Güncelleme Tarihi:
İZMİR'in tarihsel süreçteki konumu ile gelecekteki yeri Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği ‘‘21. Yüzyıl Eşiğinde İzmir’’ konulu sempozyumda ele alındı. İzmir Sanat Evi'nde tanınmış uzmanların katıldığı uluslararası toplantıda, Prof. Dr. Ersin Doğer, kentin tarihsel geçmişinin 5 bin yıldan daha geriye gittiğini belirtti, ‘‘Bulgular, İzmir'in 7 bin yıllık tarihe dayandığını gösteriyor’’ dedi. Doğan Kuban'ın yönettiği sempozyumda Bilim Kurulu adına konuşan Ege Üniversitesi eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gönül Öney ise, kentte tartışmalı bir dönemin sona ermesinin ardından ‘‘barışık, uyumlu’’ bir yerel yönetimin göreve geldiğini söyledi.
BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, gelecek perspektifi olmadan kenti altüst eden yaklaşımları eleştirirken; insan mutluluğu ve kamu yararı gibi ilkelerin halka kabul ettirilmesi gerektiğini kaydetti. Halkı temsil eden kurum ve kuruluşlara ulaşarak geniş tabanlı çözüm arayışına girdiklerini belirten Piriştina, bundan da olumlu sonuçlar aldıklarını ifade etti. Göçün ilk ve en hızlı biçimde İzmir'de yaşandığını, Türkiye ortalamalarının çok üzerinde olduğunu vurgulayan Vali Alaaddin Yüksel de, 22 Ekim'deki nüfus sayımında kent nüfusunun 3 milyon 600 bin kişiye çıkmasının beklendiğini kaydetti. Yüksel, ‘‘Bu gelişmeye karşın, evrensel müze olan İzmir'in sürdürülebilir çevre ve kalkınma ilkesiyle gelişeceğine inanıyorum’’ dedi.
ÜNLÜ tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, kentin tarihte Akdeniz'in önemli metropollerinden olduğunu hatırlattı. Ortaylı, ‘‘İzmir tarihte bölgedeki en verimli dünyanın ortasındaydı. İlk Osmanlı tiyatrosu, Burgarların ilk gazete basımı burada gerçekleşti. Taassubu ve tutuculuğu da tek reddeden kent İzmir'dir. Burası hayata bakarken, mutlu olanların kentidir’’ dedi.