Güncelleme Tarihi:
KÖYLÜLERİN imar cezalarından kurtarılması, bulundukları bölgenin mekansal özelliklerine uygun sağlıklı binalarda oturması, proje maliyetlerinden kurtulması amacıyla geçen yıl İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’yle (İYTE) anlaşarak 18 ayrı ev tipi projesi hazırlatan İzmir İl Özel İdaresi, projeyi bir adım öteye taşıdı.
Geliştirilen proje kapsamında, köyden kente göçü önlemek, köylüyü bulunduğu yerde ekonomik yönden geliştirmek ve mutlu etmek amacıyla ‘marka köyler’ yaratılacak. Köylerin ünlü yönlerinin ön plana çıkarılacağı proje gerçekleştirildiğinde köylüler hem ekonomik yönden güçlenecek hem de fiziksel şartları iyileşen köylerin yaşam kalitesi artacak.
Amaç, göçü önlemek
Köylerdeki en büyük sıkıntının kente göç olduğunu dile getiren Özel İdare Genel Sekreteri İrfan İçöz, göç yüzünden köylerde genç nüfusun azaldığını, bunun önüne geçmek için ciddi projelerin hazırlanması gerektiğini söyledi. İzmir İl Özel İdaresi’nce bugüne kadar yapılan çalışmalarla köylerin altyapı hizmetlerinin büyük bölümünün tamamlandığını belirten İçöz, “Şimdi, göçü önlememiz gerekiyor. Bunun için de köylünün bulunduğu yerde para kazanmasını sağlamamız lazım. Kozak Yaylası’nda fıstık çamı yetiştiren köyleri, Kemalpaşa’da nazar boncuğuyla turizme hizmet veren Nazarköy’ü, Şirince’yi, Bayındır’ın bahçe bitkileri yetiştiren köylerini örnek olarak gösterebiliriz. Bunlar ürünleriyle marka oldu. Başka köylerde de mimari özellikler, üretilen ürünler ön plana çıkarılarak, reklamı yapılarak, tanıtılarak, çeşitli yollarla desteklenerek refah seviyeleri yükseltilebilir. Bozdağ denince akla kayak gelir ancak o yörede çok sayıda endemik bitki yetişir. Urla’nın bağlarıyla, zeytiniyle ünlü köyleri var. Mutfağı meşhur olan köylerimiz var. Bu tip özellikleri değerlendireceğiz” dedi.
Tek tek incelendi
Proje kapsamında, uzmanlardan oluşan bir ekibin İzmir’in tüm köylerini incelediğini dile getiren İrfan İçöz, incelemede köy yerleşik alanlarının, köy nüfuslarının, nüfusun dağılımının, geleneklerinin, mimari ve fiziksel özelliklerinin ortaya çıkarıldığını anlattı, “Elimizde büyük bir veritabanı oluştu. Bu inceleme sayesinde unutulmaya yüz tutmuş gelenek göreneklerimiz de kayıt altına alındı. Bu verilerin hepsi köyleri nasıl yönlendireceğimize karar vermemizde yardımcı olacak. Bazı yerlerde tek, bazı yerlerde birkaç köyü birlikte ‘marka köy’ olarak tanıtacağız” diye konuştu.
KÖYLÜYE PROJE DESTEĞİ
Marka Köyler Projesi’nin başlangıç amacı olan köylüye imari proje desteğinin de sağlanacağını söyleyen İrfan İçöz, şunları kaydetti: “İYTE tarafından belirlenen 18 tip ev var. Bu ev tiplerini bölgelerine
göre ilçelerde bulunan özel idare birimlerine göndereceğiz. Evini yenilemek, ev yapmak isteyen köylü projeye para vermeden gelip kendisine uyan projeyi alabilecek. Böylelikle imar cezası almaktan da kurtulacak. Marmaris Akyaka gibi mimari yönden çekici köyler yaratabilirsek bunun sonucu da köylülerimize ekonomik destek olarak dönecek."