Irak pazarına İzmir'de girdi

Güncelleme Tarihi:

Irak pazarına İzmirde girdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2009 00:00

Egeli işadamları bir heyetle Kuzey Irak’a giderek Erbil, Süleymaniye ve Kerkük’te çok farklı sektörlerde milyonlarca dolar tutarında bayilik ve ortak yatırım anlaşmalarına imza attı.

Haberin Devamı

CAN SİMİDİ OLDU
ESİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, Kuzey Irak’da yatırım açısından çok ciddi bir pazar olduğunu belirterek “Petrol gelirleri ile zenginleşen Irak pazarı, küresel kriz nedeniyle zor günler yaşayan Türk işletmeleri için can simidi oldu” dedi. Davulcuoğlu, yaptıkları gezi ile Kuzey Irak’la ilgili daha önceki tüm düşüncelerinin değiştiğini söyledi. Davulcuoğlu, “Gittiğimiz her yerde çok sıcak ve samimi karşılandık. Türkiye’yi ve Türkleri çok seviyorlar. Bizi kendilerine çok yakın hissediyorlar. Kuzey Irak’ın ticaret ve yatırım potansiyeli çok büyük. Egeli işadamları olarak bölgedeki işbirliği olanaklarını bundan sonra çok iyi değerlendireceğiz” dedi.
İNŞAAT GELİŞİYOR
İZİAD Başkanı Özcan Terhan, son 6 ay içinde Türkiye’nin Irak’a olan ihracatının yüzde 400 arttığını hatırlatarak, bu büyüyen pastadan Egeli ve İzmirli işadamlarının da pay almasını amaçladıklarını söyledi. Terhan, gezinin beklediklerinden verimli geçtiğini ifade ederek, “Bu kadar çok iş bağlantısı yapacağımızı düşünmüyorduk. Ayakkabıdan gıdaya, tel çit üretiminden aydınlatmaya kadar bir çok anlaşma yapıldı. Bölgede inşaat sektörü hızla gelişiyor. Yeni fırsatlar ortaya çıkıyor. 2-3 ay içinde tekrar Kuzey Irak’a gitmeyi planlıyoruz. İZİAD olarak işadamlarına bu Pazar konusunda rehberlik yapmaya hazırız” dedi.
GEZELİM VE GÖRELİM
EBSO Eski Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın da ekonominin durgun olduğu bir dönemde kabuğuna çekilmek yerine çok farklı ülkelerde pazar aramak gerektiğine dikkat çekti. İlk defa Kuzey Irak’a geldiğini belirten Taşkın, buradaki iş görüşmelerinin Egeli işadamlarına büyük fayda sağlayacağını vurguladı. Tamer Taşkın,  bir ülkeyi televizyon kanallarından tanımak yerine o ülkenin işadamları tarafından ziyaret edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kuzey Irak’ta Türk malının kalitesine büyük güven olduğunu belirten Taşkın, “Kendimizi adeta Türkiye’de hissettik. Çünkü her yerde Türk ürünleri vardı. Ancak Ege ürünlerine fazla rastlayamadık. Egeliler olarak bu fırsatı değerlendirelim. Dil, ulaşım, güvenlik sorunu yok” dedi. Taşkın, Egeli firmaları 13-17 Aralık’da Erbil Ticaret Fuarı’na katılmaya davet etti.

