Güncelleme Tarihi:
Kamu harcamalarına kaynak sağlamak amacıyla işgal edilen hazine arazilerinin, kullananlara satılma girişimi, belediye başkanları ve meslek örgütlerinden tepki gördü.
Gecekondular artacak
HÜKÜMETİN, ‘‘kaynak yaratma’’ bahanesiyle yeniden gündeme getirmeye hazırlandığı gecekondu affına, İzmirli belediye başkanları ve meslek örgütleri tepki gösterdi. Af gerçekleşirse, kamu arazilerinin talan edileceği, gecekondu furyasının artacağı öne sürüldü.
17 Ağustos unutuldu
ÇALIŞMANIN ayrıca, 17 Ağustos 1999'daki Marmara depreminden sonra bina denetimleri ile ilgili alınan kararları hiçe saymak olduğu belirtildi. Af çıkması halinde, kentten köye başlayan tersine göçün duracağı, yeniden büyük kentlere akışın başlayacağı vurgulandı.
Tepkiler sert olacak
TÜRKİYE'nin üçüncü büyük kenti olan 3.5 milyon nüfuslu İzmir metropolünde yaklaşık 70 bin gecekondu bulunduğunu belirten Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi, hükümetin getireceği bir affa tepkisinin çok sert olacağını söyleyerek, ‘‘Kesinlikle istemiyoruz’’ dedi.
Arazi mafyaya gider
NARLIDERE Belediye Başkanı Abdül Batur ise, ‘‘Düzenleme ile Mahalli İdareler Yasa Tasarısı'ndaki hazine arazilerinin belediyelere devrine ilişkin madde geçersiz hale getirilecek. Araziler mafyaya ve gecekonduculara satlacak’’ diye konuştu.
Gecekondu affı korku yarattı
HÜKÜMETİN kamu harcamalarına kaynak sağlamak amacıyla işgal edilen kamu arazilerini kullananlara satmak istemesine, İzmirli belediye başkanları ve meslek örgütleri sert çıktı.
BU doğrultuda çıkacak bir yasa sonrası, gecekondulaşmanın körükleneceği, apartmankondu ve villakonduların sayılarının hızla artacağı kaydedildi. Metropol ilçe belediye başkanları belediyelerin daha da zor duruma düşeceğini belirtirken, uygulamaya karşı olduklarını açıklayan meslek örgütleri de affın çıkmaması için bazı girişimlerde bulundu. İnşaat Mühendisleri Odası, ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçları anlatan bir yazı göndererek Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nı uyardı.
Tepkim sert olur
KONAK Belediye Başkanı Erdal İzgi, düzenlemeninin adı ne olursa olsun gecekondu affı çıktığı takdirde, tepkisinin çok sert olacağını söyledi. Son 20 yılda çıkarılan imar afları nedeniyle Türkiye'nin 3. büyük kenti olan İzmir'in tanınmayacak hale geldiğini kaydeden Başkan İzgi, ‘‘Affa karşıyım. Aflar, bu ülkede çarpık kentleşmeyi, haksız rantlaşmayı ve arazi mafyasını yaratmıştır’’ dedi. Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ise, yapılan hazırlıkların, hazine arazilerin belediyelere devrini engellemeyi amaçladığını söyledi. Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı'ndaki devre ilişkin maddenin böylece yürürlüğe giremeden ortadan kaldırılmış olacağını anlatan Batur, ‘‘17 Ağustos sonrası alınan kararlar unutularak kaçak yapılaşmayı yeniden teşvik etme noktasına geliniyor’’ diye konuştu.
Rapor bakanlıkta
HÜKÜMETİN bir süre önce afla ilgili çalışmalarının gündeme gelmesinden sonra hazırladıkları bir raporu Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na sunduklarını hatırlatan İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Muzaffer Tunçağ, ‘‘Bir yandan yapı denetim şirketleri kuruluyor ve zorunlu olarak yapılar denetleniyor diğer taraftan plansızlığa teşvik edici kararlar alınmaya çalışılıyor. Çıkarılması düşünülen afla plansızlık daha da kışkırtılacak’’ dedi. Yerel yönetimlerin hazırlayacağı revizyon imar planlarında, bu arazilerin satılması sonrası sıkıntılar yaşanacağını belirten Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Küçükkara ise, ‘‘Satıştan sonra bu araziler özel mülk haline geldiğinde kamulaştırmalar zor olacak. Gecekondu yapacaklar da teşvik edilmiş olacak. En büyük tehlike bu’’ diye konuştu.
Bilim gözardı edildi
AF çıkması durumunda, kentten köye dönüşün yeniden duracağını belirten Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yazman Üyesi Özcan Orhun ise, şunları söyledi:
‘‘BUGÜNE kadar bilim gözardı edilerek siyasi rant ekonomik rant ile takas edilmiştir. Değil zemin etüd raporu, inşaat projesi bile olmayan bu yapılara şekli, koşulları ne olursa olsun af uygulanması, deprem öncesi bilinçsizce yapılan yapıları aklamaktan başka birşey olamaz.’’
İzmir’de Nisan’dan beri 41 yapı denetim şirketi kuruldu
İZMİR Yapı Denetim Kuruluşları Ortak Platformu Başkanı İskender Odabaşoğlu, Nisan ayından bu yana İzmir'de toplam 41 yapı denetim şirketi kurulduğunu söyledi. Bunlardan 8'inin A, 20'sinin B, 13'ünün de C sınıfı olduğunu belirten Odabaşoğlu, ‘‘Yeni sistemle artık depreme dayanıklı binalar yapılacak’’ dedi.
28 İLDE bu yıl pilot uygulamasına başlanan yapı denetim yönetmeliğinin Fransa'da uygulanan sistemden esinlenerek, hazırladığına dikkati çeken Odabaşoğlu, yapı denetim şirketlerinin, binaları inşaat aşamasından, kullanılan su borularına, elektrik, telefon kablolarına kadar her aşamada denetleyeceğini söyledi.
ÖZELLİKLE kooperatiflerin yaptığı konutlarda, teslim alınmasından sonra pek çok sorun yaşandığına dikkati çeken Odabaşoğlu, ‘‘Örneğin sıvada deniz kumu kullanılıyor, su boruları, elektrik kabloları ise TSE standartlarına uygun olmuyor. Vatandaş evine yerleştikten sonra kalitesiz olan bir çok şeyi değiştirmek zorunda kalıyor. Artık bu durum yaşanmayacak’’ dedi.
BU sistemle, kalitesiz hiçbir ürünün inşaatlarda kullanılmayacağını söyleyen Odabaşoğlu, ‘‘Bazı kooperatifler ve kalitesiz inşaat malzemesi üreticileri bu yüzden yapı denetim sistemine geçilmesini istemiyor. Ayrıca yapı denetimi inşaat maliyetini de arttırmıyor. Çünkü binaların güvenli ve kaliteli olmasını sağlıyor, haksız kazançları önlüyor’’ dedi.