Ulaş SAĞ / İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2007 20:22
Bu projeye Buca’da başkan olduğum 1997 yılında Play-Off'ta Şekerspor'a 4-1 yenildiğimiz maçtan sonra karar verdim.
Asıl işim olan demir-çelik ticaretine ailemin bilgisi dahilinde bir süre için ara veriyorum. Artık insan üreteceğim.Yatırımın bedeli 1 milyon dolar. Ayrıca 3 yıl boyunca ayda 150-250 bin YTL gerekiyor. Üretim ise üç yıl sonra .ENDÜSTRİLEŞEN futbolda para, kulüpler için olmazsa olmazların başında gelirken, ayakta kalmanın temel koşullarından birinin de altyapı olduğu tartışılmaz bir gerçek. Bu gerçekten yola çıkan Bucaspor'un eski Başkanı ve mevcut yönetimin Altyapı Sorumlusu Mehmet Seyit Özkan, ’’Buca Genç’’ projesi ile futbolda bir devrim yaratmaya hazırlanıyor. ’’Her şey hayal etmekle başlar’’ sözünden yola çıkan Özkan, ciddi bir yatırım ve müthiş bir hayal gücüyle start alıp hızla gerçeğe dönüşen projeyi Hürriyet EGE'ye anlattı:
Transferle olmuyor’’Buca Genç projesi, uygulama şartları, prensipleriyle benim fikrim. Bu projeyi oluştururken, hiçbir kulübünün planı veya programından alıntı yapmadım. Altyapıya yatırım fikri, Bucaspor'da başkanlık yaptığım 1997 yılında, Play-Off'ta Şekerspor'a 4-1 yenildiğimiz maçtan sonra ortaya çıktı. Tamamı transferle gelen futbolcularla final grubuna kadar geldikten sonra elenmiştik. O gün, bu işin böyle devam edemeyeceğini anladım.
ZOR OLANI SEÇTİKBu proje ile zoru seçtiğimin farkındayım, ancak bu yola baş koydum. Asıl işim demir-çelik üretimi. Demir-çelik üretimine ailemin ve yakınlarımın da bilgisi dahilinde bir süre ara veriyorum. Örnek sakın yanlış anlaşılmasın, artık insan üreteceğim. Bu söz çok iddialı gelebilir, ama futbol altyapısında hedeflenmesi gereken ideal budur. Buraya çok küçük yaşlarda seçilerek gelen gençleri, iyi birer futbolcu olarak mezun edeceğiz.
Seçİmden sonra açILIŞŞu anda tesisimizin büyük kısmı bitti. Açılışı
seçim sonrasında yapmayı planlıyoruz. Elimizde çok amaçlı kullanacağımız bir bina, hemen binayla birleşik durumdaki bir kapalı salon ve tamamen bize tahsis edilmiş üç adet doğal, iki adet sentetik çim saha olacak. Bu yatırımın bedeli 1 milyon doları buluyor. Paranın tamamını ben karşılıyorum. Sahaları yaptıran Buca Belediyesi'nin çok önemli katkısını kesinlikle belirtmeliyiz.
Her Şey gelecek İçİnNormalde 1 milyon dolar veren adam bugün İzmir'de her hangi bir kulüpte başkan olur; Galatasaray,
Fenerbahçe,
Beşiktaş dahil tüm Süper Lig kulüplerinde de yönetim kuruluna girer. Peki bugün 1 milyon doları çıkarıp, üç, dört bilemedin beş kaliteli futbolcuya harcasam ne olur. Diyelim ki bu futbolcu takımı şampiyon yaptı. Ya sonra ne olacak? Parayı transfere harcamayı külfet sayıyorum. Burada harcadığım para geleceğe yatırım.
Kendİ kendİne yetecek1 milyon doların dışında yıllık 150 bin-250 bin YTL arasında bir masrafımız olacak. Bu parayı üç yıl boyunca hiç karşılık beklemeden verebilecek bir plan yaptım. O süreden sonra Buca Genç'in kendi kendisini çevirebilecek bir yapıya kavuşabileceğini düşünüyorum. Benim için iş hayatında da esas, denk bütçedir. Buca Genç'in faaliyetleri, Bucaspor'un da denk bütçeye sahip olmasını sağlayacak.
Bucaspor'la İç İçeyİzKimse bizi Bucaspor'dan bağımsız düşünmesin. Ayrı bir tüzel kişilik oluşumuz, sadece altyapıya kafa yoran bir yönetime ihtiyacı duyulmasından kaynaklandı. Varoluş nedenimiz öncelikle Bucaspor. Buca Genç'in burada uygulanması, Bucaspor'un komplekssiz yapısından kaynaklandı. Buca, profesyonel lige çıktığı 1984 senesinden beri içinde bulunduğum bir kulüptür. Başkan İsmet Çiftçi'yi o tarihten beri tanıyorum.
Antrenörler de para kazanacakBUCA Genç, temel hedefi Bucaspor'a futbolcu yetiştirmek olan özerk bir kulüp. Buca Genç'te yetişen ve (A) Takım düzeyine gelen futbolcular, yetiştirme ücretlerinin yarı bedeline Bucaspor'a verilecek. Buca Genç'ten alınan oyuncu satıldığı taktirde, paranın yarısı altyapıya gelecek. Ayrıca giden futbolcu da alacağı transfer ücretinin yüzde 5'ini Buca Genç'e bırakacak. Buca Genç'in bünyesindeki antrenörler de yetiştirdikleri futbolcunun satışından pay elde edebilecek.
Profesör Genel MüdürEGE Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu'ndan emekli olarak Buca Genç Projesi'nin başına geçen Prof.Dr. Mustafa Ferit Acar, kulüplerin kendi bindiği dalı kestiğini söyledi. ’’Fiziksel şartlar oluşmadan futbolcu yaratmak imkansız’’ diyer Acar, ’’Öncelikle tesis yapılmalı. En iyi antrenörler bulunmalı. Kulüplere yetenekli gençler geliyor, ancak bu şartlar olmayınca kaybolup gidiyor. Biz Buca Genç'te en iyi ortamı hazırlıyoruz’’ şeklinde konuştu. Buca Genç projesiyla altyapıya dönen Teknik Direktör Hayri Zabun, çıtayı yükseğe koyduklarını dile getirdi. Zabun şunları söyledi: ’’Altyapımızdaki futbolcular, yaş gruplarında en iyiyi hedefleyen ekipleri oluşturacak. Daha da önemlisi, Buca Genç'ten yetişen futbolcular, Avrupa’da oynayacak kapasiteye sahip olacak. Kimse bunu hayal olarak görmesin. Ekip olarak çok hırslıyız.’’
Çamdibi maden gibiBÜNYESİNDE yer alan dokuz takıma 150 ya da 180 sporcu seçmeyi planlayan Buca Genç'in en büyük futbolcu kaynağı Çamdibi semtindeki amatör kulüpler. Şu ana kadar çoğunluğu Çamdibi'nden olmak üzere farklı yaş gruplarından 70 kadar futbolcuyu özel olarak takip edip kadrosuna katan Buca Genç'in kurmayları, İzmir içinde 32 amatör kulüple bağlantı kurmuş durumda. Zamanının büyük bölümünü Kaynaklar'da yapımı devam eden inşaatlara ayıran Başkan Mehmet Özkan, transferi de ihmal etmiyor. Fotoğrafta görülen 1998 doğumlu Muhammet (sağda) ve 1990 doğumlu Görkem (solda), inşaat halindeki binada yapılın görüşme sonrasında Buca Genç saflarına katıldı.