Güncelleme Tarihi:
SON günlerde inovasyon temalı önemli organizasyonların düzenlendiği İzmir, Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Bir yandan bu yıl kapılarını 85’inci kez inovasyon temasıyla açan İzmir Enternasyonal Fuarı’nı gerçekleştiren kent, öte tarafta Türkiye’nin ilk açık inovasyon kampı Hack’n Break’e ev sahipliği yaptı. Hack’n Break inovasyon kampı, geliştirici, tasarımcı, girişimci ve start-uplardan oluşan genç, üretken ve yaratıcı kitleyi İzmir’de, mentor ve melek yatırımcılarla bir araya getirdi. Ürün ve fikir geliştirme için ideal yapısıyla dikkat çeken İzmir, Urla’da bir hafta süren kampla birlikte birçok girişimcinin de yeni kuluçka merkezi olmasının adımı atıldı. Girişimciler rotalarını İstanbul’dan İzmir’e kaydırmaya başladı.
FİKİR GELİŞTIRMEK IÇIN İDEAL
Türkiye’nin ilk açık inovasyon kampı olan Hack’n Break’in yaratıcılarından Murat Küçükgirgin, İzmir’in Silikon Vadisi, Nice, Japonya gibi teknoloji üretim merkezleriyle ortak özelliklere sahip olduğuna dikkat çekerek, “Akdeniz iklim kuşağında, endüstrileşmenin az olduğu bir liman kenti. Trafik ve stres yok. Ki bunlar üretebilmenin önündeki en büyük engel. Biz Urla’ya 2 yıl önce taşındık. İstanbul’da bize 24 saat yetmiyordu. İzmir’de çok güzel bir atmosfer var. 24 saatin aslında ne kadar uzun bir süre olduğunu fark ettik burada. İzmir teknoloji yönelimli yatırımların merkezi olmaya aday Türkiye’deki en iyi kentlerden biri. Ürün ve fikir geliştirmek için ideal bir şehir” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN SİLİKON VADİSİ
Etkinliğin küratörlerinden Zehra Doruk, Hack’n Break’i İzmir’de gerçekleştirmelerinin nedenini şöyle aktardı: “İzmir, ağır sanayinin kirletmediği, metropolleşmeden uzak, yapılaşmanın ve trafiğin olmadığı bölgeleriyle açık fikirli, çok kültürlü, çok etnikli ve bağımsız sosyal/ekonomik hareket yaratan toplulukların yaşadığı bir yer. Araştırma üniversitelerini barındıran bir şehir olarak, ürün ve fikir üretmek, odaklanmak ve geliştirmek için ideal bir bölge. Bu nedenle Hack’n Break ile İzmir’in potansiyelini göstermek istiyoruz. İzmir’in Türkiye’nin ‘Silikon Vadisi’ne dönüşebileceğine inanıyoruz.”
YOLU BURADAN GEÇECEK
Kampın gerçekleştiği İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün Rektörü Prof Dr. Mustafa Güden de, “Bu yıl kampa 750 öğrenci katıldı. Bunların birçoğunu kendi startupları olan girişimciler oluşturuyor. Önümüzdeki yıllarda bu sayıyı 4000- 5000’lere çıkarmayı hedefliyoruz. Hatta Türkiye’deki bütün mühendislik öğrencilerinin yolunun bu kamptan geçmesini arzu ediyoruz” dedi.