Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2007 20:42
Doğadaki nimetlerin hiçbirinin sonsuz olmadığı, tükettiğimiz her şeyde diğer canlıların da hakkı olduğu belirtilen Kur’an’da, abdest alırken bile suyun idareli kullanılması öğütleniyor.
DÜNYA gündemini meşgul eden en önemli konulardan biri de israftır. İsraf, yüce Allah’ın sevmeyip, yasaklamış olduğu tutum ve davranışlardan biridir. İsraf; herhangi bir konuda aşırı gitmek, meşru sınırların dışına çıkmak veya gereğinden fazla harcamak anlamına gelir. Dinimiz İslam, bir taraftan ölçülü olmayı emrederken; diğer taraftan da israf ve cimriliği yasaklamaktadır. İyi ve has kulların niteliklerini açıklayan bir ayeti kerime de Rabbimiz şöyle buyurur. "(O kullar), harcadıklarında ne israf ne de cimrilik ederler; ikisi arasında orta bir yol tutarlar." (İzmir Müftülüğü’nün internet sitesindeki Gaziemir Camii Hocası Yaşar Aksoy imzalı yazıda israf konusu bu paragraflarla başlıyor. Bizde, dün sayfamızda verdiğimiz "En üstün sadaka öğrenilen ilmin Müslüman kardeşlere öğretilmesidir" hadisi ışığında bu bilgileri okuyucularımızla paylaşıyoruz)
ÖLÇÜLÜ OLUNDünya üzerinde mevcut olan hiçbir nimet sonsuz ve tükenmez değildir. Her nimetin bir sonu vardır. Önemli olan o nimetin elden çıkmadan kadir ve kıymetinin bilinmesidir. Doğada var olan değerlerin ölçülü ve yerinde kullanılması, hepimiz için İslami ve de insani bir görevdir. Bazen hava, su, toprak, zaman, para ve sağlık gibi yaşamımız için önemli olan şeyler ölçüsüz ve insafsızca sarf edilebilmektedir. Oysa iyi düşünüldüğünde bunların bütün canlılar için hayati önem arz ettiği görülür.
KÜRESEL ISINMAKüresel ısınmanın yaşandığı çağımızda israfın ne kadar kötü bir davranış, bunun yanı sıra tasarrufunda ne kadar önemli olduğu çok daha iyi anlaşılmaktadır. Dünyanın bir tarafında açlık ve susuzluktan insanlar ölürken; diğer taraftan çöpe atılan ekmek ve boş yere akıtılan suların izahı mümkün değildir. Onun için yüce Allah: ".. yeyin, için, fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez" buyurmaktadır.
SUYU DİKKATLİ KULLANINİsraftan kaçınmak bir eğitim işidir. İnsanlar ilim, irfan ve ahlak yönünden geliştikçe, ekonomik ve sosyal açıdan refah düzeyleri de yükselecektir. Peygamberimiz (a.s.) bir defasında, abdest alırken suyu fazla kullanan birini uyararak : "..akmakta olan bir nehirde bile abdest alırken suyu israf etmemesini" istemiştir. Bu bir terbiye metodu ve konuya duyarlılığı dikkat çekme işidir.
Sağlık ocağına iftarlı vedaAİLE Hekimliği uygulamasına geçileceği için yıl sonunda kapatılacak olan Manisa 9 Nolu Sağlık Ocağı’nın personeli, iftar yemeğinde bir araya geldi. Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (MESOB) yöneticilerinin de katıldığı iftar yemeğinde sağlık ocağının çalışanlarına, plaket verildi. Yemekte konuşan Manisa 9 Nolu Sağlık Ocağı Baştabibi Dr. Mushin Karaca, "11 yıldır hizmet veren ocağımıza sağladıkları destek nedeniyle Esnaf Başkanı Hasan Geriter’e ve Koordinatör Mustafa Pala’ya teşekkür ediyoruz" dedi.
Evren KASIRGA, (DHA)Semazenler huzura döndüMANİSA’nın Demirci Belediyesi’nin, geleneksel olarak gerçekleştirdiği ramazan etkinlikleri çerçevesinde, düzenlenen tasavvuf musikisi konseri ve sema gösterisi, büyük ilgi gördü. Turgut Özal Spor Salonu’nda yapılan gecenin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Mithat Erşahin, "Unutulmaya yüz tutmuş ramazan geleneklerimizi yaşatmak ve daha sonraki nesillere aktarmak görevimizdir" dedi.
Raşit ÖZSÜRÜCÜBUGÜN NE PİŞİRELİMÆ İftariyelik Æ Tereyağlı mercimek çorbası Æ Tereyağlı kayseri mantısı Æ Mevsim salata Æ Tavuklu patlıcanlı islim kebabıÆ Boğurtlen esanslı tulumba tatlısı İzmir Aşçılar Derneği
Tavuklu patlıcanlı islim kebabıMALZEMELER (6 KİŞİLİK)Æ 2,400 kg bütün kemiksiz piliçÆ 500 gr ince sivri patlıcanÆ 900 gr patatesÆ 200 gr cibez Æ 200 gr ıhlamurlu domates sosÆ 240 gr domatesÆ 100 gr sivri biberÆ 2 gr toz karabiberÆ 3 gr tuz
YAPILIŞI1 Bütün pilici haşlayıp kemiklerinden ayırın. Porsiyon olarak el içine sığacak kadar ayarlayın. İki parça tavuğun arasına haşlanmış ve tatlandırılmış cibezi sıkıştırın ve tepsiye dizin.
2 Patlıcanları ince ve uzun keserek kızgın yağda kızartın yağını almak için kağıt peçetenin üzerine dizin. Daha sonra tavukların üzerini çapraz şekilde kapatıp sarın, üzerine bir dilim domates ve biber koyarak fırınlayın. Kurumaması için bir miktar sos ilave edin piştikten sonra tabakta dekore edip servis edin.
İki Kez.. Bayramın yaklaştığı günlerden birinde, iftar sırasında, misafirlerden biri: -"Keşke, Ramazan, senede iki kez gelse" der. Aynı sofrada misafir bulunan Bektaşi, hemen şu cevabı verir: -Öyleyse ramazan gider gitmez neden bayram yaparsınız? İnsan, sevdiği gidince bayram mı yapar hiç!...