İZDOB'da Mançalı Şövalye prömiyeri

Güncelleme Tarihi:

İZDOBda Mançalı Şövalye prömiyeri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2013 00:00

İZMİR Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), 4 Nisan Perşembe günü saat 20.00'de Mançalı Şövalye müzikalinin İzmir prömiyerini gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

Mançalı Şövalye'nin müziği Mitch Leigh'e, metni Dale Wasserman'a, şarkı sözleri de Joe Darion'a ait. Eser, Güngör Dilmen'in çevirisi ile oynanacak. Konusu Cervantes'in yaşam öyküsünden alınarak sahneye uyarlanan Mançalı Şövalye, İzmir'de şef Ercan Yenal yönetiminde ve Murat Göksu'nun rejisi ile sahneleniyor. Dekorları Adnan Öngün, kostümleri Gizem Betil, ışık tasarımları da Oktay Kanca tarafından hazırlandı. Mançalı Şövalye'de solo rolleri; Suat Arıkan, Murat Göksu, Kaner Sümer, Nazlı Alptekin, Şebnem Usanmaz, Nejad Beğde, Serkan Taylan, Oğuz Çimen, Beril Yürekli, Murat Direk, Evrim Keskin, Zafer Rengin Baykal, Melisa Kılıç, Murat Duyan, Cihan Özmen, Fırat Halavut, Nejat Şengün, Lütfi Kol, Ümit Deniz Kızılkaya, Mertol Türkbay, Banu Dağcıoğlu, Şeniz Çimen, Asım Seyhan, Zafer Zencirli üstleniyorlar.

Haberin Devamı

Mançalı Şövalye, Cervantes'in yaşam öyküsünden bir bölümü farklı bir dille anlatmaktadır. Eserin konusu şöyle: Manastırı icraya vermekle suçlanan Cervantes ve uşağı 16. yüzyılın sonlarında İspanyol Engizisyonu tarafından hapse atılır. Başarısız bir oyun yazarı-asker-aktör olan Cervantes ve uşağı hapishanede diğer mahkumların saldırısına uğrar. Saldırganlar, yeni gelen mahkumları yargılayacaklarını söylerler; Cervantes yargılama sonunda suçlu bulunması halinde tüm varlığını kaybedecektir. Cervantes buna razı olsa da, koltuğunun altında taşıdığı el yazması metinleri vermek istemez; mahkumları, yargılamayı bir oyunla yapmaya ikna eder. Bu oyunda, kendisi ile tüm mahkumlar rol alacaktır? Kahramanın hayal dünyasında yarattığı olaylar, karakterler bir bir sahneye taşınır? Mahkumlar oyunun sonucundan tatmin olmazlar, ve el yazması metni yakmak isterler. Cervantes, metne son bir bölüm daha eklemeyi önerir; son bölümde oyundaki kahraman ölecektir. Sonunda mahkumlar Cervantes'i suçsuz bulurlar ve el yazması metni ona verirler. Bu metin, yeryüzünün en çok okunan romanı Mançalı Don Kişot'un metnidir.

Mançalı Şövalye, 4 Nisan'daki prömiyerin ardından; bu sezonda 6, 13 ve 15 Nisan'da, 7 ve 9 Mayıs'ta Elhamra Sahnesi'nde İzmirli sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!