Güncelleme Tarihi:
Slovenya Sanayi ve Ticaret Odası'ndan gelen heyeti makamında ağırlayan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin 1 milyar dolara yaklaştığını belirterek üretim yapılarının da benzerliğine dikkat çekti. Demirtaş, “Otomotiv yedek parçası, mobilya, inşaat, kimya sektörü ve termal alandaki birikimlerimiz benziyor. Bizde de termal kaynaklar var ama kur merkezi olarak bölgemizde yatırımlarımız çok yok. Bir merkezimiz var ancak gerisi gelmiyor” dedi. Bu tür ziyaretlerin işbirliği açısından önemli seyahatler olduğuna vurgulayan Demirtaş, Slovenya'nın butik bir ülke olduğunu ve bu ülkenin Balkan ülkelerinin Avrupa'ya giriş kapısı niteliğini taşıdığını kaydetti. Dünyada ekonomik göstergelerin hala iyi bir seyir izlemediğini ifade eden Demirtaş, “ABD toparlanamadı, Avrupa'da kriz devam ediyor. Türkiye 2011 yılında dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri oldu. IMF'nin tahminlerine göre Türkiye'nin büyümesi fazla olmamakla birlikte yüzde 5 olacak. Dinamik ülkeyiz. İhracat açısından yükselen tempomuz var. Cari açık sorunumuz var. Bunun içinde yeni teşvik paketimiz var. Açıklanan yeni teşvik paketine göre İzmir'de teşvik edileceğini öğrendik. Bundan sonra tekrar görüşebiliriz” diye konuştu.
"Slovenya için büyük fırsat"
Slovenya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ales Cantarutti ise Türkiye ile iyi ilişkilerinin olduğunu ve Türkiye'nin Slovenya için büyük fırsat olduğunu belirtti. Slovenya'da sıfır
GSMH büyüme olduğuna dikkat çeken Cantarutti, “Bu yüzden yeni piyasalar değerlendirmek bizim için önemli. Türkiye Avrupa piyasası içinde en aktif ülkelerden birisi. Türkiye ile iş ilişkilerine başlamış şirketlerimiz var. Aramızda ortak özellik çok var. Slovenya Türkiye ile kıyaslandığında küçük ekonomiye sahip. Ancak küresel ürünler üretiyoruz. Otomotiv yan sanayisinde çok fazla fırsat var. Önemli bir analiz yaparak bu fırsatların nerede olduğuna göre adımlar atacağız” dedi.