Güncelleme Tarihi:
2015-2016 sezonuna iddialı giriş yapan Folkart Gallery beklediği ilgiyi gördü. Galeride Kasım ayı sonuna kadar sergilenecek olan Sebastiao Salgado’nun, "İşçiler" (Workers) adlı koleksiyonu, bir ayda 6 bin 200’ün üzerinde İzmirli tarafından gezildi. Her kesimden İzmirliyi çeken sergiye en büyük ilgiyi ise yine çocuklar gösterdi.
İzmirli sanatseverleri dünya ölçeğinde modern bir sanat galerisi ile buluşturmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, İşçiler’in, 2015-2016 sezonundaki iki büyük sergiden ilki olduğunu söyledi. Sancak, "Geçen sezondan aldığımız güçle bu yıla daha iyi hazırlandık. Bu sezonun ilk sergisini belgesel fotoğrafın en büyük ismi olan Salgado’ya ayırdık. Kısa sürede 6 bin 200’ün üzerinde İzmirli sergiyi gezdi. Ancak İşçiler, bu yıl İzmirlilere sunacağımız iki büyük sergiden ilki. İkincisi ve bence bu sezonun en çok ses getirecek sergisi ise Robert Capa olacak. Dünyanın şimdiye kadar gelmiş en ünlü savaş fotoğrafçısı olan Capa’nın 103 fotoğrafı ilk kez Türkiye’ye, Türkiye’de de Folkart Gallery’e gelecek. Capa’nın da büyük ilgi göreceğinden hiç şüphem yok. Bizi hiçbir zaman yalnız bırakmayan İzmirli sanatseverlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Dünyanın yaşayan en büyük iki fotoğrafçısından biri olarak anılan ve belgesel fotoğrafın 20. yüzyıldaki en önemli temsilcisi sayılan Sebastiao Salgado’nun, sınıf profilini ortaya koyması bakımından dünyanın en başarılı çalışmalarından biri olarak gösterilen, kimi eleştirmenlere göre Karl Marx’tan sonra yazılmış en iyi "Manifesto" olan İşçiler, sanatçının 1986 ile 1992 yılları arasında 26 ülkede çektiği fotoğraflardan oluşan üçüncü projesi. Genel yapısı itibarıyla üç temel bölüm üzerine kurulmuş olan albümde yer alan ülkeler bu bölünmeyi dolaylı olarak anlatır. Salgado Fransa gibi sanayileşmiş ülkelerdeki işçiliği fotoğraflarken bir yandan Rusya gibi eski Doğu Bloğu ülkelerindeki görece eski teknolojiye dayalı işçiliği bir yandan da üçüncü dünya ülkelerindeki tarıma dayalı işçiliği çekmiştir. Folkart Gallery’de bu koleksiyon içerisinden seçilen 63 fotoğraf sergilenmektedir.
SALGADO’DAN SONRA TOPUZ
Folkart Gallery, Salgado’nun ardından ünlü yazar Hıfzı Topuz’un, "Kara Afrika Sanatı" adlı koleksiyonuna ev sahipliği yapacak. Topuz’un, Birleşmiş Milletler’de çalıştığı dönemde topladığı 400 parça masktan oluşan koleksiyon, dünyanın en büyük maske koleksiyonu olarak kabul ediliyor.