Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de “Ne iş olsa yaparım” anlayışının yol açtığı mesleksizliğe karşı çözüm olarak geliştirilen “Beceri’10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi”, İzmirli işsiz gençlere de umut olacak.
Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, projenin özellikle genç işsizliğin azaltılmasında çok önem taşıdığını, İzmir’de de büyük çözüm yaratacağına inandığını vurguladı.
Bize başvurun
Kurs için Karabağlar, Bornova, Çiğli ve Kemalpaşa’da dört okulun belirlendiğini dile getiren Yorgancılar, “Buradan çağrı yapıyorum. İşsiz, ancak meslek edinmek isteyen ya da üniversitede aldığı eğitimi pratikle bütünleştirmek isteyen gençlerimiz projeye başvursun. Böylece İzmir’in işsizlik oranı da Türkiye geneli rakamların altına inebilir” dedi.
RAKAMLARLA PROJE
- UMEM Projesi kapsamında 81 ilde seçilen 121 meslek lisesine yaklaşık 106 milyon TL’lik makine ve teçhizat yardımı yapılacak.
- Kurslarda eğitim kalitesini artırmak için yaklaşık 6 bin öğretmene “eğiticinin eğitimi” kapsamında teknolojik gelişmeler anlatılacak.
- Kurs süresi üç ay teorik, üç ay pratik olmak üzere altı ay olacak, 15 TL harçlık verilecek.
- Proje beş yıl sürecek.
- Toplam 9 bin 858 kurs açılacak ve yılda yaklaşık 197 bin 160 işsiz eğitimden geçirilecek.
- İhtiyaç analizlerinin yaygınlaştırılması ve periyodik olarak tekrarlanması için 81 ilden 100-150 araştırmacı yetiştirilecek.
İHTİYAÇLAR
İzmir’de en fazla Makineci (dikiş), CNC tezgah operatörü, mobilya döşemecisi, ütücü, kesimci (konfeksiyon), kaynakçı (oksijen ve elektrik), tornacı, mekanik bakım onarımcı, makine ressamı ve elektrikçiye ihtiyaç bulunduğu belirlendi.
6 AY KURS
TOBB, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş-Kur ve Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü (ETÖGM) ortaklığında hayata geçirilen proje kapsamında işsiz gençler 3 ayı teorik, 3 ayı da sanayide pratik olmak üzere 6 aylık kursa tabi olacak. Günlük 15 TL cep harçlığıyla genel sağlık sigortası imkanı bulunacak.