İzmir hızla yaşlanıyor

Güncelleme Tarihi:

İzmir hızla yaşlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2009 00:00

İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir’in nüfus yaş ortalaması bakımından Türkiye’deki en yaşlı illerden biri olduğunu söyledi. Kıraç, yaşlı bakımı alanındaki kurslara katılımın artması için çağrı yaptı.

Haberin Devamı

İZMİR Valisi Cahit Kıraç, İzmir’in nüfus yaş ortalaması bakımından Türkiye’deki en yaşlı illerden biri olduğunu belirterek, yaşlı bakımlarının yapılacağı modern altyapının oluşturulması için hazırlanan projeleri desteklediklerini söyledi. Kıraç, yaşlı bakımı alanındaki kurslara katılım sağlaması için başta kadınlar olmak üzere yurttaşlara çağrı yaparak, bu eğitimi alanların işsiz kalmayacaklarını söyledi.
Gündüz bakım sistemi
Balçova Termal Tesisleri’nde düzenlenen “Yaşlının Bakımında Yeni Eğilimler, Fırsatlar ve Çözümler/ Uluslararası Sosyal Bakım Sempozyumu”nda huzurevi ile evde bakım arasında ara bir çözüm olan “Gündüz Bakım Sistemi” masaya yatırıldı. Proje kapsamında yürütülen hasta bakıcılığı kurslarını başarıyla tamamlayan kadınlara sertifikaları verildi.
İzmir Valisi Cahit Kıraç, tıbbi gelişmeler ve yükselen yaşam kalitesi ile ortalama insan ömrünün 20 yıl daha uzadığını belirterek Türkiye’deki en yaşlı illerden birinin de İzmir olduğunu söyledi.
İzmir’de bu rakam 32
Dünya nüfusunun yüzde 7’sinin 65 yaş ve üzerinde olduğuna ve bu rakamın 2050 yılında yüzde 20’ye ulaşacağına dikkat çeken Vali Kıraç şöyle konuştu:
“2050 yılında, genç nüfusu ile övünen Türkiye’de de yüzde 17’ler düzeyinde yaşlı nüfus öngörülüyor. İzmir’de ise kent nüfusunun yüzde 12’sine karşılık gelen 450 bin kişi 60 yaş ve üzerinde bulunuyor. Türkiye genelindeki ortalama yaş 28 iken, İzmir’de bu rakam 32. Bunda son dönemlerde Kuzey Avrupa’dan göçle gelen emekli yabancılar da etkili.”
Rakamların İzmir’in ileri yaş sıkıntısıyla daha erken karşılaşacağını gösterdiğine işaret eden Kıraç, bu göstergeler ışığında yaşlı bakımı konusunda erken davranılması ve önlem alınması gerektiğini vurguladı. Sözkonusu projenin de bu anlamda önemli olduğunu dile getiren Kıraç, yaşlı bakımının ciddi bir istihdam yaratabileceğinin de altını çizdi ve “Bizim ‘Ne iş olursa yaparım’ diyen insana ihtiyacımız yok. Belgeyle yaklaşıldığı takdirde sorun çözülebilir. Bu kursalara özellikle genç kızlarımız katılırsa, işsiz kalmayacaklarını düşünüyorum” dedi.
Yarım değil bir hak
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SÇHEK) Genel Müdürü İsmail Barış da, yaşlılara özel önem verilmesi gerektiğini vurgulayarak, kurumun şimdiye kadar 40 bin yaşlıya kendi yakını tarafından bakım sağladığını anlattı. Gündüz çalışmak zorunda olan aile bireylerine aylık asgari ücret düzeyinde maaş bağlandığını ve yaşlının bakımını üstlenen yakının denetlendiğini kaydeden Barış, “Yaşlı bakımı gibi olgular, sosyal devlet yapısı içinde yardım değil, haktır” diye konuştu.
Kadına olanak kısıtlı
Huzurevlerinin sadece kimsesiz yaşlılar tarafından kullanılması gerektiğini ifade eden Barış, Türkiye’deki büyük 8-10 ilin dışında huzurevlerindeki kapasitenin yüzde 50’sinin boş olduğunu belirtti. Barış, İzmir’de ise kapasitenin dolu olduğunu, hatta sırada bekleyenlerin bulunduğunu kaydetti.
Avrupa Komisyonu Türk Delegasyonu Temsilcisi Figen Tunçkanat ise, yaşlı bakımının profesyonel bir iş olarak görülmemesi sonucu özellikle kadının istihdam olanaklarının da kısıtlandığına dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!