İnşaat canlanınca çimento rahatladı

Güncelleme Tarihi:

İnşaat canlanınca çimento rahatladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2011 00:00

Ege Bölgesi’nin ilk çimento fabrikası olan Çimentaş, 51 yılı geride bırakırken, İtalyan Cementir Holding bünyesinde de 10’uncu yılını tamamladı.

Haberin Devamı

ÇİMENTAŞ, yılın ilk yarısında bir önceki döneme kıyasla iç ve dış satış miktarını yüzde 6 artırdı. Şirket, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı değerlendirmede, 2008’in ikinci yarısı başlayıp, 2009’da tüm dünyayı etkisi altına alan krizin özellikle inşaat sektöründe yarattığı daralmanın, 2010 yılının başından itibaren büyüme eğilimine girdiğini hatırlattı. Açıklamada, “Nitekim, Türkiye 2010’u yüzde 8.9 büyüme ile kapatmıştır. 2011’de de devam eden genel ekonomik verilerdeki büyüme, inşaat sektörünü, dolayısıyla çimentoyu olumlu etkiledi. Grup çimento iç satışlarında artış kaydedilirken, ihracat miktarı bir önceki yılın aynı dönemine oranla düştü. Toplamda bakıldığında ise iç-dış satış miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 civarında artış kaydetti” denildi.

4 üretim tesisi

Haberin Devamı

Bu arada İtalyan Cementir Holding, Türkiye’de çimento sektörüne yatırım yapma kararının ardından 10 Eylül 2001’de 240 milyon dolara yüzde 98 hissesini satın aldığı Çimentaş’ta 10 yılı geride bıraktı. Çimentaş’ın ardından 2005’te yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) Edirne Lalapaşa Fabrikası, 2006’da Oyak-Gama ortaklığındaki Elazığ Çimento Fabrikası’nı alarak bünyesine katan Cementir’in, İzmir ve Kars fabrikaları ile entegre çimento üretim tesis sayısı 4’e ulaştı.

YENİ YATIRIMLAR

Cementir Holding’in ilk yurtdışı açılımı olan Çimentaş, modernizasyon ve kapasite artışına yönelik yatırımlar sonrası bugün 4 milyon ton klinker kapasitesi ile ülkenin önde gelen çimento grupları arasında yer alıyor. Ege Bölgesi ağırlıklı olmak üzere 15 farklı noktada hizmet veren Çimbeton markası ile hazırbeton sektöründe faaliyetini sürdüren Çimentaş, bir yandan çimento üretiminde enerji tasarrufuna dönük alternatif yakıt uygulamalarını gerçekleştirirken, diğer yandan da kurduğu yeni şirketler Recydia, Süreko, Hereko ile atık yönetiminde adımlar attı.

BETON YOL TALEBİ

Sektördeki tüm işletmelerin mali performanslarının yükseltilmesine yönelik önerilerinde bulunduğu raporda, “Enerji ve kömür maliyetlerinde oluşan artışlar giderilmeli. Konut üretimi konusunda kamu destekli konut finansmanına ilişkin düzenleme yapılmalı. Beton yol konusunda yatırımcıların desteklenmeli. Daha yüksek oranda ihracat yapılmasını sağlayacak teşvik ve kur politikaları desteklenmeli. İnşaat sektörü için önemli bir boyut olan kamu yatırımları artırılmalı, buna ek olarak özel sektör yatırımları da teşvik edilmelidir” bilgileri yer aldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!