İthalat kararı borsayı vurdu

Güncelleme Tarihi:

İthalat kararı borsayı vurdu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2010 00:00

Fiyat artışını önlemek için kasaplık sığır ithal edilmesi hazırlıkları, Türkiye’nin en büyük hayvan pazarı Ödemiş’te işleri bıçak gibi kesti. 2 haftadır pazara hayvan gelmez oldu.

Haberin Devamı

GÜNDE yaklaşık 1200 büyükbaş hayvanın satıldığı Türkiye’nin en büyük hayvan pazarı Ödemiş’te işler durdu. İthalatı kararı ile tedirgin bir bekleyiş içine giren üretici son iki haftadır pazara hayvan getirmekten kaçınıyor. Pazara gelen büyükbaş sayısının ithalatın serbest bırakılmasına bağlı olarak yüzde 65’lere varan oranda azaldığı belirtildi. Ticaret Borsası Meclis Üyesi Hayrettin Sönmez, “Başta pamuk olmak üzere birçok tarım üründe yaşananlar şimdi hayvancılıkta tekrarlanıyor. İthalat üreticiyi bitirir” dedi. Pazarda hem üretici, hem de alıcı cephesinde büyük tedirginliğin hakim olduğunu anlatan Belediye İşletmeler Müdürü Hasan Kıral da, alım satımların yok denecek düzeye indiğini kaydetti, “Korku hakim” dedi. Ödemiş Ticaret Borsası Başkanı Latif Aka da, ette ithalat söylemleri nedeniyle fiyatların yüzde 15 düştüğünü belirterek, “Türkiye’ye geleceği söylenen etin maliyeti 12 lira. Biz bunu 15 liraya satıyoruz. İthalatla kendi ayağımıza sıkmış olacağız” dedi.

Haberin Devamı

Alternatif ürün ihracata gidiyor

KIRSAL Kalkınma Projesi  kapsamında Manisa’nın Yuntdağı bölgesinde alternatif ürün olarak yetiştirilmeye başlanan çilek, Rusya ve Yunanistan’a ihraç edilmeye başlandı. Tütün yerine çilek üretimi konusunda desteklenen Yuntdağı köylerinden Osmancalı köyünde bir dönümle başlayan çilek üretimi, üç yılda 120 dönüme ulaştı. Muhtar Veli Yalçınkaya, çileğin hasat edilmeden tarlada satıldığını belirterek, “Köyde yetiştirilen  çileğin yüzde 80’lik kısmı dış pazara satılıyor. Günde 20 ton  çilek teslim edecek kapasiteye geldik” dedi.
Borsayı takip ediyoruz
Bölgede tütüncülüğün tümüyle sona erdiğini belirten Manisa İl Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Emine Cönlük de, çilek borsasını  Mersin ve Aydın’dan takip ettiklerini söyledi. Üretim yapılan arazinin 250 dekara ulaşması durumunda Yuntdağı’nda da çilek borsası oluşturulabileceğini kaydeden Cönlük, “Ürün, gece gündüz arasındaki ısı farkı nedeniyle dayanıklı olduğundan rahatlıkla ihraç edebiliyoruz” diye konuştu.

SÜTE DİKKAT

Et fiyatlarında sütün kilit noktada olduğunu belirten Borsa Başkanı Latif Aka, etçiliğin fabrikasının süt hayvancılığı olduğuna dikkat çekti.
Fiyatlarda darbe
Aka, “Eğer süt fiyatlarında bir darbe daha olursa bu günleri mumla ararız. Üç sene önce inekler kesildi, fabrikalar kapandı. Şu anda süt fiyatlarında bir gerileme var. Süt fiyatlarında yaşanacak bir sıkıntı yarın kesecek hayvan bulunmaması anlamı taşıyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!