İstihdam zirvesinde eğitimden yakınma

Güncelleme Tarihi:

İstihdam zirvesinde eğitimden yakınma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2013 01:28

İZMİR 2. İstihdam Zirvesi, Kültürpar Uluslararası Fuar Alanı’nda başladı.

Haberin Devamı

İki gün sürecek zirvede iş arayan, işini değiştirmek isteyenlerle, işverenler ve iş sağlayan kurum temsilcileri biraraya gelecek. Öğrenciler tam veya yarı zamanlı iş olanağı veren firmalar hakkında bilgi alacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Halil Etyemez, AB ülkelerinde ortalama yüzde 10.9, İspanya´da yüzde 26.7, Yunanistan´da yüzde 27.3, Fransa´da yüzde 10.9 olan işsizlik oranının Türkiye´de Eylül 2013 itibariyle yüzde 9.8 olduğunu söyledi. Kayıt dışı istihdamın ise yüzde 37.7 olarak tespit edildiğini açıklayan Etyemez “Hedefimiz işsizlik oranını yüzde 5´e, kayıt dışını ise yüzde 15´e düşürmek. Kadının işgücüne katılım oranını ise yüzde 30´dan 40 çıkarmak” dedi.

Nitelikli eleman az
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, işsizlik oranı olan yüzde 9.8´in genç nüfusta yüzde 18.7´e çıktığını belirterek, şunları söyledi:
“Okumuş gençler işsizliğin pençesindedir. Öte yandan işverenler yeterli nitelikte eleman bulmakta zorlanıyor. Türkiye´de işgücü arz ve talebin nitelik ve nicelik olarak örtüşmüyor. İki cephede de yapılması gerekenler var. Hem istihdam kapasitesi attırmalı hem de eğitim sistemi ve alanları kalitesi reformlar yapılması gerekiyor. Biz kaynakçı istiyoruz, siz maden mühendisi, biz elektrikçi istiyoruz siz arkeolog yetiştiriyorsunuz. İşverenin talepleriyle, eğitim sistemi bir yerde buluşmalıdır.”

Haberin Devamı

Sınıf geçmek yetersiz
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar da üniversitelerden mezun olan 700 bin kişinin endişe içinde hayata başladığını belirterek derslerle ekonomi içindeki yerlerinin birbiriyle örtüşmediğini söyledi. Eğitim sistemi içinde köklü değişiklik yapılması gerektiğini belirten Yorgancılar “Sınıf geçme yerine öğrenerek geçmenin uygulanması gerekiyor. Sınıfını geçen talebeye ne öğrendin diye sorulması gerekiyor. Eğitim sistemi uygulamalı olmalı. Öğrenci üç-dört ayını o bölümle ilgili sanayinin içinde çalışmalı. İşsizlikle mücadele mesleksizlikle mücadelenin önemi büyük” dedi.
İzmir Serbest Muhasebe ve Yeminli Mali Müşavirler Odası Genel Sekteri Hüseyin Hamamcılar ise işsizlik oranın yüksek olduğu İzmir´de bunun nedenlerinde birinin sanayideki yatırım azlığı olduğunu söyledi. İzmir Üniversiteler Platformu Dönem Başkanı Gediz Üniversitesi Rektöre Seyfullah Çelik de özellikle vakıf ve özel üniversitelerin iş dünyasının istediği elemanı yetiştirme konusunda gayret göstermeye başladığını söyledi.

Haberin Devamı

42 bin ikişiye iş

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Nusret Yazıcı mesleksizlik sorunun çözümüne yönelik olarak kurum olarak kurslar, girişimcilik ve toplum yararına programlar açtıklarını, 2013 yılının ilk 11 ayında 388 bin vatandaşın bu programlardan yararlandığını ve meslek sahibi olduğunu söyledi. İŞKUR İzmir İl müdürü Kadri Kabak ise 2013 ilk 11 ayında 42 bin kişinin işe yerleştirildiğini, bunda 1. İstihdam Zirvesi´ndeki çalışmaların da büyük etkisi bulunduğunu söyledi.
Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, İZELMAN´ın binlerce işçi çalıştırmasına karşın kendi işlerini yaptıramadığından yakınarak, “Bu konuda bir yasal düzenleme yapılmalı. Kendi şirketimize işlerimizi yaptıramıyoruz, ihalelerle canımız çıkıyor. Güvenli ciddi bir işyerinde ne kadar çok insan çalışırsa daha iyi olur. Buna bir formül bulunabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!