Güncelleme Tarihi:
İnciraltı Bölgesi’ndeki yaklaşık 500 dönümde üretilen çiçekler, aşırı soğuklarda donunca satışa sunulamadı. Soğuklar, yakıt giderlerini arttırıp, sebze meyve fiyatlarını yükseltmenin yanı sıra yaklaşan ’Sevgililer gününde’, aşıkların cebini de yakacak. Çiçek üreticisi Demet Güventürk, mezatta fiyatların yüzde 50 arttığını söyledi. Perakende çiçekçi Fahrettin Duyar ise, yüksek fiyatların ancak Hollanda ve Afrika ülkelerinden getirilecek güllerle, önlenebileceğini anlattı.
Önceki hafta yurdu etkisi altına alan yağışlı ve soğuk havanın etkili olduğu İzmir’de son 51 yılın soğuk rekorunu kırıldı. Kentteki, sıcaklık sıfırın altında 7 dereceye kadar düştü. Kentteki birçok yerde olduğu gibi İnciraltı bölgesindeki seralar da soğuklardan etkilendi. Seralar buzdan kalıplara döndü.
ÇİÇEK FİYATLARI YÜZDE 50 ARTTI
İzmir ve çevresinin çiçek ihtiyacının karşılandığı yerlerden İnciraltı Bölgesi’ndeki yaklaşık 500 dönüm arazideki çiçek seraları soğuklardan etkilendi. Soğuktan donan çiçekler, satışa sunulamadı. Fidan halindeki çiçekler de yine büyüyemedi. Soğukların etkisi, her gün aynı bölgede yapılan mezatta etkisini gösterdi. Çiçek fiyatları toptan satışlarda bile yüzde 50 oranlarında artış gösterdi. 30 TL’den satılan, içerisinde 20 dal gülün olduğu demetlerin satışı, 80 ile 100 TL’ye kadar çıktı. Diğer çiçek türlerinde de yine fiyatlar önemli artışlar gösterdi.
AŞIKLARIN CEBİ DE YANACAK
Çiçek fiyatlarındaki bu artışın, yaklaşan 14 Şubat Sevgililer Günü öncesi daha da tırmanacağı, satışların düşeceği tahmininde bulunan çiçekçiler, kara kara düşünmeye başladı. Bu özel günün sembolü durumundaki bir gülün fiyatının geçmiş yıllara göre çok yüksek olabileceği belirtildi.
"İÇİMİZ DONDU ÇİÇEKLER NASIL DAYANSIN"
Çiçek üreticilerinden Demet Güventürk, seralarda kalan çiçekleri yaşatmak için çaba harcadıklarını söyledi. Bölgenin önemli çiçek üreticilerinden Güventürk, şunları anlattı:
"Soğuklara karşı elimizden bir şey gelmedi. Çaba gösterdik ama yine de dondan etkilendik. Bu gelişmeler, ürün kalitesini bozdu. Bunun yanında birçok çiçek de ya açmadı yada küçük kalıp yandı. O zaman bunları pazara sunamadığımız için kurtulanları mecburen satıyoruz. Bu da fiyatları doğal olarak yukarı çekiyor. Önümüzdeki günlerde havalar düzelinceye ve yeni çiçekler çıkıncaya kadar bu pahalı süreç devam eder. Yani üretici fiyat artışından para kazanmıyor. Sadece zararını azaltırsa o bile bizim için sevindirici. Çünkü çok zararımız var."
Aynı bölgede gül yetiştiren Fahri Çağmar ise, "Soğuklar bizim içimizi dondurdu, eve kapandık dışarı bile çıkamadık. Ben 30 yıldır buradayım böyle soğuk görmedim. Biz dayanamadık ki çiçekler, güller nasıl dayansın?" dedi. Çağmar, çiçeklerin sera içinde olmasına rağmen yine de donduğunu anlatırken, "Soğuk havadan önce 70-80 demet gül topladığım bu seradan, soğuklardan sonra 8 demet bile toplayamadım. Sonucu siz tahmin edin. Bu da fiyat artışlarını beraberinde getirecek elbette" dedi.
SATICININ UMUDU İTHAL GÜLLERDE
Çiçekçi dükkanı işleten Fahrettin Duyar ise gül başta olmak üzere çiçekleri yüksek fiyattan aldıkları için, zorunlu olarak kendi masraflarını da üzerine koyup satmak zorunda kalacaklarını anlattı. Fahrettin Duyar, "Özellikle ’Sevgililer Günü’nde fiyatlar zaten artıyor. Bu soğuk faktörüyle daha da pahalı olacaktır. Beklentimiz, Hollanda ya da Afrika ülkelerinden ithal gül gelmesinde. Çünkü o zaman fiyatlar belli oranlarda düşebilir" dedi.