Güncelleme Tarihi:
İZDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, Genel Koordinatörü Olcay Oymak, Proje Müdürü Bülent Barut ve Mühendislik Müdürü Yusuf Göğebakan’ın katıldığı toplantıda, kömüre dayalı elektrik üretiminin dünyadaki tüm gelişmiş ülkeler tarafından kabul edildiği, gelişmiş ülkelerde elektrik üretiminin yüzde 40’ının kömür, yüzde 20’sinin de doğalgazdan sağlandığını dile getirildi. Oymak, Türkiye’de bu durumun ters olduğunu, 52 bin megawattlık kurulu gücün yüzde 44.7’sinin doğalgazdan sağlandığını, bu durumun tersine çevrilmesi gerektiğini söyledi.
750 kişiye istihdam sağlayacak
Temiz kömür teknolojileri ile kömürden elektrik üretiminin tüm gelişmiş ülkeler tarafından kullanıldığına dikkati çeken Oymak, “Avrupa’da henüz hayal aşamasındaki bir teknolojiyi kullanacağız. Bunun için Japonya’dan özel elektrostatik filtre satın almaktayız. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koyduğu normlara uymayı taahhüt ettik. Bu santral ikon bir santral oluyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir santral yok. Elektrostatik filtrede sıradışı bir teknolojiyi kullanıyoruz” dedi.
Termik santrallerin dünyadaki kullanılırlığından deniz suyunun sıcaklığının artmasına bölgede kül dağlarının oluşacağı konusunda kamuoyunda söylenenleri “Bilgi kirliliği” olarak nitelendiren Olcay Oymak, santralden çıkacak baca gazlarının İzmir kent merkezini etkileyeceği yönündeki söylemlerin ise “mesnetsiz” olduğunu dile getirdi.
2014’te bitmesi, maliyeti 350 milyon dolar olması planlanan termik santral 250 kişiye doğrudan 750 kişiye de dolaylı olarak istihdam sağlayacak.