Güncelleme Tarihi:
Tat ve aroma bakımından Türkiye’nin ve dünyanın en iyi incirleri arasında gösterilen İrimağzı incirlerinin henüz markalaşamadığını belirten incir üreticisi İsmail Tekin, İrimağzı Mevkii’ndeki üreticilerle bir araya gelip kooperatif kurmak istediklerini söyledi. Birgi Mahallesi’ne 4 kilometre uzaklıktaki İrimağzı Mevkii’nde yapılan incir üreticiliğinin Doğu Roma İmparatorluğu ve Bizans dönemine kadar uzandığını dile getiren Tekin, 10 dönüm alanda 150 ağaçla üretim yaptığını belirterek "Bugüne kadar markalaşamadık. Aydın ili bunu çok iyi bir şekilde başardı. Üretici arkadaşlarımızla kooperatif kurmak için bir araya gelip, girişimlerimiz oldu. Kooperatif kurulursa, modern tünel sistemiyle incir kurutma işi kolaylaşacak ve üretici kazanç sağlayacak. Bugün bir tünel sistemi kurmak için 150 incir ağacına yaklaşık 3 bin liralık masraf yapmam gerekir. Kooperatifimiz olsa, bu tür işler daha da kolaylaşacak ve İrimağzı incirinin kalitesi artacak" dedi.
"VERİM ALAMAYAN SULU TARIMA YÖNELDİ"
Modern tünel sistemi yani naylon altı kuru incir üretim sistemini her üreticinin kullanması gerektiğine değinen Tekin, "Yaş ve olgunlaşmış inciri, güneş altına bıraktığımız zaman, çabuk kuruyor ve bal oranı düşüyor. Fakat, tünel sistemi ile kurutmada güneşleme gün sayısı azaldıkça, kalite artıyor. Asırlardır kaliteli incir yetişen bu bölgelerin devlet tarafından korunma altına alınmasını istiyoruz. Sulu tarım yapılmazsa hazinesi incir olan topraklarımız, sahipsiz kalmamış olur. Bazı yıllar, incir piyasasının düşük olması üreticiyi sulu tarım yapmaya yöneltti. Asırlık incir ağaçlarına sahip olan bazı üreticiler, ağaçlardan yeterli verimi alamadığını düşündüğü için, sulu tarım yapmaya karar verdi. Patates ve silajlık mısır gibi tarım alanlarına yöneldi. Üreticiler tarım müdürlüğü tarafından mutlaka bilgilendirilmeli" diye konuştu.