İzmir’in çöpü ışık verecek

Güncelleme Tarihi:

İzmir’in çöpü ışık verecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2010 00:00

Atık Enerji Şirketi sahibi Yusuf Urkaç, İzmir’de günde 7 bin ton çöp çıktığını, bu çöpten de günde bin evin ihtiyacını karşılayacak 70 megawatt elektrik üretilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği (AB) uyum yasalarına imza atan Türkiye, çöplerini ayrıştırmak zorunda. Kyoto sözleşmesine göre de 2011’de karbon salınımını yüzde 12 azaltması gerekiyor. Çöpü yıllardır ayrıştıran üstelik çöpten elektrik üreten Avrupa’nın devleri gözünü Türkiye’ye dikti. Almanya’dan Zeno, Avusturya’dan Komtech bu alanda hiç yatırımı olmayan Türkiye’ye geliyor. Zeno’nun Türkiye Distribitörü HSK Atık Enerji Şirketi, belediyelerle görüşmelere başladı.

4 yıldır çok yoğun

Makina Mühendisi Ergun Bıdık ile İnşaat Mühendisi Yusuf Urkaç’ın ortak olduğu şirket, dört yıldır çöp ayrışmaya yoğunlaştı. İzmir’de günde 7 bin ton çöp çıktığını, bu çöpten de günde bin evin ihtiyacını karşılayacak 70 megawatt elektrik üretilebileceğini vurgulayan Urkaç, sistemi şöyle anlattı:“Avrupa’da olan Türkiye’nin de yapması gereken sistemde çöp evde, kağıt, plastik, cam ve organik maddeler olarak ayrıştırmalı toplanıyor. Bunlar geri dönüşüm istasyonunda yine ayrıştırılıyor. Daha sonra çöp kontrolü çürümeye bırakılıyor. Gaz tribünlerinde gaz yakılıyor. Tribünde elektrik enerjisi oluşuyor. Bu yatırıma sadece kurulurken para harcanıyor. 35- 40 milyon euroya mal oluyor. Ancak Türkiye’deki gibi vahşi depolamada, hem çevre kirleniyor hem de çöpün depolandığı alanda çöp toplama, kontrol ve gaz çıkışı sistemi için yılda 60 milyon euro harcanıyor.”

Haberin Devamı

Urkaç: Ayrıştırma ünitesi kuruldu

İnşaat Mühendisi Yusuf Urkaç, “Amasya Belediyesi’ne ön ayrıştırma ünitesi kurduk. Kütahya ve Bitlis belediyelerine de AB hibe kredileriyle ön ayrıştırmalı depolama sistemi kuracak. Geri dönüşüm Türkiye’de yüzde 4-5 seviyesinde. Avrupa’da ise bu oran yüzde 40” dedi. İzmir’de Çimentaş’a tehlikeli atık ünitesi kurduklarını söyleyen Urkaç, Kyoto sözleşmesine göre de 2011’de karbon salınımını yüzde 12 azalmayı taahhüt eden Türkiye’de devletin 60 milyar euro, özel endüstrinin de en az 35 milyar euroluk harcama yapması gerektiğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!