Güncelleme Tarihi:
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, 2014 yılı Şubat ayında 71 milyon liralık yatırımla hizmete aldığı, "Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi"nde çürütme esnasında oluşan biyogaz, yenilenebilir enerji kaynağı olarak çamurun kurutulma işleminde kullanılıyor. Ayrıca tesisten çıkan çamurlar, çevre dostu ve ekonomik olması çimento fabrikaları tarafından kullanılırken, bol miktarda organik madde içeren arıtma çamurlarının tarımda ve yeşil alanlarda değerlendirilmesi için de umut veren bilimsel çalışmalar sürüyor.
Çamur kurutma işleminde doğalgaz yerine biogazın kullanılmasıyla 21 ayda yaklaşık 15 milyon liralık enerji gideri tasarruf edildiği açıklandı.
Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nde üretilen kurutulmuş çamuru çimento fabrikalarına ek yakıt olarak vermeye başlayan İZSU, çıkan tüm çamurun çimento sektöründe değerlendirilmesi durumunda, karbon ayak izinde her yıl 70 bin ton karbondioksit azalmasını sağlayacak. Bu durum yılda 100 bin ağacın doğaya kazandırılmasıyla eşdeğer görülüyor.
Tesiste, diğer arıtma tesisleriyle birlikte günlük 800 tona ulaşan çamur miktarı yaklaşık 6 kat azaltılarak 120 tona düşürülüyor. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan arıtma çamurları, çamur çürütme ünitelerine alınarak çürütülüyor; çürütme esnasında oluşan biyogaz, gaz depolama tanklarına iletiliyor. Çamur Çürütme ve Kurutma ünitelerinde günde ortalama 36 bin metreküp biyogaz üretiliyor. Bu da günde 21 bin 600 metreküp doğalgaza eşdeğer oluyor.