Güncelleme Tarihi:
EGİAD Danışma Kurulu Ender Yorgancılar başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, Danışma Kurulu Geçmiş Dönem Başkanı Uğur Barkan, Danışma Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Özkardeş, Geçmiş Dönem Yönetim Kurulu Başkanları Cüneyt Karagülle, Bülent Akgerman, Temel Aycan Şen, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. M.Cemali Dinçer, Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk, Danışma Kurulu Üyeleri Nazif Ulusoy, Yiğit Tatış, Özgür Mineliler, Varol Kargıoğlu, Halil Nadas, Tamer Ustaoğlu, Emre Atalay, Levent Atay, Deniz Sivri ve EGİAD Yönetim Kurulu üyerenin katılımıyla Mövenpick Hotel'de toplandı.
EGİAD Danışma Kurulu ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Suruç saldırısı ile başlayan terörist saldırıların artarak askerimize ve polisimize yönelik kalleş pusular ve sokak eşkiyalarının eylemleriyle kaygı verici bir boyuta ulaştığını belirtti. Yorgancılar, "Biz bugün ekonomiyi, kalkınmayı, 2023 hedeflerini konuşmamız gerekirken bambaşka bir ortamdayız. Seçimin üzerinden 55 gün geçmesine rağmen hala hükümetin kurulamaması Türkiye'yi çıkmaza soktu. Hükümet'in 17 Ağustos tarihine kadar kurulması gerekiyor. Aksi takdirde, seçmen listeleri yenilenmezse Ekim sonu, yenilenirse Kasım sonunda erken seçimin kaçınılmaz olacaktır. Bu durumda Meclisin oluşması da Ocak ayını bulacak. Sonuç olarak 2015 yılı heba olacak. Türkiye yine kaybedecek. İŞİD, PYD ve PKK sorunlarına baktığımızda İŞİD operasyonlarında yalnız olmadığımızı görüyoruz. NATO ve AB yanımızda görünüyor. Ancak PKK ile mücadelede yalnızız. Anlaşılır gibi değil. Türkiye bu mücadelelerde akıllı bir politika yürütmeli, dikkatli davranmalı. Baktığımızda sorunların temelinin işsizliğe dayandığını söyleyebiliriz. O yüzden iş vermek, çalışmak, iş kurmak zorundayız. İşsizlik fonuna ilk 5 ayda başvuran kişi sayısı yaklaşık 65 bin kişi iken bu rakam 6. ayda 123 bin kişiye çıktı" dedi.
EGİAD Başkanı Seda Kaya da, yargıya güvensizlik nedeniyle ülkeye yatırımcı çekilemediğini söyledi, "Yatırımının güvencesi olmadığı için yabancılar Türkiye'ye girmek istemiyor. Diğer taraftan turizm son yaşanan olaylardan dolayı ciddi anlamda etkilendi. İzmir'e gelen turist yüzde 50 azaldı. Turizm bu tip olumsuz gelişmelerden ilk etkilenen ve en geç toparlanabilen sektördür. Bazı durumlarda bu yılları bulabiliyor" diye konuştu. İşadamı Oğuz Özkardeş ise, erken seçim olasılığının güçlü olduğunu ve bu durumu dünyanın sonu olarak görmemek gerektiğini ifade ederek, "Erken seçim ülkemiz ve ekonomimiz için kayıptır. Ancak bu olasılığı da gözönüne alıp bu senaryo için hazırlıklı olmalıyız" diye konuştu. İşadamı Bülent Akgerman da AKP milletvekillerinden koalisyon isteyenlerin çoğunlukta olduğuna vurgu yaparak CHP'nin de bazı ödünler vererek koalisyon kurmaya istekli olduğunun altını çizdi. İşadamı Şükrü Ünlütürk, ülkenin adeta yangın yerine döndüğünü üzülerek gözlemlediklerini vurgulayarak, "Ülkenin hükümetsiz kalmaya tahammülü kalmadı. Ciddi ekonomik kriz bekliyoruz. Türkiye artık yatırım yapılmaz bir ülke haline geliyor. Eylül ayında FED'in faiz arttırımı ciddi ekonomik kriz yaratacak. En iyimser ihtimalle bu yıl Türkiye'nin yüzde 2 büyümesi bekleniyor. Bu kötü bir sinyal" diye konuştu.