Haberin Devamı

İşadamları ne yapacak

Haberin Devamı

Kuzey Irak ziyaretinde iş bağlantıları yapan işadamları şunları söyledi:
* Elif Kozmetik’in sahibi olan İzmir Genç İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Timuroğlu, Irak’ın en büyük ilaç dağıtım şirketinin sahibi olan ve zincir marketler kurmaya hazırlanan Muhammed İsmail Seydan ile bir dağıtım anlaşması yaptıklarını söyledi. Timuroğlu, “Başlıca ürünümüz İdil Islak Mendil’in ülke çapında dağıtımını üstlendiler. Şimdi siparişi hazırlayacağız. Kasım ayında sevkiyata başlayacağız. Yılda en az 300 bin dolarlık satış planlıyoruz” diye konuştu.
PEYNİR TESİSİ
* Gürsüt’ün ortağı Kosat Gürler, Kerkük’ün çok önemli bir işadamının ortak süt tesisi kurmak için teklifte bulunduğunu açıkladı. Gürler, “Bina hazır, bölgede süt de var. Ancak bunu işlemesini bilmiyorlar. Bu nedenle peynir Hollanda’dan geliyor. Bize “Gelin bu fabrikayı siz işletin” dediler. Önümüzdeki günlerde İzmir’e gelecekler. Oturup konuşacağız. Hem üretim hem pazarlama ağı kuracağız. 1 milyon dolarlık yatırımla Gürsüt markasıyla üretim yapacağız. Aynı zamanda Türkiye’deki ürettiğimiz peyniri de burada pazarlayacağız” dedi.
* Selin Yağları’nın sahibi Musa Seyrek, Irak halkının Türklerden 2 kat daha fazla yağ tükettiğini, ancak bölgede yağ tesisi olmadığını belirtti. Seyrek, “Üretim için karlı bir pazar. Önce ofis, ardından da 1-1.5 milyon dolar yatırımla rafineri kurabiliriz. Ortaklık kurup, Irak’a özgü bir markaya yaratmayı planlıyoruz” dedi.
PİLİÇ ETİNE İLGİ
* Gedik Piliç’in sahibi Tercan Özkaracabatlıoğlu, Iraklılar’ın piliç etini Türkiye’nin yanı sıra Güney Amerika ve ABD’den aldıklarına dikkat çekti. Özkaracabatlıoğlu, “Ancak rakip ülkerimiz krizden etkilendi. Çok fazla ürün gönderemiyorlar. Öte yandan bizim pilicimiz kaliteli, taze. Hepsinden öte İslami usullere göre kesiliyor. Daha önce dolaylı ürün gönderirken, şimdi ihracata başlıyoruz. 1200 tonluk ilk bağlantıyı kurduk. Çok önemli tüccarlarla bağlantı yaptık. Bu rakam yıllık 3 bin tona kadar çıkabilir” şeklinde konuştu.
* Biella markasıyla kadın ayakkabısı üreten Aypa’nın Sahibi Tamer Kömürgöz, toptan olarak var oldukları Kuzey Irak’a şimdi perakende olarak ürün vermeye başladıklarını söyledi. Kömürgöz, “Batman Mall Mağazası’nın sahibi Abdullah Tarhan ile anlaşma imzaladık. Biella markasıyla ilk ihracatımızı gerçekleştirdik” diye konuştu.
* FMS Çelik Tencere’nin sahibi Murat Telingün, tel mamulleri ve çelik tencere için Erbil ve Süleymaniye’de iki distribütör bulduklarını söyledi. Telingün, “Kalitemizi ve fiyatımızı beğendiler. Kaliteli ve üst düzeye hitap edecek ürünlerimizle bu ülkede ciddi pay alacağız” dedi.
APARTMAN İNŞASI
* Özçelik İnşaat’ın sahibi Bülent Özçelik, Kuzey Irak’da 10 daireli bir apartman, daha sonra toplu konut ve dükkan inşa edeceklerini açıkladı.
* Söke İşadamları Derneği Başkanı ve İlgi Tarım’ın sahibi Şahin İlgi, daha önce Erbil ve Kerkük’te çalıştıkları müşterileri ile yeni bağlantılar kurduklarını kaydetti.
* Ünalan Helva’nın sahibi Ruhi Ünalan, helva, tahin ve susam konusunda önemli bağlantılar yaptıklarını söyledi. Bölgede büyük potansiyel olduğuna dikkat çeken Ünalan, dolaylı ürün gönderdikleri pazarda doğrudan yer alacaklarını vurguladı.
* Bafalılar Limidet Şirketi’nin ortağı İsmail Bafalı, Kerküklü bir işadamı ile ortak tel çit imalatı yapmak için el sıkıştıklarını açıkladı. Bafalı, “Bin metrekarelik alanda üretime başlayacağız. Ekibi Türkiye’den getireceğiz. 1 milyon dolarlık yatırım düşünüyoruz. Hedefimiz tüm Irak pazarı. Sonra diğer inşaat malzemelerini üretmeyi planlıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!