planlamanın stratejesini kurmak için toplantı düzenledik” dedi.
Efes Antik tiyatrosu, Bergama ve kentin ortasındaki tarihi alanı ayağa kaldırmadan İzmir'de turiste konaklama yaptırmadan yerli hem yabancı turistleri, gezginleri kente çekmenin zor olduğuna dikkat çeken Aziz Kocaoğlu, uzun süreli bir işe soyunduklarını söyledi. İyileştirmeler oldukça çalışmaların tetikleneceğini beliten Kocaoğlu, “Katılımcı bir anlayışla ve konuyla ilgili bilim insanlarının, pratik yaşamın içinden gelen İzmirlerin fikirlerini alarak yolumuza devam etmek istiyoruz. Eğer böyle bir büyük bir projeyi İzmirli hemşerilerimize anlatamazsak, onların desteğini alamazsak zaten projeyi yaşama geçirmemiz çok zor olacaktır. Biz öncülük yapıyoruz. Orada yaşayan, yaşamayan insanlarla birlikte ayağa kaldırmayı planlıyoruz. Burada yeni yapı yapılmıyor, imar hakkı verilmiyor. Sadece zemininden alt yapısına, cephe düzenlemesinden binaların resterosyonuna ve bu binalara fonksiyon yüklenmesine, gayrimenkullerin şehri zenginleştirecek ve değerlendirecek şekilde düzenlemesi için yol haritası belirlemeye çalışıyoruz” dedi.
Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve Akdeniz Akademisi yöneticisi Prof. Dr. İlhan Tekeli ise yaptığı konuşmada İzmir-tarih projesinin İzmirlilerin tarihle ilişkisini zenginleştireceğini ve İzmir'in tarihi çekirdeğinde bir çöküntünün ortaya çıkmasını engelleyeceğini söyledi. Tekeli,“ Bu proje İzmirlilerin ve İzmir sevenlerin katılımıyla gelişecek. Bu toplantıda İzmir tarih projesinin stratejleri geliştirilmeye başlanacak. Katılımcı planlama süreci aşama aşama gealiştirilecek. Starteji aşamasının tamamlanmasından sonra tasarım ve uygulama aşamasına geçilecek”dedi.
İzmir'in tarihi alanlarında sadece kazı yapılmasının yeterli olmadığını belirten Tekeli, kentin, kentlinin yaşamına entegre edilmesi gerektiğini belirtti. Tekeli, “Burada nasıl bir çekim odağı yaratılabileceği belirlenmeli. Burada kazılı alanlar boynu bükük şekilde orada duruyor. Buranın konuttan soyutlanmış bir alan olarak inşa edilmesi olmaz. Kamu alanlarının planlanması için düşünceler ne olabilir, bunları konuşup, strateji belirleyeceğiz”dedi. Toplantı, daha sonra basına kapalı olarak devam etti. Katılımcı 60 kişi düşüncelerini ve önerilerini açıkladı.