Güncelleme Tarihi:
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, ‘‘İZMİR’’ Kent Kültürü Dergisi'ni yayımladı. Ünal Ersözlü'nün genel yayın yönetmenliğini üstlendiği dergi içeriğinden önce baskı kalitesiyle dikkat çekiyor. Somon renkli lüks kağıda basılan dergi 1,5 milyon liradan satılıyor.
İLK sayıya katkıda bulunan isimlere bakarsak, 210 sayfalık derginin içeriğinin de ne denli kaliteli olduğunu anlamak mümkün. Doğan Kuban, Atilla İlhan, Yaşar Aksoy, Şadan Gökovalı, Sina Akyol, Veysel Çolak, B. Serazer Pekerman, Bilge Umar, Güngör Kaftancı, Nuran Erol, Funda Barbaros, Sedef Akgüngör, Şebnem Gökçen, Ebru Yılmaz, Sezai Göksu, Funda Altınçekiç, Emel Göksu, Emel Kayın, Dinçer Sezgin, Muhteşem Kaynak, Nedim Atilla, İlhan Pınar, Erkan Serçe, Neşe Yurdkoru, Özgünel, Haluk Işık, İ. Mert Başat ve Gürhan Tümer yazmış.
SUNUŞ yazısında Başkan Ahmet Piriştina özetle şöyle diyor: ‘‘İzmir yerel yönetimi büyük kentlerin yaşadığı global değişim sürecinin toplumsal örgütlenme ve kültürlenmeden daha hızlı bir süreç olduğunu idrak ederek, fakat bu olağan üstü değişmede insanın kaybolmasına olanak vermeyecek bir kontrolü yaratmak zorunluluğunu da hissederek, İzmirli aydınların, İzmir Üniversiteleri öğretim elemanlarının, sanatçıların ve elbet bütün Türkiye'den katkıda bulunmak isteyen yazar ve araştıranların ilgisi ve katkısıyla; bu dergi aracılığı ile yükselen yeni bir kent, yükselen yeni bir İzmir söylemi oluşumunu teşvik edeceğini ummaktadır.
İZMİR Dergisi, tarihsel geçmişiyle, gelecek bilinciyle uygar ve nitelikli bir kentsel ortamı oluşturma yolundaki çabaların sözcüsü olmak amacıyla İzmir'in kültür hayatına katılmaktadır.’’
İZMİRLİLERİN hemen benimseyeceğine inandığım derginin künyesinde bulunan Ahmet Piriştina, Murat Katoğlu, Ünal Ersözlü gibi isimlerin, ilk sayıdaki kalitenin süreceğinin garantisi olduğuna inanıyorum ve İzmir'i çok seven biri olarak bu dergiye emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Akdeniz’den barış şarkıları
GRUP Mavi'nin ‘‘Bir Düşün Peşinde’’ adlı albümünde sesi ve besteleriyle tanıdığımız Adnan Bulu ve dört arkadaşının kurduğu Grup Akdeniz, Türk-Yunan Barışı'nın İzmir'deki sesi oldu. Grup, Ege ve Akdeniz müziklerinin motifleri ve enstrümanlarıyla Anadolu folkunun duygusunu ve sazlarını buluşturdu.
YORUMLADIKLARI türkülerde buzuki, mandolin, cura, kastanyet, kaşık, flamenko gitar ve bağlama gibi iki kültürün pek çok benzer sazını kullanan grup, Akdeniz müziğinin coşkuyla içiçe yaşayan hüznünü de katarak, türkülerimize bir pencere daha açıyor. Bu çizgide bir albüm çıkarma çabasını sürdüren Grup Akdeniz, Ege'nin iki kıyısından iki halk müziği eserini de içine aldıkları albümün ön hazırlığını bitirdi.
YAŞADIKLARI coğrafyanın ve kültürün gereği olarak Anadolu insanının özelliklerini kimliklerinde taşırken bir yanlarının hep Akdenizli kaldığını belirten grup üyeleri, yaşadıkları duygunun müzikal yansımasını yaratmaya çalışıyor.
19. Turgut Pura Yarışması
TURGUT Pura, 19. Ödüllü Resim ve Heykel Yarışması, 15 Mayıs Pazartesi günü saat 18.00'de İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde yapılacak. Yaşar Aksoy, Prof. Fahri Sümer, Prof. Cuma Ocaklı, Prof. Yavuz Seçkin, Cahit Koççoban, Prof. Cengiz Çekil ve Ali Rıza Kırkan'dan oluşan jürinin belirleyeceği, resim ve heykel dallarındaki birincilere 250'şer milyon, ikincilere 150'şer milyon lira ödül verilecek.
Kaçkarlar’da Bir Off-Road Öyküsü
FOTOĞRAF Sanatçısı Nail Uygur, 16 Mayıs Salı günü saat 19.00'da Türk-Amerikan Derneği'nde ‘‘Kaçkarlar'da Bir Off-Road Öyküsü’’ adlı saydam gösterisi sunacak. Gösteride büyük ilgi gören bir spor dalı olan jeeple off-road konusunu işleniyor. Uygur, Trabzon Sümela Manastırı'nda başlayıp, Uzungöl ve Ayder Yaylası'nda sürerek Kaçkarlar üzerinden Yusufeli Çoruh Nehri'nde raftingle biten öyküyü fotoğrafla belgelediğini belirtti. Opel'in katkılarıyla düzenlenen off-roadun belgesel çekimlerini de yine aynı kurum desteklemiş. Uygur, gösteride 160 ayrı görüntünün yer aldığını da söyledi.
Depremzedeler için
ÖZEL Ege Lisesi Halkla İlişkiler Uzmanı ve Gazeteci Ali Ardor 22 siyah-beyaz fotoğraftan oluşan ve ‘‘Ofisteki Fotoğraflar’’ adını verdiği ilk kişisel sergisini okulda açtı. Eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Sahne Sanatları Fotoğraf bölümünde tamamlayan Ardor, siyah-beyaz fotoğrafla Cumhuriyet Gazetesi'nde muhabirlik yaptığı dönemde tanıştığını belirtti. Ali Ardor, sergi gelirini Değirmendere'de çadırları yanan 52 depremzedeye bağışlayacağını açıkladı.