Güncelleme Tarihi:
İzmir’deki ilçe belediyeleri arasında ilk olan müdürlük daha önce Semt Merkezi olarak kullanılan 442 sokaktaki tarihi binada hizmete girdi. Müdürlük bünyesinde kadın, çocuk, engelli ve yaşlı bireylere yönelik sosyal ve psikolojik danışmanlık hizmetinin yanı sıra mesleki eğitim ve çeşitli aktivite kursları da düzenlenecek.Yeni kurulan Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ilk iş olarak kadın sığınma evi açılması için çalışmalara başladı. 18 yaşın üzerinde olup her türlü şiddete maruz kalmış veya kalma ihtimali olan ve barınma ihtiyacı duyan kadınlar çocuklarıyla bir süre bu sığınma evinde kalabilecek. Böylelikle can güvenliği riski bulunan kadın ve çocuklar koruma altına alınacak. Sığınma evinde kalan kadınlara zor süreci atlatana kadar destek verilirken, meslek edinmeleri için de kurslar düzenlenecek. Müdürlük bünyesinde hizmet verecek Kadın Danışma Merkezi’ne başvuran kadınlara ise rehberlik ve danışmanlık hizmetinin yanı sıra aile içi şiddet başta olmak üzere çocuk istismarı, cinsel gelişim, çocuk sağlığı ve bakımı konularında da eğitimler verilecek.
EVDE BAKIM HİZMETİ
Yeni kurulan müdürlüğün hizmete sokmayı planladığı bir diğer önemli çalışma ise, 65 yaş üstü olup da sağlık kuruluşlarına gidemeyecek durumda olan vatandaşlara hemşirelik desteği ve hasta bakım hizmeti sunacak bir birim oluşturmak. Buna göre fiziksel olarak kendi bakımını gerçekleştiremeyen (yaşlı, hasta, engelli) ve maddi durumu yetersiz vatandaşlara hemşire ve hasta bakım personeli desteği verilecek. Böylelikle ihtiyaç sahibi vatandaşlar evlerinde sağlık hizmeti alabilecek.
YAŞLILAR İÇİN DAYANIŞMA, GENÇLER İÇİN AKTİVİTE MERKEZİ
Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü engelli yurttaşlara da hizmet verecek. Kurulacak merkez ile engelli vatandaşların ve ailelerinin belediye hizmetlerden eşit faydalanabilmesi sağlanacak. Engellilerin karşılaştığı sorunlar tespit edilerek, çözüm önerileri geliştirilecek. Merkezde ayrıca engelli ve ailelerine psikolojik, sosyal ve hukuksal destek de verilecek. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde ileri yaştakiler için Dayanışma Merkezi, gençler içinse Gençlik Merkezi kurulacak. Yaşlı Dayanışma Merkezi’nde ileri yaştaki vatandaşların zamanlarını daha iyi değerlendirmesi için hobi kurslarının yanı sıra çeşitli sosyal aktiviteler düzenlenecek. Gençlik Merkezi’nde ise eğitimlerine destek olmak adına çeşitli kursların yanı sıra gelişimlerine katkı koymak amacıyla da sosyal aktiviteleri, yabancı dil ve meslek edindirme kursları verilecek.
EL EMEKLERİ KAZANCA DÖNÜŞECEK
Yeni müdürlükle birlikte faaliyetleri devam eden Semt Merkezleri de daha nitelikli hale getirildi. Konak’ın farklı bölgelerinde hizmet veren merkezler arasında iletişim artırılırken, daha işlevsel bir yapı kazandırıldı. Semt Merkezleri’nde eğitim gören kadınların ürettiği el emeği ürünlerin değerlendirilerek, gelir elde edilmesi amacıyla da STK’larla işbirliği yaparak projeler üretilmesi planlanıyor. Yeni müdürlük bünyesinde Eşitlik Birimi de kuruldu. Bu birim tüm faaliyet alanlarında cinsiyet eşitliğinin ön planda tutulmasını sağlayacak. Üniversiteler, kamu kurumları ve STK’larla işbirliği içinde çalışmalar yapacak. Sadece Konak ilçesiyle sınırlı olmayacak müdürlük hizmetlerinden tüm İzmirliler faydalanabilecek.