İnsanlar ve ağaçlar

Güncelleme Tarihi:

İnsanlar ve ağaçlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

AĞAÇLAR, her insanın beynindeki gibi dal budak salıp, göğe uzanır. Biri, diğerinden adıyla ayrılır. Onların da doğada ayrı yaşam kültürleri ve ömürleri var. İnsanlar gibi çevresine çok yararlı olan ağaçlar, bunun karşılığında tehdit altında can çekişiyor. Göknar, sakızağacı, defne gibi onlarcası, Ege'nin verimli ovalarından dağ zirvesine yükselen doğada ölüm kalım savaşı veriyor. Kaybetmenin bedelini canlıların ödediği bir dünyada kazanmak kime zaferin mutluluğunu yaşatır?

Yeşil mücevherler

Hiç bitmeyecek gibi görünen bitki örtüsünün içinde gizlenip, varlığını sürdürmeye çalışan altın değerindeki ağaçlardan her birisi, ayrı yaşam öyküsüne sahip. Bakmasını bilenler için hayatın özeti gözönünde duruyor

ZENGİN bitki örtüsüyle ünlü, bol oksijenli Kazdağları'nda yetişen, göknar ağaçlarının çoğaltılması için Orman Bakanlığı'nın çalışmaları olumlu sonuç veriyor. Kazdağları'nda 700 hektarlık alanda göknar ağaçlarının doğal haliyle büyüdüğünü belirten Akçay Milli Parklar Bölge Şefi Ahmet Dikerler, ‘‘Dünyada olduğu gibi Türkiye'de ender rastlanan bu ağacın doğal dokusunu korumalıyız. Uludağ ve Toroslar'da da yetişen göknarın Kazdağları'ndaki türü estetik yönüyle de özel yapıya sahip. Göknar selüloz, kağıt ve ambalaj sanayiinde, inşaatlarda, mobilyacılıkta, müzik aletleri yapımında değerli hammadde olarak kullanılıyor'' dedi.

SAKIZAĞACINI YAŞATALIM

AKDENİZ iklim kuşağına özgü ağaçlarından sakızağacı, yaz kış yeşil dokusu, güzelliği ve ekonomik katkısıyla ünlü.TEMA Urla Gönüllü Temsilciliği'nin ‘‘Sakız Ağaçlarını Yaşatalım Çoğaltalım'' sloganıyla başlattığı kampanyaya Ege Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi, Urla Kaymakamı Kamil Başıhoş ve Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu destek verdi, Orman İşletme Şefliği ile İlçe Tarım Müdürlüğü de teknik yardımlarda bulundu. TEMA Urla Gönüllü Temsilcisi Güzin Dündar, sakızağaçlarının çoğaltılması için Demircili Köyü'nde menengeçlerin aşılandığını belirtti. Her köylüye aşılı 5 sakızağacı verip, ekonomik kazancının paylaşılmasını sağlayacağız. Böylece ağaçları koruyup sayılarını artıracağız'' dedi.

HER mevsim yapraklarını dökmeyen, 18 metreye kadar uzayan defne ağacı, Ege'nin yeşil mücevherleri arasında yeralıyor. Eski Yunan'da dal ve yaprakları kahramanların baş tacı olan defne, günümüzde en fazla ihraç edilen orman ürünlerinin başını çekiyor. Timtaş Tarım İlaç ve Mahsülleri Genel Müdürü Dr. Nelson Arditi, defne yaprağının değerinin yeterince bilinmediğini söylüyor. Dr. Arditi, defne yaprağı toplanmasında çiftçinin bilinçlendirilmesi için afişler bastırıp dağıttıklarını belirtiyor. Karaburun'da bir defne ormanı sahibi de olan Arditi, ‘‘Ege'nin kıyı kesimlerinde bolca yetişen defne ağacından yaprağın toplanmasında, kesim, kurutma ve paketlemede büyük hata yapılıyor’diyor.

Bunu biliyor musunuz?

BİR ton kullanılmış beyaz kağıt geri kazanıldığında 16 çam ağacı, bir ton kullanılmış gazete geri kazanıldığında ise 8 çam ağacı kurtuluyor.

Ağaçlar da bakım ister

İNCİRALTI'na uzanan yaklaşık 2 kilometrelik yolu süsleyen okaliptüs ağaçlarına kış bakımı yapıldı. Dev ağaçların bakımı sırasında estetik ve çevreyle uyumuna önem verildi. İtfaiyenin çok katlı bina yangınlarında kullandığı merdivenler açıldı, kademe kademe dallar kesildi. Kışın da yapraklarını dökmeyen okaliptüslerin kış bakımı sırasında İnciraltı'yla bağlantıyı sağlayan tek yol, günün büyük bölümünde trafiği aksattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!