Güncelleme Tarihi:
İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin engelli eğitim merkezi öğrenci ve ailelerine düzenlediği yemekte Başkan Aziz Kocaoğlu’yla konuştuk. Kocaoğlu, engelli projeleriyle ilgili sorularımızı yanıtlarken, engellilerle ilgili kişisel düşüncelerini de aktardı. Başkan Kocaoğlu, ilk olarak, İZFAŞ’la birlikte düzenleyecekleri “Engelsizmir” kongresiyle ilgili bilgi verdi. Kocaoğlu, temel amacın, engellilerin kentsel yaşamın tüm boyutlarına katılıp katkıda bulunmasının olanaklarını İzmir örneğinde tartışmaya açmak olduğunu söyledi.
Bağımsız dolaşım
Kocaoğlu, kılavuz çizgi (hissedilebilir zemin) projesiyle ilgili olarak, “Görme engellilerin gitmek istedikleri noktalara yönlendirilmesini sağlayacak ‘kabartma boyayla hazırlanmış kılavuz çizgi’ projesini yakında kentimizin önemli arterlerinde uygulamaya başlayacağız. Kamu binaları, tren, metro istasyonları, ana kavşaklar ve ihtiyaç olan birçok yerde aynı standartta örülecek çizgiler ağı sayesinde görmeyenlerin şehir içinde bağımsız dolaşımı sağlanacak. Projenin yaygınlaştırılmasından önce kullanıcılar tarafından onaylanması amacıyla, engelli vatandaşlar Kültürpark’taki pilot uygulamayı denedi ve görüşleri alındı” dedi.
12 yıldır hizmette
Engelli Eğitim Merkezi’nin çalışmaları hakkında da bilgi aktaran Başkan Kocaoğlu, merkezin, rehabilitasyon, danışmanlık, kişisel gelişim ve destek hizmetleriyle ilgili bilgilendirmek ve yönlendirmek amacıyla 2000’den beri hizmet verdiğini belirtti. Engelli vatandaşların kent yaşamına aktif katılabilmesini sağlamak için tüm belediye hizmetlerinin seferber edildiğini kaydeden Kocaoğlu, “Ücretsiz ulaşım hizmeti, engelliye özel indirimli su tarifesi gibi uygulamaların yanı sıra randevulu hizmet veren minibüs projeleri peş peşe uygulamaya alındı” diye konuştu.
Yüzde 90’a ulaşacak
Başkan Kocaoğlu, belediye otobüslerinin engellilere uygun olması konusundaki çalışmaları da şöyle anlattı: “Engellilere ESHOT ve İZULAŞ’a ait 600 otobüsle hizmet veriyoruz. İhalesi yapılan ve önümüzdeki aylarda teslim alınacak 400 otobüsle birlikte bu sayı filonun yüzde 90’ına yaklaşacak. Böylece engelsiz ulaşımın sağlanması yolunda en önemli adım atılmış olacak. Ayrıca, Buca’da yaşama geçirilecek olan Sosyal Yaşam Kampusü’nde de yapım ihalesi çalışmaları devam ediyor. Başta engelliler olmak üzere sosyal anlamda tüm dezavantajlı gruplara hizmet edecek olan tesis, rehabilitasyon merkezinden spor alanlarına, huzurevinden aşevine kadar her tür imkanı içerisinde barındıracak.”
Sosyal desteğe devam
Kocaoğlu, engellilere sosyal destek konusunda neler yaptıkları ise şöyle özetledi: “İnciraltı’ndaki Engelli Merkezi’nde sürekli etkinlikler gerçekleştiriyor ve hemşehrilerimizin merkeze ulaşımı için özel otobüs seferi düzenliyoruz. Yazın engelli vatandaşlarla aile ve eğitimcilerini Yassıcaada’ya götürüp onların denize girerek güneşin ve sıcak kumların keyfini çıkarmasını sağlıyoruz. Engelliler Eğitim Merkezi’nde sinema, tiyatro, piknik gibi etkinlikler ve Sasalı Doğal Yaşam Parkı’na geziler düzenliyoruz. Engelli çocuklarımızın diğer çocuklarla bir arada oynayabilmeleri için oyun parklarına özel dizayn edilmiş oyuncaklar yerleştiriliyoruz. Parklarda bulunan egzersiz aletlerine yine engelliler için özel olarak dizayn edilmiş olanlardan yerleştirerek bir arada spor yapma imkanı sunuyoruz.”
