Ismarlama yasaya Danıştay’dan fren

Güncelleme Tarihi:

Ismarlama yasaya Danıştay’dan fren
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2009 00:00

Danıştay 6. Dairesi, Ofer-Kutman Ortaklığı’nın Kuşadası Limanı’na yaptığı 56 işyerine dayanak olan imar planı için iptal kararı verdi.

Haberin Devamı

KUŞADASI Limanı ihalesini 2003’te 27 milyon dolara alarak işyerleri yapmaya karar veren Ofer-Kutman Ortaklığı, Kıyı Yönetmeliği’ni dayanak gösterdi. Kentteki sivil toplum örgütleri ve turizmciler tepki gösterirken, Danıştay’ın yönetmeliği iptal ettiği hatırlatılan Mehmet Kutman, “Yönetmelik iptal edilirse, kanun çıkar” dedi.
Bilirkişi olumsuz
1 Ağustos 2003’te Kıyı Kanunu’nda yapılan değişiklikle yetki Özelleştirilme İdaresi’ne verildi ve böylece işyerleri için denizin doldurulmasının önü açıldı. Yasadaki değişikliğe dayanılarak Özelleştirme İdaresi’nce hazırlanan, Kuşadası Limanı Uygulama İmar Planı ve Plan Notları’nı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı onayladı. Ancak, dönemin belediye meclisi üyeleri Ahmet Altınsoy ile Nilgün Öğünçlü’nün başvurusunu değerlendiren Danıştay 6. Dairesi, bilirkişi heyetini görevlendirdi. Bilirkişi raporunda planın Kuşadası’nın doğal görünümünü, kentsel siluetini, kültürel ve tarihsel kimliğini de değiştirecek nitelikte olduğu vurgulandı, “Kuşadası Limanı, kentin yalnızca arkada dekor olarak yer aldığı kapalı bir sistem olarak sunulmaktadır. Alan kendi içinde kapalı hale getirilmiş ve kent merkeziyle yarışan bir alan yaratılmıştır. Liman kentten koparılmış ve ilişkisi kesilmiştir” denildi.
İlkelere aykırı
Bilirkişi raporunu Danıştay Tektik Hakimi İsmet Can ile Danıştay Savcısı Ahmet Arslan da destekledi. Bekir Soylu başkanlığındaki Danıştay 6. Dairesi, ‘ısmarlama yasa’ olarak adlandırılan Kıyı Kanunu’ndaki değişikliğe dayanılarak hazırlanan imar planı ve notlarını iptal etti.
İptal kararında, “İmar planı ve plan notlarının  şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı anlaşılmıştır” denildi.

Şimdi ne olacak

Haberin Devamı

Bakanlığın planı iptal edildiği için 56 işyeri kaçak duruma düştü. Bu imar planına dayanılarak Kuşadası Belediyesi’nin verdiği ruhsatlar geçerliliğini yitirdi. Bu durumda bakanlığın yeni bir plan yapması ve işyerlerinin buna uydurulması gerekiyor. Bir diğer seçenekse işyermleri için yine yasal düzenleme yapmak. Son seçenekse tamamen gecekondu statüsüne dönüşen işyerlerini belediyenin yıkması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!