İzmir Limanı büyüyor

Güncelleme Tarihi:

İzmir Limanı büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2012 00:00

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, mevcut durumda en fazla 4 bin TEU kapasiteli gemilerin yanaşabildiği İzmir Limanı’nı büyütecek rehabilitasyon çalışmalarına başladıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Limanı’nın rehabilitasyonuna ilişkin çalışmalara başladıklarını açıkladı. İzmir Limanı İçin Alt Üst Yapı Tesisleri ve Ekipman Temini Projesi kapsamında 30 dönümlük liman alanında ıslah yapıldığını belirten Yıldırım, limanın otomasyona geçirilmesi ve yeni silo rıhtımında 50 dönümlük alanın ıslahı çalışmalarının devam ettiğini, 4 adet lastik tekerlekli saha gantry vincinin teslim aşamasında olduğunu, 3 adet MHC vinci alımı ihalesinin de 7 Mayıs’ta yapılacağını bildirdi.

10 bin TEU’luk gemiler

Bakan Yıldırım, İzmir Limanı’nın, bölgesinde uluslararası kalitede hizmet veren bir liman olabilmesi için gerekli yatırımlarla mevcut ve gelecekte oynayacağı rolünü belirleyen İzmir Limanı İşletme Planı’nı hazırlattıklarını anlattı.

Haberin Devamı

Dokuz Eylül Üniversitesi’ne, İzmir Limanı Yaklaşım Kanalı Taraması ve II. Kısım Konteyner Terminali Fizibilite Raporu’nun da hazırlatıldığını vurgulayan Yıldırım, “Halihazırda İzmir Limanı’na en fazla 4 bin TEU’luk gemiler yanaşabiliyor. Ancak, II. Kısım Konteyner Terminali inşasının tamamlanması sonrasında, 350 metre uzunluğunda, 10 bin TEU kapasiteli gemilerin limana yanaşmasına imkan sağlanacak” dedi.

300 milyon dolar gelir

Bakan Yıldırım, II. kısım inşaatının tamamlanmasıyla yaklaşık 550 dönümlük ilave sahanın da hizmete açılacağını dile getirerek, “Liman kapasitesi üç kat artarak, 830 bin TEU’dan 2.5 milyon TEU’ya çıkacak. Bu nedenle bu yatırım İzmir için, İzmir ticareti için büyük önem taşıyor. İzmir Limanı için yapılacak yatırım sonrasında liman gelirleri de 100 milyon dolardan 300 milyon dolara çıkacak. Ayrıca bu yatırımlar sonucunda Avrupa’nın ilk 10, dünyanın ise ilk 50 limanı arasında yerini alacak” diye konuştu.

5 bin İzmirli çalışacak

Yıldırım, rehabilitasyon kapsamında İzmir Kruvaziyer Limanı’nın kurulması çalışmalarının da yer aldığını, bu kapsamda iki ay içinde ihaleye çıkacaklarını bildirdi. Yılda 3 milyondan fazla turistin ziyaret edeceği limanın, İzmir’in istihdamına ve ticaretine önemli katkı sağlayacağını kaydeden Bakan Yıldırım, 200 milyon TL yatırım yapılması beklenen İzmir Kruvaziyer Limanı’nın ekonomiye katkısının ise yıllık 750 milyon TL olacağının altını çizdi. Yıldırım, aynı anda 5 kruvaziyer gemisinin yanaşabileceği şekilde projelendirilen limanda 5 binin üzerinde İzmirli’nin çalışacağını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!