Güncelleme Tarihi:
Ege Yemek Sanayicileri Derneği (EYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hakan Ay, 30 ilçe ve 4.5 milyon nüfusa sahip İzmir’in yemek sanayi yatırımlarında hala büyük potansiyel taşıdığını belirterek, diğer illerde de dışardan toplu yemek alma kültürünün gelişmesini beklediklerini söyledi.
EYSAD Başkanı ve Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili Ay, gıdadaki fiyat artışlarının şirketlerin hayatını devam ettirmesini zorlayacak seviyelere ulaştığına dikkat çekti. Küresel krizin etkilerinin azalmasına rağmen istihdamda artış olmaması sonucu kayda değer bir kapasite artışı yaşayamadıklarını vurgulayan Ay, “İstihdam açısından bir gelişme olsaydı toplu yemek sektörüne de yansırdı. 2006-2007 rakamlarını ancak yakalayabildik” dedi.
Maliyete yansımıyor
Yemek sektöründe fiyatların bir yıl önceden verildiğini, buna rağmen artışı maliyetlerine yansıtamadıklarını anlatan Ay, fiyatların piyasa şartlarında oluşmasını istediklerini dile getirdi. Ay, özellikle kamunun aldığı fiyatlarda yaklaşık maliyet belirlenirken sadece firmalardan alınan fiyatların değil, ticaret ve sanayi odalarından da görüş alınmasını istedi.
AMBALAJLI EKMEK
Toplu yemek sektöründe ekmeğin ambalajla sunulmasının yasal zorunluluk olduğunu hatırlatan Ay, “Halk sağlığı açısından son derece olumlu olan hijyenik ve kaliteli bir ekmek sunumunun bir paketleme maliyeti de olacaktır. Bize yük getirebilir, müşterilerimize yansıttıktan sonra sorun yok. Ancak toplu yemekte özellikle bir tane ekmeği poşetlere almak yerine, kişi başına ambalajlama daha mantıklı olur” diye konuştu.