Spor katkımız sürecek
Başkan Kocaoğlu, son olarak, spora yönelik faaliyetlerini paylaştı: “İzmir Büyükşehir Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımımızın başarılarının yanı sıra diğer tekerlekli sandalye basketbol kulüplerine de malzeme yardımı yaparak destek oluyoruz. Yazın Celal Atik Spor Salonu Yüzme Havuzu’nu engellilerin kullanımına sunduk. Yaşları 2-28 arasında değişen zihinsel, bedensel ve spastik engelli yaklaşık 250 öğrenci ücretsiz yararlandı.”
Onlar gibi düşünmek hissetmek zorundayız
Başkan Kocaoğlu, özellikle son yıllarda yerel yönetimlerin ve ilgili devlet kurumlarının engellilere yönelik çalışmalarının yoğunluk kazandığını, ancak yapılanların yeterli olduğunu söylemenin henüz mümkün olmadığını ifade etti. Zaman zaman kendisinin de engellilere yönelik eksikler tespit ettiğini ve ilgili arkadaşlarını uyardığını dile getiren Kocaoğlu, ekledi: “Türkiye bu konuda artık kesinlikle bir düşünce devrimine ihtiyaç duyuyor. Engellilerin bu toplumun asli unsurları olduğunu, onların yerinin dört duvar arası değil, sokaklar olduğunu kabullenmemiz ve çalışmalarımızı buna göre şekillendirmemiz gerekiyor. Engelli gibi düşünmek ve hissetmek zorundayız. Bugün için ailemde engelli birey yok. Ama artık bunu söylemeye bile gerek olmadığını düşünüyorum. Bugün ne kadar sağlıklı olsak da, yarın için hepimiz potansiyel birer engelliyiz. Yaşamı engelliler için kolaylaştırmak öncelikli görevimiz olmalı.”
Söylediklerini unutamıyorum
Engellilerle ilgili bir anısını paylaşan Başkan Kocaoğlu, bir gün tekerlekli sandalye kullanan bir vatandaşla karşılaştığında ve onun ağzından dökülen sözcükleri duyduğunda hissettiklerini unutamadığını anlatıp, şöyle devam etti: “Engelli arkadaşımız çocukluğundan beri mahallesinden dışarı çıkamadığını, bir yerden bir yere gidebilmek için sürekli başkalarına muhtaç yaşadığını gözleri dolarak anlattı. Oysa şimdi kendi mahallelerinden geçen engelli rampalı otobüslerimiz sayesinde tek başına şehri gezebildiğini, hatta kaybettiği yılların acısını çıkarırcasına sosyal etkinliklere mümkün olduğunca katılmaya çalıştığını ifade etti. İşte bunları duymak benim için mutlulukların en büyüğüydü. O kardeşimin teşekkür ederken gösterdiği samimiyet, gözlerindeki ışıltı, hatırladıkça bana güç ve çalışma azmi veriyor.”
SORUN, YANITLAYALIM
Bakıma muhtaç ağır engelli 17 yaşında oğlum var. Şu anda sigortalı olarak çalışıyorum. Benim durumumda olan kişilerin erken emekli olabilecekleri söyleniyor. Bu konuda bilgi alabilir miyim? (Gülizar Tosun-Şirinyer)
- 5510 sayılı kanunla, sosyal güvenlik sistemimize getirilen yeni bir düzenleme ile başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunanların 01.10.2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenerek, emeklilik yaş hadlerinden de indirilecek. Bu düzenlemeyle engelli çocuğu olan kadınlara tanınan erken emeklilikten yararlanmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurunuz.
Geçirdiğim trafik kazası ve buna bağlı ameliyatlar sonucunda şu anda işsizim, yüzde 45 özürlü raporum var. Bu raporla özürlü maaşı alabilir miyim, bunun için nereye başvurmam gerekiyor? (Niyazi Üstün-Konak)
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan özürlü aylığı alabilmenin şartları şöyle:
· Yetkili hastaneden alınmış özürlü sağlık kurulu raporuna göre “özürlü”(özür oranı yüzde 40-69) ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede özürlü (özür oranı yüzde 70 ve üzeri) olmak.
· Kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmamak.
· Sosyal güvenlik kurumlarından her nead altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmamak.
· Nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmamak.
· Mahkeme kararıyla veya doğrudan bir mevzuat gereği bağlanmış herhangi devamlı bir gelire sahip bulunmamak.
· Her türlü gelirlerin toplamı aylık ortalamasının kanunla belirlenen muhtaçlık sınırının altında olmak.
Yukarıdaki koşullara sahip olup kanunen bakmakla yükümlü olunan 18 yaşını tamamlamamış özürlü yakını bulunanlar, bakımının fiilen gerçekleşmesi ve aylık ortalama gelirinin kanunla belirlenen muhtaçlık sınırının altında olması kaydıyla bu aylıktan faydalanabilir. Bunun için Konak Kaymakamlığı, defterdarlık veya mal müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekir.